V obdobju reformacije so nastale prve slovenske knjige, približno polovico vseh, ki so jih napisali protestantski pisci, pa je prispeval Primož Trubar, osrednja osebnost reformacije na Slovenskem. Foto: BoBo
V obdobju reformacije so nastale prve slovenske knjige, približno polovico vseh, ki so jih napisali protestantski pisci, pa je prispeval Primož Trubar, osrednja osebnost reformacije na Slovenskem. Foto: BoBo
Primož Trubar
Primož Trubar je bil osrednja osebnost slovenske reformacije. Foto: BoBo
Primož Trubar
Primož Trubar je osrednja osebnost reformacije na Slovenskem in je zaslužen za več kot polovico knjig v slovenskem jeziku, ki so bile izdane v tem obdobju. Foto: MMC RTV SLO

"Vrednote reformacije, ki so močno vplivale in še vplivajo na sodobne demokratične in razvojne procese, ter odgovornost do lastnega razvoja – tako duhovnega, gospodarskega kot kulturnega, niso danes nič manj aktualni kot nekoč. Vse tiste vrednote, ki stremijo k dostojanstvu človeka in dobrobiti družbe, so za današnji čas še posebej pomembne. Moramo se jih zavedati, jih ponotranjiti in jih živeti. Spodkopavanje napredka in negativizem, ki nas je v zadnjih letih pogosto prevzemal, sta škodljiva," je predsednik vlade med drugim zapisal v svoji poslanici ob dnevu reformacije.

Gibanje, ki je Evropi in svetu prineslo "prenovo in napredek"
Spomnil je, da se na dan reformacije spominjamo gibanja, ki je evropskemu prostoru in svetu prineslo prenovo, napredek, obenem pa je po njegovem mnenju ta dan tudi praznik "razmisleka o samobitnosti, o pomenu človeka, ki svobodno in odgovorno išče svojo pot na duhovnem področju in v družbi". "Ta odgovornost je bila mnogokrat na preizkušnji, tudi med Slovenkami in Slovenci. A smo vedno znali dokazati, da je naša narodna zavest močna, da smo pomemben del evropske kulturne, intelektualne in duhovne identitete," je še zapisal.

Cerar je ob tem še opomnil: "Bit Slovencev kot naroda se je oblikovala ravno v času reformacije. S slovenskimi protestanti smo postali narod kulture, tiskane besede, narod z imenom." V Sloveniji se tako na dan reformacije spominjamo tudi Primoža Trubarja, pisca Katekizma, ki je s tem delom postavil temelje slovenskemu knjižnemu jeziku. Poleg njegovega Katekizma, ki mu je dodal še Abecednik, sta pomembni deli iz tega obdobja zgodovine tudi prevod Svetega pisma Jurija Dalmatina in prvi slovenski pravopis Zimske urice proste Adama Bohoriča.

Reformacija pomembno obdobje za Slovence
Reformacija se je v 16. stoletju rodila v Nemčiji, in sicer iz potrebe po preoblikovanju Rimskokatoliške cerkve. Njen glavni začetnik je bil Martin Luter, ki je na današnji dan leta 1517 na vrata cerkve v Wittenbergu protestno obesil 95 tez, s katerimi je zahteval prenovo Cerkve. Gibanje se je nato razširilo po Evropi.

Ena izmed Lutrovih zahtev je bila tudi, da bi verniki brali Sveto pismo v maternem jeziku, kar je pomembno vplivalo na razvoj književnosti v ljudskih jezikih, tudi na slovensko. V obdobju reformacije so tako nastale prve slovenske knjige, približno polovico vseh, ki so jih napisali protestantski pisci, pa je prispeval Primož Trubar, osrednja osebnost reformacije na Slovenskem.

Erniša: "Če moreš, povej lepo besedo, če moreš, zamolči grdo besedo."
Praznik še posebej slovesno praznujejo v Prekmurju, kjer živi večina evangeličanov na Slovenskem. V Moravskih Toplicah je tako potekalo praznično bogoslužje (posnetek si lahko ogledate spodaj), na katerem je govoril častni škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša.

Vernike je opomnil, da današnji svet potrebuje zagovarjanje vrednot ter razvijanje in gojenje srčne kulture, vere, upanja in ljubezni. Koristno je iskati stvari, ki so dobre, lepe in pozitivne, je opomnil in dodal, da če bomo dobro iskali v drugih in v sebi, ga bomo našli, če bomo vedno iskali le slabo in negativno, pa bomo našli to. "Toda ali si kot krona stvarstva to zaslužimo?" se je vprašal.

Poudaril je tudi pomen maternega jezika, ki ga je prinesla reformacija. "Če moreš, povej lepo besedo, če moreš, zamolči grdo besedo," je dejal in dodal, da nikoli ne bi smeli zamuditi nobene priložnosti, da naredimo nekaj dobrega in povemo nekaj lepega.

Dela prost dan
V Sloveniji je dan reformacije dela prost dan od leta 1992. Osrednjo prireditev oziroma proslavo ob tem dnevu zadnja leta organizira Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar.

Prezrti škof vplival na razvoj protestantizma
Reformacija pomembna za Slovence
Častni škof Erniša pozval k prenovi Cerkve
Praznujemo dan reformacije
Prezrti škof vplival na razvoj protestantizma
Reformacija pomembna za Slovence
Častni škof Erniša pozval k prenovi Cerkve
Praznujemo dan reformacije