Iluzija je govoriti, da politika ne vpliva na policijo, pravi Fank. Foto: BoBo
Iluzija je govoriti, da politika ne vpliva na policijo, pravi Fank. Foto: BoBo
Veniger, Fank
Posle sta z Venigerjem predala lansko jesen in do nedavnega je bil Fank vršilec dolžnosti. Foto: Policija

Vedel sem, da bo glavna okupacija generalnega direktorja ukvarjanje z vprašanjem, s čim bo policija delala, in ne, kaj bo delala.

Fank


"Vedel sem, da bo glavna okupacija generalnega direktorja ukvarjanje z vprašanjem, s čim bo policija delala, in ne, kaj bo delala," je povedal za Dnevnikov Objektiv, in dodal, da mu je bilo to izhodišče jasno in vredno premisleka. Prepričan je, da nekdo mora peljati institucijo naprej in da ni vse odvisno od enega človeka.

V odnosu do politike, s katero se srečuje zadnjih deset let, so izkušnje različne. Politika policiji zagotavlja resurse za delo in piše zakonodajo, zato je iluzija govoriti, da politika ne vpliva na policijo, je dejal Fank, ki pa nikoli ne bi dovolil, da bi "politika odrejala, kaj naj policija dela, tudi če bi bilo pogojeno z obstankom na položaju".

Parlamentarni nadzor v teoriji in praksi
Prepričan je, da politika zagotovo poskuša vplivati tudi prek parlamentarne komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb in z drugimi prefinjenimi oblikami. "Da bi mi politik poskusil naročiti, kaj naj policija vsebinsko v nekem primeru stori, pa se ni zgodilo nikoli," je povedal. Nadzor parlamentarne komisije nad policijo je po njegovem mnenju sicer zakonsko dobro zastavljen, drugače pa je z njegovim izvajanjem.

"Če bi bil nadzor parlamentarne komisije korekten, bi zajel celotno področje prikritih preiskovalnih ukrepov, tudi prisluhe 'navadnim kriminalcem'," je opozoril Fank, ki se v vseh teh letih ne spomni, da bi nadzor zajel preiskavo nekoga, ki ni bil tako ali drugače vpleten v politično dogajanje.

Fank je prepričan, da je stanje varnosti v Sloveniji zelo visoko, kar je zasluga vseh, tudi obeh njegovih predhodnikov, Janka Gorška in Stanislava Venigerja.

Rdeča luč pri financah in materialnih sredstvih
Med vodenjem policije namerava Fank največ pozornosti nameniti zagotavljanju resursov. Dejansko jim gori rdeča luč pri financah in materialnih sredstvih, a še bolj pri kadrih, je opozoril in dodal, da se država očitno ne zaveda posledic, če policija na določenem območju ugasne. "Če ni dovolj resursov, lahko zelo hitro pade motivacija zaposlenih, odnosi se porušijo," je ocenil Fank.

Med najbolj aktualnimi temami na področju organiziranega kriminala je izpostavil terorizem in z njim povezano trgovino z orožjem. "Terorizem je prioriteta današnjega časa in izziv, saj je za nas to nova pojavna oblika kriminala," je zatrdil Fank in dodal, da so na izzive pripravljeni.

Po njegovem mnenju je preventivni vidik najpomembnejši, zato so se prav na tem področju močno angažirali in izmenjavo informacij dvignili na najvišjo možno stopnjo. S tožilstvom dobro sodelujejo in z zadovoljstvom spremljajo nove sodne prakse na danih področjih kriminalitete.

"Politika pregona mora slediti trenutnemu varnostnemu položaju, seveda pa sodne odločitve ne smejo temeljiti na željah javnosti," je še poudaril Fank.




Vedel sem, da bo glavna okupacija generalnega direktorja ukvarjanje z vprašanjem, s čim bo policija delala, in ne, kaj bo delala.

Fank