Karl Erjavec in Matej Tonin. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Karl Erjavec in Matej Tonin. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Komisija DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) je v sredo opravila pogovore z nekdanjim direktorjem Sove Andrejem Rupnikom, nekdanjo agentko v arbitraži Simono Drenik in nekdanjim arbitrom Jernejem Sekolcem. Predsednik KNOVS-a Matej Tonin (NSi) je po seji povedal, da se pričanje nekdanjih direktorjev Sove ne sklada s pričanjem Drenikove.

Sorodna novica Knovs: Pričevanja Drenikove in nekdanjih direktorjev Sove se ne ujemajo

Napovedal je, da bodo 4. junija opravili pogovore še s preostalimi nekdanjimi direktorji Sove. 28. junija bosta pred KNOVS-om pričala tudi nekdanja zunanja ministra Samuel Žbogar in Karl Erjavec, v komisiji pa razmišljajo, da bi na pogovor povabili Tomaža Kunstlja.

Po poročanju TV Slovenija so se že odločili, da bodo povabili Vlasto Vivod.

Erjavec: Tonin laže
Erjavec se je na dogajanje na KNOVS-u odzval po današnji seji vlade in uvodoma izrazil upanje, da se bo "počasi nehalo laganje Tonina". Kot je navedel, je bil štiri leta tarča očitkov, da naj bi on zakuhal afero, da naj bi imele hrvaške tajne službe določene zadeve in da je bil predmet izsiljevanja, očitali pa so mu tudi počitniško hišo na Hrvaškem.

Po njegovih navedbah so se v zadnjem času zlasti s Toninove strani pojavile govorice, da naj bi on naročil Drenikovi pogovore s Sekolcem. A je Tonin v sredo povedal, da je Sekolec priznal in obžaloval napako, je spomnil Erjavec.

Tudi vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša je po koalicijskem srečanju dejal, da je "nekdo jasno in glasno povedal, da je zamočil". "Ta ugotovitev tega posameznika je tudi rešila ministra Erjavca očitkov, da je nekatere zadeve tudi naročal. Jaz mu verjamem, da tega ni počel," je dejal Jurša.

Tako Jurša kot vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han sta prepričana, da je v sredo "nekdo želel imeti šov, a ga ni bilo".

Erjavec pa je danes spomnil tudi na to, da je Drenikova zatrdila, da nanjo ni nihče pritiskal, na kar je v torek sicer namigoval podpredsednik KNOVS-a Žan Mahnič. "Stalno se moram braniti pred lažmi," je dejal Erjavec in dodal, da je zaslišanje Drenikove in Sekolca pozdravil že aprila, saj da je vedel, da ne moreta povedati ničesar, kar bi mu škodilo.

"Ves čas sem govoril resnico, nekdo pa ves čas zavaja in iz tega dela velik šov. Sprašujem se, koliko časa boste mediji temu še nasedali," je povedal Erjavec.

Prav tako je zatrdil, da kabinet ministra ni bil seznanjen s pogovori Drenikove in Sekolca in tudi ne verjame, kot pravi, da je Drenikova to rekla. "Vidim, da se s to afero ne želi končati, ampak se želi še naprej spuščati meglo. Zdaj se druge sodelavce vključuje. Bo kdaj kdo odgovarjal za vse laži," se je vprašal.

Erjavec je v svojih, do Tonina ostrih izjavah še dejal, da od poslanca, ki vodi tako pomembno komisijo, pričakuje, "da je ne bo več zlorabljal". Po njegovih navedbah ne gre "le za zlorabo v primeru prisluškovalne afere, ampak je enak primer interpelacija", kjer da se mu neresnično očita zloraba vojaške obveščevalne službe. Glavni cilj "pritiskov" nanj pa je po njegovem mnenju zlasti oslabitev vlade.

Na vprašanje, ali razmišlja o ukrepih zoper Tonina, je nekdanji zunanji minister sprva odgovoril: "On je notoričen lažnivec. Z njim je težava." "Pravi, da sem veleizdajalec, ker sem naročil te pogovore, govoril je o tem, da bo odprl arhive in bo zgodovina pokazala, da je imel prav. A zgodovina danes kaže, da nima prav in da ves čas zavaja celotno javnost," je dodal. Če se bo to nadaljevalo, napoveduje, da bo moral poiskati pravno varstvo.

