Erjavec pričakuje, da bo Clintonova letos obiskala Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
Erjavec pričakuje, da bo Clintonova letos obiskala Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO

Tokrat je bil gost MMC-jeve spletne klepetalnice minister za zunanje zadeve Karl Erjavec.

Med drugim je pojasnil, da so ena njegovih najpomembnejših prioritet odnosi s sosednjimi državami, zato je v mesecu marcu obiskal vse štiri sosedne države, kjer je dobil vtis, da se vsi zavedajo pomembnosti ustrezne obravnave manjšin.

Celoten klepet z Erjavcem lahko preberete tukaj.

V Avstriji je bil, kot je zapisal minister, dosežen pomemben korak k urejanju dvojezičnih tabel, čeprav to vprašanje še ni v celoti rešeno. V Italiji in na Madžarskem pa je po njegovem mnenju težava v nesistemskem financiranju obeh narodnih skupnosti.

"Nihče mi ni znal pojasniti, zakaj je na listi sankcij samo en gospodarstvenik"
Glede (ne)podpore sankcijam proti Belorusiji pa je dejal: "Sankcije proti Belorusiji nisem podprl, ker je na listi sankcij bil samo en oligarh. Smatral sem, da takšen pristop ni sistematičen in tudi ne pravičen. Nihče mi ni znal pojasniti, zakaj je na listi sankcij samo en gospodarstvenik glede na to, da smo vsi vedeli, da je število gospodarstvenikov oz. oligarhov, ki sodelujejo z režimom bistveno večje. V Bruslju sem se zavzemal za to, da bi na listo dali vse tiste gospodarstvenike, ki tesno sodelujejo z Lukašenkom. Na naslednjem zasedanju ministrov v Bruslju se je tako tudi zgodilo in potem sem podprl gospodarske sankcije zoper Belorusijo."

Ob tem je dodal, da so gospodarske sankcije lahko uspešne samo, če dejansko kaznujemo vse tiste gospodarstvenike, ki sodelujejo z režimom, če pa kaznujemo samo enega, takšne sankcije nimajo učinka.

"Bilo pa mi je nenavadno na prvem sestanku ministrov, da je bil na listi gospodarskih sankcij, samo tisti gospodarstvenik, ki je slučajno v poslovnem odnosu s podjetjem Rikom. Sicer pa sem sankcije zoper sodnike in župane, ki tesno sodelujejo z režimom, takoj podprl, ker je bil pristop sistematičen. Na tej listi je bilo več kot 20 sodnikov," je dodal.

"Clintonova je zelo prijazna oseba"
Erjavec je na vprašanje enega naših uporabnikov zapisal tudi nekaj besed o telefonskem pogovoru z ameriško državno sekretarko Hillary Clinton.

"Je zelo prijazna oseba in tudi pogovor je bil izjemno prijazen. Povedala mi je, da ima zelo lepe spomine na Slovenijo, zlasti na Ljubljano, ki jo je obiskala, ko je bil njen mož Bill Clinton predsednik ZDA. Naslednji teden bom imel s Hillary Clinton bilateralno srečanje v Bruslju in jo nameravam povabiti v Slovenijo, in sicer na Blejski strateški forum. Pričakujem, da bo v letošnjem letu prišla v Slovenijo. V pogovoru po telefonu sva oba ugotovila, da so odnosi med državama prijateljski in da imamo veliko možnosti za poglobitev dobrih odnosov," je pojasnil.