Sirski predsednik Bašar Al Asad ne želi odstopiti, kar je od njega zahtevala Arabska liga, in oblasti prepustiti vladi narodne enotnosti. Foto: EPA
Sirski predsednik Bašar Al Asad ne želi odstopiti, kar je od njega zahtevala Arabska liga, in oblasti prepustiti vladi narodne enotnosti. Foto: EPA

Rusija in Kitajska sta prodali sirsko ljudstvo in ščitita strahopetnega diktatorja. Vsa nadaljnja prelita kri bo ostala na njunih rokah.

Veleposlanice ZDA pri ZN-ju Susan Rice po sobotnem vetu na resolucijo o Siriji.
Sirija
Šest držav Sveta za zalivsko sodelovanje se je zaradi "množičnega pokola" neoboroženih civilistov v Siriji v torek odločilo izgnati veleposlanike Sirije, svoje pa odpoklicati iz Damaska. Zaradi stopnjevanja nasilja oblasti so Francija, Velika Britanija, Belgija, Italija, Nizozemska in Španija poklicale na posvet svoje veleposlanike v Siriji. ZDA pa so svoje veleposlaništvo v Damasku zaprle. Foto: EPA
Katar, protesti proti Siriji
Po sobotnem vetu Kitajske in Rusije so se protestniki zbrali tudi pred sirskim veleposlaništvom v Katarju. Foto: EPA

Vojska sirskega predsednika Bašarja Al Asada ne upošteva opozoril Rusije in še vedno oblega mesto Homs. Nemiri so se razširili na trgovsko mesto Alepo na severu Sirije, ki je eno izmed največjih mest v državi in pomembna gospodarska prestolnica.

V Alepu, ki je po množičnih protestih marca lani veljal za sicer mirno mesto, so po besedah opozicijskih aktivistov odjeknile tri eksplozije. Mnogi se bojijo, da bi lahko nemiri v državi prerasli v državljansko vojno.

Za enajstmesečni upor proti režimu predsednika Al Asada in petkovim eksplozijam v Alepu oblasti krivijo teroriste in oborožene skupine.

EU in ZDA oblikujejo skupino "Prijatelji Sirije"
"Rusija in Kitajska sta prodali sirsko ljudstvo in ščitita strahopetnega diktatorja. Vsa v prihodnje prelita kri bo ostala na njunih rokah" in "Kitajska in Rusija sta se postavili na stran sirskega režima in njegovega brutalnega zatiranja sirskega ljudstva zaradi lastnih nacionalnih interesov,"so bili odzivi veleposlanice ZDA pri ZN-u Susan Rice in francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja po sobotni zavrnitviu sprejetja resolucije o Siriji v Varnostnem svetu ZN-a.

In čeprav je državo v torek obiskal ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je po sestanku s sirskim predsednikom Bašarjem Al Asadom dejal, da naj bi bili pogovori koristni in da se je sirski predsednik zavezal h končanju nasilja v državi, očitno ni tako.

Zahod se zato ne bo sprijaznil z nemočjo mednarodne skupnosti in s kaotičnimi razmerami v državi. Zato so ZDA in EU začele oblikovati posebno skupino, imenovano 'Prijatelji Sirije', katere naloga bo zrušiti režim sirskega predsednika.

"S tem, ko je bila pobuda Varnostnega sveta ZN-a zavrnjena z dvojnim vetom, smo prisiljeni delovati zunaj sistema ZN-a," je dejala tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Victoria Nuland.

Pri padcu oblasti naj ne bi uporabili vojaške sile
Prvi sestanek Prijateljev Sirije naj bi bil kmalu, med gostiteljicami vrha pa se omenjajo Francija, Maroko in Turčija. In čeprav si vodilni protagonisti prizadevajo za odstop Bašarja Al Asada, še ni znano, kako bodo svoje težnje uresničili.

EU in ZDA naj bi zagotovile le to, da ne bodo uporabile vojaške sile. Nulandova pa je dejala, dasi bo skupina prizadevala "zagotoviti humanitarno podporo ljudem". V preteklosti sta Francija in Turčija že predlagali, da bi v Siriji postavili t. i. koridorje. Gre za nekakšna varnostna območja, ki bi jih stražila mednarodna vojska. Francija pa razmišlja celo o tem, da bi sirski opoziciji pošiljala orožje.

ZN je podoben manever izpeljal že v Libiji, kjer je z oblikovanjem 'koalicije voljnih' poskušal strmoglaviti zdaj umorjenega voditelja Moamerja Gadafija, piše EU Observer.

Po podatkih Združenih narodov je v zadnjih desetih mesecih v Siriji umrlo najmanj 5.400 ljudi.

Rusija in Kitajska sta prodali sirsko ljudstvo in ščitita strahopetnega diktatorja. Vsa nadaljnja prelita kri bo ostala na njunih rokah.

Veleposlanice ZDA pri ZN-ju Susan Rice po sobotnem vetu na resolucijo o Siriji.