Informacijski pooblaščenec (IP) je potrdil navedbe, da je izdal odločbe v pritožbenih postopkih zoper Ekonomsko fakulteto v Ljubljani in Fakulteto za upravo. Ugodil je njunim pritožbam in jima naložil posredovanje skupaj več kot 4.800 avtorskih pogodb, podjemnih pogodb in pogodb o delu, ki sta jih fakulteti v obdobju od 1. 1. 2005 do 10. 3. 2015 sklenili s profesorji, zaposlenimi na obeh fakultetah. Foto: BoBo
Informacijski pooblaščenec (IP) je potrdil navedbe, da je izdal odločbe v pritožbenih postopkih zoper Ekonomsko fakulteto v Ljubljani in Fakulteto za upravo. Ugodil je njunim pritožbam in jima naložil posredovanje skupaj več kot 4.800 avtorskih pogodb, podjemnih pogodb in pogodb o delu, ki sta jih fakulteti v obdobju od 1. 1. 2005 do 10. 3. 2015 sklenili s profesorji, zaposlenimi na obeh fakultetah. Foto: BoBo
false
Dekanja Metka Tekavčič Ekonomske fakultete je po pisanju Dela IP obvestila, da poročil ne morejo pripraviti, saj nimajo kapacitet za pripravo dokumentacije. Foto: SD

Na Informacijskega pooblaščenca (IP) se je pred časom obrnilo več medijev, ki jim nekatere fakultete niso želele posredovati kopij avtorskih in podjemnih pogodb, ki jih imajo oziroma so jih imele sklenjene z nekaterimi profesorji.

Informacijski pooblaščenec je nato odločil, da so fakultete prosilcem, ki so zaprosili za pogodbe, te dolžne posredovati, in sicer v 31 dneh od vročitve odločbe. Prekriti morajo le najobčutljivejše osebne podatke, pri nekaterih podjemnih (ne pa tudi avtorskih) pogodbah pa tudi neto znesek izplačila.

V odločbi IP tudi ugotavlja, da dejstvo, da določena dejavnost organa ni financirana neposredno iz proračuna, še ne pomeni, da v tem delu ne gre za javno službo. Fakultete so razkritje pogodb zavračale z argumentom, da gre pri dejavnosti, na katero se nanašajo pogodbe, za njihovo tržno dejavnost.

Po ugotovitvah pooblaščenca se javna služba IP-ja ne izvaja zgolj v okviru rednega delovnega razmerja, temveč tudi v okviru drugega pogodbenega razmerja, na primer avtorskih pogodb in pogodb o delu: "Navedene dejavnosti organa nedvomno sodijo v javno službo organa, kar pomeni, da dokumenti, ki nastanejo pri opravljanju teh dejavnosti, sodijo v delovno področje organa."

Po poročanju Dela je IP pred dnevi izdal delno odločbo, po kateri morata Fakulteta za upravo in Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani Delu posredovati kopije avtorskih in podjemnih pogodb, ki sta jih v zadnjih desetih letih sklenili z redno zaposlenimi profesorji, kot tudi kopije vseh poročil o opravljenem delu po teh pogodbah, ki so jih prejemniki morali predati fakulteti in iz katerih je razvidno, kaj vse so opravili za posamezen honorar.

Brez poročil o opravljenem delu
Vendar se je pri tem zapletlo in fakulteti sta poslali podatke le v primeru avtorskih in podjemnih pogodb, ne pa poročil o opravljenem delu. Informacijski pooblaščenec je zato upravno fakulteto pozval 11. avgusta, ekonomsko pa 19. avgusta, naj mu posredujeta še poročila, vendar tega v navedenem roku nista storili. Obe sta zaprosili za podaljšanje roka, češ da gre za obsežno gradivo.

Informacijski pooblaščenec pa jima je odobril podaljšanje roka, vsaki za skupno 35 dni, ki pa ta čas še ni potekel . V nasprotnem primeru se odgovornim osebam fakultet obeta globa v višini 417 do 1043 evrov.

4800 avtorskih pogodb
Informacijski pooblaščenec je potrdil navedbe, da je izdal odločbe v pritožbenih postopkih zoper Ekonomsko fakulteto v Ljubljani in Fakulteto za upravo. Ugodil je njunim pritožbam in jima naložil posredovanje skupaj več kot 4.800 avtorskih pogodb, podjemnih pogodb in pogodb o delu, ki sta jih fakulteti v obdobju od 1. 1. 2005 do 10. 3. 2015 sklenili s profesorji, zaposlenimi na obeh fakultetah.

"IP je pri odločitvi tako upošteval tudi dejstvo, da zakon o visokem šolstvu natančno določa, da je sklepanje avtorskih pogodb za izvajanje pedagoške dejavnosti mogoče le v primeru, če so bile predhodno izkoriščene vse možnosti za sklenitev pogodbe o zaposlitvi in da je to nujno, ker je treba zagotoviti nemoteno izvajanje pedagoške dejavnosti. Le v takšnih primerih lahko visokošolski zavod sklene pogodbo o delu, vendar ne več kot v obsegu ene tretjine z zakonom določene pedagoške obveznosti in največ za obdobje deset mesecev v študijskem letu. Po mnenju IP ima javnost pravico vedeti, ali so bili v konkretnih primerih izpolnjeni zakonski pogoji za sklenitev teh pogodb, zato je razkritje zahtevanih informacij v javnem interesu," so zapisali pri IP-ju.

Glede vprašanja varstva osebnih podatkov pa je IP ugotovil, da so bile pogodbe sklenjene z javnimi uslužbenci in da gre za podatke o porabi javnih sredstev, zato podatki o imenu posameznika, s katerim je bila pogodba sklenjena, prejetem znesku in namenu izplačila, niso varovani. Fakulteti pa morata v posredovanih pogodbah prekriti varovane osebne podatke avtorjev, kot so prebivališče, EMŠO, davčna številka …