Turisti so se na carigrajsko letališče Sabiha Gokcen odpravili kar peš. Foto: Reuters
Turisti so se na carigrajsko letališče Sabiha Gokcen odpravili kar peš. Foto: Reuters
V Turčiji počitnikujejo številni Slovenci
Slovenski turisti v Turčiji na varnem
Kaj ministrstvo za zunanje zadeve svetuje turistom?

"Tistim, ki se kljub temu odpravljajo v Turčijo, in tistim, ki so zdaj v Turčiji, pa svetujemo veliko stopnjo previdnosti in pozorno spremljanje in sledenje navodilom in odločitvam organizatorjev potovanja, letalskega prevoznika in lokalnih oblastnih organov," so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.

Tistim, ki so v Turčiji individualno, ministrstvo svetuje, da od letalskega prevoznika pridobijo informacijo o tem, kdaj bo opravljen polet, s katerim nameravajo potovati (oziroma za katerega imajo vozovnico), oz. kam je izhodiščno mesto poleta prestavljeno.

Podobno svetuje tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec: "Slovencem, ki letujejo v Turčiji oziroma so tam poslovno, svetujemo, naj upoštevajo navodila organizatorjev potovanj." Dodal je, da v Turčiji dopustuje nekaj sto Slovencev, večina na jugu Turčije, kjer vojaškega udara niso občutili in "so v glavnem vsi na varnem".

"Z zaskrbljenostjo spremljam razmere v Turčiji v upanju, da ne bo prišlo do prelivanja krvi in da bo prevladala demokracija," se je na razmere v Turčiji prek Twitterja odzval premier Miro Cerar, ki je trenutno v Ulan Batorju v Mongoliji, kjer se je udeležil vrha EU-ja in Azije.

Potovanje v Turčijo odpovedalo le 18 turistov
Jutranja poleta iz Carigrada na brniško letališče in iz Ljubljane v Carigrad sta bila odpovedana. Po poročanju Televizije Slovenija je letalo iz Antalije, kjer je na počitnicah veliko Slovencev, že pristalo na brniškem letališču. Popoldne pa je proti temu letoviškemu kraju na jugu Turčije že poletelo letalo s 127 turisti na krovu, 18 jih je potovanje odpovedalo.

Vsem, ki iščejo podrobnejše informacije ali želijo vzpostaviti stik z znanci, sorodniki ali prijatelji, ki so v Turčiji, je na voljo dežurna številka veleposlaništva v Ankari 0090 312 405 4985 oz. dežurne službe MZZ v Ljubljani 01 478 2219.

.

Na turških letališčih je še vedno ujetih več deset slovenskih državljanov. Kot je povedal Andrej Šter z ministrstva za zunanje zadeve za Televizijo Slovenija, imajo podatke o slovenskih potnikih na letališčih v Carigradu, Anataliji, Trabzonu in Izmirju. Ministrstvo potnikom svetuje, naj ne zapuščajo letališča, saj jim mora letalski prevoznik zagotoviti varnost in oskrbo.

Dodal je, da so Slovenci v Turčiji na varnem in da ne vedo za noben primer, kjer bi bil kdo v težavah ali da bi bil kakor koli prizadet v nočnih spopadih. "Prav tako nimamo podatkov, da bi svojci ali prijatelji ne mogli vzpostaviti stika s svojimi bližnjimi, ki so v Turčiji," je še dejal.

Težave tudi za potnike, ki potujejo prek Carigrada
Na težave zaradi poskusa vojaškega udara so naleteli tudi slovenski državljani, ki čakajo v drugih državah na tranzitni polet prek Carigrada, ali pa čakajo v Sloveniji, da bodo lahko prek Carigrada leteli v tretje države.

"Imamo potnike, ki čakajo v Tajvanu, Hongkongu, na Kitajskem, v Abu Dabiju, katerih cilj ni Carigrad, ampak so v tranzitu. In ti tudi počasi dobivajo obvestila, kdaj bo Turkish Airlines opravil polet, za katerega imajo vozovnico," je pojasnil Šter.

V Turčiji počitnikujejo številni Slovenci
Slovenski turisti v Turčiji na varnem
Kaj ministrstvo za zunanje zadeve svetuje turistom?