Vladni Falcon 2000 EX. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Vladni Falcon 2000 EX. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Zaradi velikega zanimanja medijev in javnosti glede uporabe vladnega letala falcon 2000 EX, to je vzbudil novoletni polet predsednice DZ-ja Urške Klakočar Zupančič na Dunaj, je vlada objavila seznam vseh poletov v zadnjih petih letih.

Iz vladnih podatkov o prevozih, ki jih je med letoma 2018 in 2022 opravil vladni falcon, je razvidno, da je opravil 978 poletov. Največkrat je falcon vzletel leta 2021 – 355-krat –, ko je Slovenija v drugi polovici leta predsedovala Svetu EU-ja.

Seznam letov vseh falcona v obdobju 2018-2022 je na voljo na spletni strani vlade.

Ob tem je takratna vlada od 19. novembra do 31. decembra 2021 sklenila tudi pogodbo za 50 ur letenja pri bolgarski družbi Heli Air Services, vrednost pogodbe pa je znašala dobrih 256.065 evrov brez DDV-ja oziroma 5121 evrov za uro letenja. Cena ure letenja z vladnim falconom je medtem določena s sklepom vlade in znaša 3270 evrov brez DDV-ja.

Najmanjkrat je bil medtem falcon v zadnjem petletju v uporabi leta 2020, ko je potovanja začasno ustavila tudi epidemija covida-19. Letalo je v vsem letu vzletelo 120-krat, s tem da je bilo med 17. februarjem in 25. avgustom 2020 prizemljeno.

Število opravljenih poletov falcona od leta 2018 do leta 2022. Foto: gov.si
Število opravljenih poletov falcona od leta 2018 do leta 2022. Foto: gov.si

Lani najdaljši polet v Mali, sledita Egipt in Maroko

V lanskem letu je falcon opravil 144 poletov. V času prejšnje vlade je falcon vzletel 23-krat, preostali poleti pa so bili opravljeni v času aktualne vlade. Vladno letalo med 3. februarjem in 26. junijem ni letelo.

Najdaljša poleta v letu 2022 sta bila opravljena že ob prvi uporabi vladnega letala. Falcon je 7. januarja za potrebe poveljstva sil in generalštaba Slovenske vojske opravil povratni polet v afriško mesto Bamako, kjer Slovenija sodeluje v misiji EUTM Mali. Od Ljubljane do prestolnice Malija je letalo potrebovalo šest ur, za povratni polet v istem dnevu pa 40 minut manj.

Sorodna novica "Pot s falconom na Dunaj se ne razlikuje od tega, kako so potovali moji predhodniki"

Po dolžini posameznih letov sledijo poti v Egipt. 6. novembra je falcon takratnega predsednika republike Boruta Pahorja odpeljal v Šarm el Šejk in se prazen vrnil v Ljubljano, dva dni pozneje pa je letalo opravilo še povratni polet, s katerim se je predsednik vrnil v Ljubljano. Letalo je tako za predsednikovo pot na podnebno konferenco COP27 in vrnitev v Slovenijo opravilo štiri polete, posamezen polet pa je trajal od treh ur in 15 minut do štiri ure.

Več kot tri ure je bil v okviru posameznega poleta falcon v zraku še sredi novembra. Podobno kot v primeru Pahorjevega obiska v Šarm el Šejku so bili štirje poleti z vladnim letalom opravljeni za potrebe uradnega obiska predsednice DZ-ja Urške Klakočar Zupančič z delegacijo v Maroku. Vsak od poletov med Ljubljano in Rabatom je po podatkih vlade trajal tri ure in deset minut.

Pot premierja Roberta Goloba v Madrid – tam se je konec junija udeležil vrha zveze Nato – in nazaj v Ljubljano je medtem trajal dve uri in 45 minut v vsako smer, falcon pa se v času trajanja dogodka ni vračal v Slovenijo.

Drugi poleti v letu 2022 so trajali dve uri in 40 minut ali manj. Najkrajši je bil lani vezni polet iz Ljubljane do Maribora, ki je trajal 30 minut. Od tam je sicer predsednik Pahor nato isti dan letel v Ženevo in nato naprej na tunizijski otok Džerba, kjer se je udeležil dvodnevnega vrha Mednarodne organizacije za frankofonijo.

Polet največkrat naročilo zunanje ministrstvo

Kot je razvidno s seznama, so bili lani med naročniki poletov urad predsednika republike, kabinet predsednika vlade, državni zbor, različna ministrstva in generalštab Slovenske vojske. Falcon je najpogosteje letel v Bruselj, sledita Strasbourg in Talin.

Zunanje ministrstvo je bilo lani med naročniki poletov s falconom 20-krat, ministrstvo za obrambo 13-krat, urad predsednika republike 11-krat, kabinet predsednika vlade pa devetkrat.

T. i. veznih poletov, ko je falcon s posadko letel brez drugih potnikov, je bilo lani 38 oziroma nekaj več kot četrtina vseh opravljenih poletov.

Kdo vse je upravičen do uporabe vladnega letala?

Kot so ob tem pojasnili na vladi, lahko vladno letalo uporabljajo državni organi, ki so navedeni v sklepih vlade. Med upravičenci za uporabo letala za protokolarne prevoze za uradne in delovne obiske v tujini so predsednica republike, predsednica DZ-ja, predsednik vlade in drugi člani vlade, predsednik državnega sveta, predsednik ustavnega sodišča, predsednik vrhovnega sodišča ter varuh človekovih pravic. Kot so ob tem dodali na vladi, se falcon lahko uporablja tudi za druge prevoze za potrebe državnih organov.

Letalo se uporablja tudi v sistemu ATARES in za prevoze VIP na podlagi dvostranskih dogovorov z državami članicami Nata in EU-ja ter za potrebe zavoda za presaditve organov in tkiv Slovenija-transplant kot posrednega proračunskega uporabnika.