Razpis za oddajo letala v najem bo predvidoma objavljen 22. maja. Foto: MMC RTV SLO
Razpis za oddajo letala v najem bo predvidoma objavljen 22. maja. Foto: MMC RTV SLO
Posojilni posli, namenjeni menedžerskim prevzemom, ne bodo več dovoljeni. Foto: MMC RTV SLO
Kot meni Pahor, s spremembami ustave ne gre hiteti. Foto: MMC RTV SLO
Falcon ostaja v lasti države

Kot je povedala ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, bo Mors 22. maja objavil mednarodni razpis, pri čemer bodo ponudbe zbirali do 15. junija. Kot je dodala, s sklenitvijo pogodbe računajo 10. julija. Najem bo po njenih besedah za namanj štiri leta z možnostjo podaljšanja.

Prav tako so se na seji vlade odločili, da bosta ministrstvi za obrambo in finance poskrbeli za operativne dokumente in postopke v zvezi s predajo letala v najem.

Jelušičeva je še pojasnila, da bo morala vlada za letalo plačati davek na dodano vrednost v znesku okoli pet milijonov evrov.

Potrebni bosta tudi vsaj dve cenitvi trenutne vrednosti letala. Po besedah Jelušičeve je bila že opravljena ameriška cenitev, sledi pa še domača, ki bo opravljena predvidoma do 15. maja. Na podlagi obeh cenitev bodo s pomočjo pooblaščenega ocenjevalca nato ocenili vrednost najema. Če se bo pri tem izkazalo, da rešitev z najemom ne bo dovolj gospodarna, bo pristojna skupina pripravila še alternativne rešitve.

Adria Airways ostala brez dodatnih sredstev
Obenem je ministrski zbor sprejel odločitev, da ne bodo dokapitalizirali Adrie Airways z letalom falcon, saj je to v nasprotju s pravili EU-ja glede državnih pomoči. Kot je pojasnil minister za finance Franc Križanič, bi morala vlada najprej dokapitalizirati Kad ali Sod, ta pa nato letalskega prevoznika. Vendar pa ta korak po njegovih besedah najverjetneje vseeno ne bi dobil zelene luči Evropske unije, saj bi se to vseeno obravnavalo kot državna pomoč.

Vlada ostreje nad "tajkune"
Vlada je poleg tega sprejela predlog novele zakona o javnih financah, s katero se zagotavlja pravni okvir za znižanje izpostavljenosti tveganjem upravljanja z denarnimi sredstvi in prepoveduje sklepanje tistih posojilnih poslov, ki so namenjeni t. i. menedžerskim odkupom lastniških deležev v podjetjih. Prepoved velja tako za nova posojila kot za obnavljanje obstoječih posojil za financiranje odkupov delnic ali poslovnih deležev gospodarskih družb od poslovodstev teh gospodarskih družb ali z njimi povezanih oseb.

Vlada je poleg tega na seji sprejela predlog zakona o državnem poroštvu v višini 180 milijonov evrov za obveznosti Soda, najetih za financiranje družbe v 2009.

Ministri so sprejeli tudi predlog zakona o delnem povračilu nadomestila plače. Po zakonu, ki je namenjen ohranitvi zaposlitve za delavce v podjetjih, ki imajo velik upad naročil, bo država subvencionirala del nadomestila plače za delavce na čakanju in njihovo izobraževanje v tem času.

Pahor: Nad ustavo le "s tresočo roko"
Premier Borut Pahor pa je komentiral predlog ustavnih sprememb, ki ga je pred kratkim dal opozicijski prvak Janez Janša. Pahor se strinja z ugotovitvijo, da je ustava živ tekst, a obenem meni, da je treba "dopolnila pisati s tresočo roko". Ustava je pač temeljna družbena pogodba, zato vanjo ne gre posegati prehitro in nepremišljeno, še zlasti, če spremembe ne uživajo prevelikega soglasja, je dodal.

Kot je še opozoril, je imela Slovenija že v mandatu vlade med letoma 2000 in 2004 že sveženj obsežnih ustavnih sprememb, a ga niso posebej poimenovali.

E. S.

Falcon ostaja v lasti države