Predsednica SD-ja Tanja Fajon. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Predsednica SD-ja Tanja Fajon. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Sorodna novica Ostre obsodbe po razkritju, da naj bi vlade vohunile za aktivisti, novinarji, pravniki in drugimi
Sorodna novica Afera Pegaz: Macron zahteva preiskavo vohunjenja, Izrael bo obravnaval obtožbe

Predsednica SD-ja Tanja Fajon je v izjavi za javnost v uvodu poudarila, da bi Janša moral pojasniti, kaj je počel in kaj se je dogovoril, ko je decembra 2020 v Izraelu obiskal podjetje, ki v Evropi prodaja sistem za vohunjenje Pegaz. Obenem je Janšo pozvala, naj omogoči "neodvisno in prostovoljno forenzično preiskavo mobilnih aparatov, na prvem mestu prvakov političnih strank, pa tudi preiskovalnih novinarjev in civilne družbe, da bomo v resnici vedeli, ali se je prisluškovanje dogajalo tudi pri nas".

Nekatere države v Evropi so že napovedale neodvisne preiskave, je spomnila. Če tega Janša v določenem roku ne bo storil, bodo morali pozvati evropske institucije ali neodvisne organe, da to storijo na slovenskih tleh, je napovedala Tanja Fajon. To bi po njenem mnenju morala opraviti predvsem neodvisna agencija, raje iz tujine, možnost pa je tudi prek nevladnih organizacij. Kot je pojasnila, so v Evropski parlament v teh dneh prejeli obvestilo, naj se podrobneje začnejo ukvarjati tako s samim vohunjenjem na evropskih tleh kot s porastom neonacizma in desnih skrajnežev v Sloveniji.

Kaj se je Janez Janša dogovarjal v Izraelu pri podjetju, ki prodaja vohunsko opremo Pegaz? Foto: EPA
Kaj se je Janez Janša dogovarjal v Izraelu pri podjetju, ki prodaja vohunsko opremo Pegaz? Foto: EPA

Prisluškovanje, podrejanje policije, razmah desnih radikalnih skupin ...

Tako Tanja Fajon kot Matjaž Nemec sta opozorila na po njunem mnenju vse večji nadzor vladnega SDS-a nad družbo. Na namero SDS-a po njunem mnenju kažejo afera s prisluškovalnim sistemom Pegaz, "politično podrejanje policije in razmah desnih radikalnih skupin, ki po njunem mnenju očitno uživajo podporo največje koalicijske stranke".

Nemec pa je zaradi afere Pegaz in po njegovem mnenju političnih pritiskov na policijo napovedal sklic seje komisije DZ-ja za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (Knovs). "Ob vse več indicih o povezavah med rumenimi jopiči in ljudmi iz ali blizu vlade je prav, da državljanke in državljani dobijo jasna pojasnila, zakaj vlada tolerira t. i. rumene jopiče, zakaj se policistom onemogoča opravljanje njihovega dela," je dejal.

Je izraelska vohunska oprema Pegaz tudi na mobilnih napravah v Sloveniji? Foto: EPA
Je izraelska vohunska oprema Pegaz tudi na mobilnih napravah v Sloveniji? Foto: EPA
Sorodna novica Olaj: Odstranitev rumenih jopičev ukazalo vodstvo varovanja. Kršilci niso bili obravnavani enako.

Opomin za policiste, ki so odstranili t. i. rumene jopiče?

Nemec je bil kritičen tudi do informacij o vse večjih političnih pritiskih na slovensko policijo. Med drugim je povedal, da naj bi ravno te dni nekateri zaposleni na policiji, ki so sodelovali pri preprečitvi konflikta na protestu konec junija med t. i. rumenimi jopiči in udeleženci protesta, prejeli opomin pred odpovedjo delovnega razmerja. Omenil je tudi, da se v policiji napoveduje reorganizacija po navodilih politike, "kjer se bodo ključne naloge delegirale neposredno z ministrstva za notranje zadeve".

Sindikat: Takšno ravnanje vodstva policije je nezakonito

V Sindikatu policistov Slovenije (SPS) so se odzvali zlasti na navedbe, da naj bi nekateri zaposleni na policiji prejeli opomine pred odpovedjo, ker so sodelovali pri preprečitvi konflikta na protestu konec junija med t. i. rumenimi jopiči in udeleženci protesta.

V pozivu članom, ki ga je sindikat objavil na svojem profilu na Facebooku, so takšno ravnanje vodstva policije označili za nezakonito in poseg v pravice iz delovnega razmerja.

Predsednik SPS-a Kristjan Mlekuž je vse zaposlene, ki bi prejeli kakršno koli pisanje delodajalca v povezavi z navedenimi dogodki, pozval, naj se obrnejo na sindikat. Zagotovil je, da jim bo sindikat zagotovil brezplačno pravno pomoč, ne glede na članstvo v sindikatu.

Konec avgusta seja Knovsa

Na sejo Knovsa, ki jo bo predlagal zadnji teden avgusta, bodo vabljeni tako novinarji, ki so delali na tem področju, kot tudi politiki, med njimi predsednik vlade, državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič in direktor policije Anton Olaj.

Po počitnicah se sicer po napovedih opozicije napoveduje več mogočih interpelacij ministrov. To je pred nekaj dnevi že omenila poslanka LMŠ-ja Jerca Korče. Ena prvih je interpelacija okoljskega ministra Andreja Vizjaka, o čemer se bo opozicija pogovorila in pri vsem nastopala skupaj, je danes povedala Tanja Fajon.

V policiji zavračajo domnevno "politizacijo"

S policije so danes za TV Slovenija zavrnili očitke glede politizacije policije pod Janševo vlado. "Občasna zatrjevanja, ki jih je mogoče zaslediti v javnosti in namigujejo na 'politizacijo policije', kategorično zavračamo," so zapisali v odzivu.

Dodali so še, da se bo Olaj odzval na vabilo na sejo Knovsa, če ga bo prejel.

Fajon: Potrebna je preiskava mobilnih naprav