Slovenija je po besedah Tanje Fajon med petimi ali šestimi državami članicami EU-ja, ki si intenzivno prizadevajo za priznanje Palestine. A trenutno je najpomembneje doseči trajno prekinitev ognja, vzpostaviti močno palestinsko upravo in zagotoviti varnost, je poudarila ministrica. Foto: Reuters
Slovenija je po besedah Tanje Fajon med petimi ali šestimi državami članicami EU-ja, ki si intenzivno prizadevajo za priznanje Palestine. A trenutno je najpomembneje doseči trajno prekinitev ognja, vzpostaviti močno palestinsko upravo in zagotoviti varnost, je poudarila ministrica. Foto: Reuters

Na vprašanje, kdaj bo napočil čas za slovensko priznanje Palestine oziroma o zadržkih, ki to priznanje ovirajo, je ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon odgovorila, da v tem času nobena država ne bo priznala Palestine. "Najprej moramo zagotoviti stalno premirje, ustaviti nasilje, vzpostaviti res močno palestinsko oblast in razmere, v katerih bo zagotovljena varnost za Izraelce in Palestince. Mislim, da so prizadevanja v tej smeri izjemno velika, pogovarjamo se z arabskimi državami, z izraelskim zunanjim ministrom Elijem Koenom in ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom, da pridemo do rešitve dveh držav," je dejala.

Tako predstavniki arabskih kot drugih držav, s katerimi se je pogovarjala ministrica, verjamejo, da je zdaj pravi čas za iskanje rešitve dveh držav. Enostransko priznanje je sicer mogoče, a to ne bo zagotovilo varnosti v regiji, kar pa ostaja ključni cilj, je dodala. Povedala je, da je Slovenija sicer med petimi ali šestimi državami članicami EU-ja, ki intenzivno delajo na priznanju Palestine, vendar je trenutno najbolj pomembno doseči trajno prekinitev ognja, vzpostaviti močno palestinsko upravo in zagotoviti varnost.

Ministrica se bo na sedežu Združenih narodov (ZN) v New Yorku udeležila posebnega odprtega zasedanja Varnostnega sveta ZN-a o položaju na Bližnjem vzhodu. Govorila bo o svojih vtisih po nedavnem obisku v regiji, čakata jo tudi srečanji s kitajskim kolegom Vang Jijem in generalnim sekretarjem ZN-a Antoniom Guterresem, za katerega je ministrica dejala, da je doslej vodil dosledno in jasno politiko do Bližnjega vzhoda.

Fajon: Ekipa, ki Slovenijo zastopa v Varnostnem svetu, deluje dobro

Slovenija bo sicer z januarjem za dve leti postala članica Varnostnega sveta ZN-a, že od 1. oktobra pa v njem deluje kot opazovalka. Po oceni zunanje ministrice Tanje Fajon ekipa v New Yorku na čelu z veleposlanikom pri ZN-u Boštjanom Malovrhom in Samuelom Žbogarjem, ki Slovenijo zastopa v Varnostnem svetu, deluje dobro. "Na misiji je dobra delovna vnema, morda bi bilo treba kakšne stvari izboljšati, da bomo v tem zapletenem položaju sposobni najti svoj prostor poštenega posrednika ob spoštovanju mednarodnega prava," je v New Yorku v torek dejala Fajon.

Sorodna novica Fajon v Izraelu: Mirovni proces naj vodi k priznanju palestinske države

Po izvolitvi v Varnostni svet junija letos se je vlada odločila, da bo Slovenijo tam namesto vodje misije pri ZN-u Malovrha, ki je vodil misijo v času kandidature za Varnostni svet, zastopal Žbogar. Ta je bil namestnik veleposlanika v času prvega članstva Slovenije v Varnostnem svetu v obdobju 1998–1999.

Po poročanju časopisa Delo je Malovrh v ZN-u poizvedoval o ustreznosti ureditve zastopanja države v Varnostnem svetu s posebnim odposlancem, s čimer naj bi po nekaterih ocenah presegel svoja pooblastila.

"Mislim, da se s tem več ukvarjajo tisti viri z ministrstva, o katerih govorite, ali mediji. Menim, da bi bilo bolje, da bi se ukvarjali z delom naše misije, ki ga opravlja zelo dobro. Zame oba veleposlanika delata dobro in zgodba je že zdavnaj končana. Nikoli nisem razmišljala o odpoklicu veleposlanika," je dejala ministrica.

Kot so za STA razložili viri v sekretariatu ZN-a, koncept posebne misije pri Varnostnem svetu ne obstaja, ker je misija določene države pri ZN-u le ena. V sekretariatu ZN-a pa ni nobenih zadržkov glede tega, kdo zastopa Slovenijo v Varnostnem svetu, ker je to stvar posamezne države članice, so pojasnili. Diplomati več članic pri ZN-a, ki sicer niso želeli biti imenovani, pa so za STA povedali, da je ureditev zastopanja države v Varnostnem svetu ZN-a s posebnim veleposlanikom sicer povsem legitimna, a obenem precej nenavadna.

Varnostni svet ZN-a zasedal glede razmer v Gazi