Fank pričakuje težave pri vračanju prebežnikov. Foto: BoBo
Fank pričakuje težave pri vračanju prebežnikov. Foto: BoBo

Fank je v pogovoru za Dnevnik ocenil, da se nacionalne in mednarodna zakonodaja ob tako velikem obsegu prebežniške krize v nobeni državi ne spoštujejo v celoti. Poleg tega se politike sprejemanja in zavračanja ljudi "spreminjajo praktično vsak teden ali pa še pogosteje", je opozoril.

Hkrati je opozoril, da bi policija zelo težko obvladala položaj, ko bi ob morebitni zaostritvi razmer pri vračanju prebežnikov prišlo še do incidentov v notranjosti. Sicer pa morajo imeti policisti spoštljiv odnos do prebežnikov, je dodal. Zato so se odzvali na vsak primer nedostojnega ravnanja, policistom so tudi dali usmeritve in imeli usposabljanja, da bi bilo takšnih dogodkov čim manj, je zatrdil.

Več sovražnega govora
V pogovoru so se dotaknili tudi pregledovanja obiskovalcev proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ko je policijski oddelek za varovanje in zaščito iskal sledi eksplozivnih sredstev. "Zagotovo smo glede na oceno ogroženosti dvignili tudi stopnjo naših aktivnosti. Če je treba poostriti nadzor nad vstopom oseb, to tudi storimo. Tudi v primeru, ki ga omenjate," je razložil.

Prav tako so okrepili sodelovanje s slovenskimi obveščevalci. Konkretnih indicev za napade trenutno ni, so pa v zadnjem obdobju zasledili več primerov sovražnega govora in več najav postavitve eksplozivnih teles, ki so se izkazale za lažne, je povedal.

V splošnem pa so varnostne razmere, glede na statistične podatke, ugodnejše kot pred leti, je prepričan generalni direktor policije. Bistveno je padlo število kaznivih dejanj ter kršitev javnega reda, težave pa ostajajo v prometni varnosti.

Policistom nova oprema
Glede policijske stavke, ki traja že skoraj dva meseca, upa, da bodo policisti dobili status, ki si ga zaslužijo. Ob tem je za letos napovedal nakup novih uniform, 700 oz. 800 novih vozil in opreme za nadzor telekomunikacij.

V povezavi s preiskavo poslanca SDS-a Andreja Širclja je zatrdil, da vse poteka zakonito in da politikov ne ločujejo po pripadnosti strankam. Na vprašanje, zakaj so policisti na sedežu SDS-a zasegli 28 elektronskih pisem, v državnem zboru pa okoli 2.000, je odgovoril, da se je na obeh lokacijah pobralo tisto, kar je bilo zapisano v odredbi.

"To je konkretna komunikacija za konkretno časovno obdobje in za konkretno osebo, ki je osumljena kaznivega dejanja. Ne govorim samo o obsegu, temveč tudi o vrsti korespondence," je še pojasnil.