Novinarki bosta proti Janezu Janši vložili odškodninsko in zasebno kazensko tožbo. Foto: BoBo
Novinarki bosta proti Janezu Janši vložili odškodninsko in zasebno kazensko tožbo. Foto: BoBo
Državni zbor
Obsodbe tvita Janeza Janše na račun novinark tudi v državnem zboru. Foto: BoBo
Ljudmila Novak
Ljudmila Novak si želi, da se kljub takšnim komentarjem ženske ne bi umikale iz javnega in političnega življenja. Foto: BoBo
Televizija Slovenija
V ZNP-ju pozivajo vodstvo RTV Slovenija, TV Slovenija in posebej uredništvo informativnega programa, da pri delu novinarjev javne televizije zagotovi osnovne profesionalne novinarske standarde. Foto: Televizija Slovenija
Tvitanje in kultura dialoga

Vložili bosta odškodninsko in zasebno kazensko tožbo zaradi razžalitve in posega v čast in dobro ime. Janša je namreč v ponedeljek tvitnil: "Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan."

Omenjeni tvit je napisal po tistem, ko je Carlova v ponedeljek poročala, da so se med člani Facebookove strani Legija smrti znašli tudi vidni člani SDS-a, ki pa so zanikali, da bi se v skupino pridružili sami.

Janša se je medtem na napovedano tožbo že odzval na svojem Twitterju in zapisal: "Razžalitve? Koliko tožb pa lahko potemtakem vložijo žrtve njunih medijskih umorov in prostitucije? 100? 500?".
.

.
Obsodbe Janševega tvita med poslanci
V stranki SMC se zavzemajo za dostojno in odgovorno komuniciranje, je poudarila vodja poslancev SMC-ja Simona Kustec Lipicer in nadaljevala, da komuniciranje oziroma žalitve, ki si jih je privoščil prvak SDS-a Janez Janša, razumejo kot sovražni govor, ki ga najostreje obsojajo. Takšen pristop po njenih besedah kaže karakteristike "strahopetnega človeka", prav tako pa takšen odnos ni zrel in primeren za nekoga na javni funkciji. Kustec Lipicerjeva verjame, da bodo ljudje znali, ko bodo volitve, zrelo presoditi, ali je takšen človek vreden njihovega zaupanja.

Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak je glede Janševega tvita dejala, da so ženske, ki nastopajo v javnosti, veliko bolj izpostavljene kot moški in zato tudi večkrat tarča neprimernih komentarjev ali opazk. "Želim, da se ženske kljub takšnim komentarjem ne bi umikale iz javnega in iz političnega življenja," je izpostavila.

Svojo zgroženost so v sporočilu medijem poudarili tudi v SD-ju. "Tako nizkotno napadanje in označevanje novinarjev ali kogar koli drugega je za SD in za demokratično Slovenijo povsem nesprejemljivo. Tudi če se izvoljeni predstavniki ljudstva s kakšnim člankom ali poročanjem novinarjev ne strinjajo, se ne morejo odzivati na tako žaljiv in nizkoten način," so zapisali. V SD-ju pričakujejo, da se bo Janša novinarkama javno opravičil.

Odziv Združenja novinarjev in publicistov
V Združenju novinarjev in publicistov menijo, da je bil zapis predsednika SDS-a Janeza Janše na Twitterju o dveh novinarkah RTV Slovenija žaljiv in popolnoma nesprejemljiv. Od vseh politikov pričakujejo dostojno raven komunikacije, so zapisali, ob tem pa tudi RTV Slovenija pozvali, da zagotovi osnovne profesionalne novinarske standarde.

Upravni odbor združenja je opozoril na spornost prispevka novinarke Televizije Slovenija Eugenije Carl, "v katerem je nekatere vidne člane SDS-a povezala s skrajnimi nestrpnimi ideologijami in gibanji zgolj na podlagi članstva v neki skupini na Facebooku, za katero, kot so zatrdili, sploh niso vedeli".

Ob tem so v ZNP-ju ocenili, da sta šli TV Slovenija in Carlova s prirejeno obravnavo pojavov sovražnih ideologij daleč pod raven profesionalnega novinarstva, katerega standarde bi morala še posebej uresničevati javna televizija. Spomnili so še "na nedavno neresnično izjavo novinarke TV Slovenija Jelene Aščić v povezavi s predsednikom največje opozicijske stranke SDS-a, češ da s predlogom ustanovitve nacionalne garde snuje svojo vojsko".

Odziv ZNP-ja je Janez Janša na Twitterju komentiral z besedami: "Po nekaj letih končno opazili medijsko prostitucijo svoje kolegice. Brez provokacije bi bili še naprej Trnuljčica."

Tvitanje in kultura dialoga