"Brez gospodarske rasti pa bo nemogoče zdržati na dolgi rok. Gospodarska diplomacija pa lahko odpre ta vrata," pravi Erjavec. Foto: MMC RTV SLO

Gospodarska diplomacija nam po Erjavčevih besedah lahko odpre vrata. "Krizo ima Evropa, druge države pa so lačne gospodarskega sodelovanja, zato je pomembno, da se pozicioniramo tudi izven Evrope." Gospodarsko sodelovanje bi lahko okrepili v Afriki, Aziji, poudarja. "Zelo nenavadno je, da imamo v Afriki veleposlaništvo samo v Egiptu, zdaj ga vzpostavljamo še v Južni Afriki. Mislim, da bi bilo nujno, da bi imeli še nekaj v centralni Afriki. Ta celina je za gospodarsko sodelovanje zelo zanimiva, saj je bogata z naravnimi bogastvi, surovinami, tu poteka nov razvojni ciklus."

Interes Slovenije je, da ima dobre odnose z vsemi strateškimi partnerji. Finančni centri se namreč po njegovem mnenju selijo, s tem pa tudi politična in vojaška moč. Zato se mora diplomacija truditi, da ima z vsemi dobre odnose, da je čim več gospodarskega sodelovanja, zaupanja.

Janša se ne vpleta v njegovo delo
Premier Janez Janša se v delo zunanjega ministrstva ne vpleta, zatrjuje. "Tudi glede sankcij zoper Belorusijo sem suvereno sprejemal odločitve. Seveda sem mu poročal, glede na to, da je bilo okoli tega vprašanja veliko hrupa." Ima pa občutek, da mu Janša zaupa, je dejal v intervjuju za STA.

Kmalu se bo sešel s hrvaško zunanjo ministrico, s katero bo govoril tudi o arbitražnem sporazumu. Erjavec zatrjuje, da ga je koalicija sprejela kot dejstvo in da na tem področju ne bo sprememb. Kdaj pa bo Slovenija ratificirala hrvaško pristopno pogodbo v EU-ju, pa še ne ve. "Očitno je, da ne bomo prvi ali med prvimi. Upam, da bomo nekje na sredini, tudi ne bi bilo dobro, da smo zadnji. Je pa res, da niti na vladi niti znotraj koalicije še nismo imeli razprave o tem vprašanju," je povedal.

Tudi MZZ bo varčeval
Sicer pa je Erjavec potrdil, da bo tudi MZZ delil usodo preostalih proračunskih porabnikov in bo moral varčevati. Morda tudi na račun dejavnosti, saj je že napovedal, da bodo zmanjšali diplomatsko-konzularno mrežo, ukinili določena predstavništva znotraj EU-ja. "Gre pa za strokovna vprašanja in dobro je treba premisliti, katera lahko ukinemo," ob tem pravi minister. Bodo pa manj zapravili za materialne stroške, investicije, plače.