Karl Erjavec mora predati poročilu premierju Marjanu Šarcu. Foto: BoBo
Karl Erjavec mora predati poročilu premierju Marjanu Šarcu. Foto: BoBo

Komisija DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) je 26. aprila ugotovila, da je minister za obrambo na podlagi govoric, da je Škerbinc neprimerno govoril o načelnici Generalštaba Alenki Ermenc oz. njenem zdravstvenem stanju, naročil obveščevalno dejavnost.

OVS je 3. aprila v povezavi s tem zaslišal 25 vojakov. KNOVS je sicer s petimi glasovi za in dvema proti sprejel sklep, da OVS v tem primeru ni imel zakonske podlage za opravljanje informativnih pogovorov na poveljstvu sil.

Delovali so, kot je pojasnil podpredsednik KNOVS-a Žan Mahnič, na podlagi prve alineje drugega odstavka 32. člena zakona o obrambi, ki med varnostne naloge na obrambnem področju uvršča odkrivanje, preiskovanje in preprečevanje ogrožanja varnosti določenih oseb, delovnih mest, objektov in okolišev, ki jih uporabljata ministrstvo in SV v državi ali zunaj nje ter podatkov o razvoju ali proizvodnji določenega vojaškega orožja ali opreme.

Po besedah Mahniča bi lahko pri preiskavi kvečjemu ravnali po drugi alineji 2. odstavka 32. člena, ki govori o preiskovanju kaznivih dejanj v skladu z zakonom. To pa bi morali početi ne varnostniki, ampak kriminalisti OVS-ja.

Na KNOVS-u so soglasno potrdili sklep, da se strinjajo z vodstvom OVS-ja, da v primeru Škerbinca in zdravstvenega stanja Ermenčeve ni šlo za zbiranje informacij za predkazenski postopek, zato opravljeno nalogo lahko štejejo kot klasično obveščevalno dejavnost OVS-ja, ki naj ne bi dobil potrditve, da bi Škerbinc obrekoval Ermenčevo.

Poročilo v torek ali sredo

Minister za obrambo Erjavec je že napovedal, da bo premierju Marjanu Šarcu, pa tudi vrhovnemu poveljniku obrambnih sil Borutu Pahorju v torek ali sredo poslal poročilo glede razrešitve Škerbinca in odziv na sklepe KNOVS-a. Erjavec meni, da uživa zaupanje Šarca in koalicije.

Erjavec je tudi prepričan o pravilnosti svojega ravnanja, ko je naročil vojaški obveščevalni službi, naj na podlagi informacij, da je Škerbinc neprimerno govoril o Ermenčevi, zasliši vojake. S poročilom OVS-a je bil seznanjen, a ne ve, kdaj, je povedal Erjavec. Prav tako ne razkriva ugotovitev v poročilu, saj da so interne in zaupne narave, postopek pa tudi še ni končan. Poročilo bo po njegovih navedbah prejela načelnica generalštaba, ki se bo tudi nadalje odločala.

Po Erjavčevih navedbah je bilo nujno potrebno, da OVS preveri resničnost informacij, ali je Škerbinc pred postrojem razpravljal o zdravju Ermenčeve, saj to gotovo ne bi bilo v skladu z vojaško etiko. Ob tem je minister prepričan, da je OVS pri tem opravljal svoje redne naloge. OVS ima po njegovem mnenju opredeljeno kot redno dejavnost zbiranje podatkov, ko gre za določene ekscesne primere.

Erjavčeva pretekla pojasnila

Minister za obrambo je Škerbinca na predlog Ermenčeve razrešil 5. aprila na podlagi zakona o obrambi. Razlog je bil med drugim, kot je tedaj izhajalo iz Erjavčevih izjav, incident z nočnim streljanjem z najtežjimi kalibri na vadišču na Počku, za kar nista vedela niti obrambno ministrstvo niti načelnica Ermenčeva. Erjavec je tedaj navedel, da se je v zadevi Poček "zgodila ignoranca usmeritev ministra, da se po 23. uri ne izvajajo urjenja s težko oborožitvijo".

Pozneje je sicer večkrat povedal, da je zgolj sledil predlogu Ermenčeve, ki je izgubila zaupanje v Škerbinca. Pred dnevi je za Večer zatrdil, da razrešitev ni povezana z dogodki na Počku niti z morebitnim obrekovanjem. Večer je tudi poročal, da Škerbinc glede navedene omejitve streljanja na Počku ni imel ukazov.

Zahteva za Erjavčevo interpelacijo

Sindikat vojakov Slovenije je predsedniku odbora DZ-ja za obrambo Samu Bevku poslal predlog za sklic nujne seje odbora. Želijo, da se odbor opredeli do ravnanja obrambnega ministra, ki da je izgubil njihovo zaupanje. Vse poslance so zato pozvali tudi k vložitvi interpelacije zoper ministra.

Poslanske skupine za zdaj še molčijo, pričakovati pa je, da bodo o tej temi razpravljale na običajnih torkovih zasedanjih. Neuradno je slišati tako mnenja, da je Erjavec imel zakonsko podlago za navodilo OVS-ja, naj zasliši pripadnike SV-ja, kot tudi mnenja, da je zlorabil svoj položaj in vojaško obveščevalno službo. Erjavec je vse očitke KNOVS-a že zavrnil in zatrdil, da je bila razrešitev Škerbinca opravljena po pravilih. Prav tako je že 26. aprila povedal, da je o očitkih s premierjem Šarcem že govoril.

Oster odziv Erjavca

Erjavec se je ostro odzval na zahtevo po interpelaciji. "Kaj pa ima sindikat z zaupanjem v ministra? Začuden sem, da so prišli s tako pobudo, saj je to zunaj njihove pristojnosti, presegli so meje sindikalnega delovanja," je bil oster Erjavec in opozoril, da s pozivom k interpelaciji sindikat vstopa na politično polje. Ob tem je znova zatrdil, da je bila razrešitev Škerbinca zakonita.