Časopis Dnevnik sicer poroča, da naj bi se Drenikova vprašanju o vpletenosti Erjavca izognila.

Prisluhi še naprej burijo duhove

Minister Karl Erjavec ve, da javno ne smem govoriti o podrobnostih, kar mu trenutno omogoča napade na delo parlamentarne komisije in tudi name osebno.

Tonin

Tonin: Odgovor bo resnica v končnem poročilu

Tonin se je odzval na Erjavčeve očitke, češ da laže, zlorablja komisijo in škodi slovenskim interesom: "Pravico imamo vedeti, zakaj je prišlo do nepravilnosti, ki jih je navsezadnje v vmesni sodbi ugotovilo tudi arbitražno sodišče."

Tonin je v odzivu izpostavil, da je obramba vpletenih v arbitražno polomijo s poudarjanjem, da bi morali na vse skupaj pozabiti, razumljiva, a v vsaki demokratični državi nesprejemljiva. V sporočilu za javnost je še zapisal, da z iskanjem resnice o stvareh, ki jih je arbitražno sodišče že ugotovilo in so dejstvo, ne moremo v ničemer ogroziti slovenskih interesov, lahko pa preprečimo tovrstne napake v prihodnosti.

Kot je poudaril Tonin, je dolžnost KNOVS-a, da ugotovi, ali je Sova pri arbitraži ustrezno izobrazila in tehnično opremila ljudi na zunanjem ministrstvu. Cilj poročila, ki ga bo pripravila komisija, pa je identifikacija pomanjkljivosti in šibkosti pri varovanju strateških interesov Slovenije, nato pa tudi priprava priporočil za njihovo odpravo.

Tonin je v odzivu še navedel, da je KNOVS sprejel sklep za pripravo poročila tudi z glasovi koalicijskih poslancev, prav tako so pred komisijo nekateri že, drugi pa še bodo pričali prostovoljno, zato so očitki o zlorabah po njegovem mnenju neverodostojni in podli.

Ker je vsebina srednih in tudi prihodnjih pričanj označena z oznako zaupno, bi bilo, tako Tonin, povsem nekorektno in tudi v nasprotju z zakonom, če bi o teh zadevah javno polemizirali. "Minister Karl Erjavec ve, da javno ne smem govoriti o podrobnostih, kar mu trenutno omogoča napade na delo parlamentarne komisije in tudi name osebno," je v odzivu zapisal Tonin in dodal, da bo na žaljive opazke ministra najučinkoviteje odgovorila resnica v končnem poročilu.

Drenikova: Gre za politizacijo

Drenikova je za Televizijo Slovenija ocenila, da gre pri "obuditvi afere" za politizacijo. Izrazila je presenečenje, da je Tonin po sredini seji dejal, da se pričanje bivših direktorjev Sove Andreja Rupnika in Zorana Klemenčiča ne sklada s pričanjem Drenikove.

Tako kot v sredo je nekdanja agentka v arbitraži o meji s Hrvaško povedala, da je na seji Knovsa odgovarjala na vprašanja v skladu z mandatom komisije.

Poudarila je še, da je bila v času prisluhov njej in Sekolcu prepričana, da je bila dovolj zaščitena, a da danes na vse gleda drugače. "Danes bi ravnali drugače," je izpostavila.

"Gotovo, in v to sem prepričana, Slovenija ni bila edina stranka, ki je bila vključena v takšno ex-parte komunikacijo, seveda pa dokazov neposrednih za to ni," je še povedala.

Po njenih besedah se je za Slovenijo v pravnem smislu ta zgodba končala, tako kot je bilo zastavljeno. "Vmes je sicer bil ta procesni zaplet, v katerem pa je arbitražno sodišče jasno odločilo, da gre za nek prekršek, napako, vendar pa ta ni bistvena in ni ogrozila nadaljevanja postopka," je pojasnila v pogovoru za Televizijo Slovenija.