Polemike pred referendumom so živahne. Foto: MMC RTV SLO
Polemike pred referendumom so živahne. Foto: MMC RTV SLO

Štirje evropski poslanci so prepričani tudi, da z zakonom predvidene novosti omogočajo razvoj javnega servisa ter prilagajanje novim tehnološkim in gospodarskim realnostim.

Fajonova in Thaler (oba S&D/SD) ter Kacin (ALDE/LDS) in Vajgl (ALDE/Zares), so v sporočilu za javnost poleg tega zapisali, da novi zakon nadomešča starega, ki je omogočil neposredno politično odločanje in kadrovanje na javni televiziji. O političnih zlorabah, cenzuri in šikaniranjih, ki jih je prinesla uporaba veljavnega zakona, je na voljo bogata dokumentacija, še navajajo.

Referendum o novem zakonu je po njihovem zakonu sicer odveč, saj so razlogi zanj izmišljeni, umetno napihnjeni in nimajo podlage v zakonskih določilih.

"Odgovornost vodilnih bo še strožje nadzorovana"
Poudarjajo še, da po novem zakonu RTV ostaja javna ustanova in bo tudi v prihodnje delovala tako, kot delujejo javni zavodi. Opravljanje javne službe je v zakonu izostreno, edina ustanoviteljica RTV-ja pa je država, zaradi česar je privatizacija nemogoča. Poleg tega je odgovornost vodilnih za pregledno in javno poslovanje zaostrena na tak način kot v gospodarskih družbah, poudarjajo. Strah pred privatizacijo in komercializacijo je po njihovih besedah tako odveč.

Štrije evropski poslanci državljane zato vabijo, da se referenduma kljub njegovi odvečnosti udeležijo in glasujejo za novi zakon.