Policiste po besedah generalnega direktorja policije Marjana Fanka vodi zavedanje njihovega poslanstva, da so v službi navadnih ljudi. Foto: BoBo
Policiste po besedah generalnega direktorja policije Marjana Fanka vodi zavedanje njihovega poslanstva, da so v službi navadnih ljudi. Foto: BoBo
25 let slovenske policije
Praznujemo dan policije

"Četrt stoletja je pomemben mejnik v zgodovini slovenske policije. V vseh teh letih je policija naredila velike in pomembne korake naprej, od nekdanje milice do današnje sodobne evropske policije, ki je osnovni gradnik varnostnega sistema v Sloveniji," je na slovesnosti z naslovom Slovenska policija, vedno za ljudi dejala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar.

Ministrica je policiste, ki jih je v Sloveniji 8151 in so v zadnjem letu prejeli skoraj pol milijona klicev na številko 113, ob njihovem prazniku pozvala še k ohranjanju kolegialnosti in enotnosti. Ob tem je spomnila na številne aktualne teme in izzive. Nedopustno se ji zdi, da njihovi zakonodajni predlogi za večjo učinkovitost policije predolgo čakajo na uresničitev.

Orožniki so bili prvi policisti
Policija se ni formirala pred 25 leti, njena zgodovina sega celo 166 let nazaj, do vzpostavitve orožništva v 19. stoletju. "Razvili smo se v sodobno, moderno policijo, ki velja za spoštovanega partnerja tudi v mednarodnem sodelovanju, in marsikdo v Evropi lahko z zavistjo gleda na stopnjo varnosti v naši državi," je dejal generalni direktor policije Marjan Fank.

Policiste po njegovih besedah vodi zavedanje njihovega poslanstva, da so v službi navadnih ljudi. "Ukrepi racionalizacije in reorganizacije ter spremembe družbenopolitičnih sistemov so v posameznih obdobjih globoko zarezali v našo organizacijo. Samo globoka motiviranost in požrtvovalnost ob zavedanju našega poslanstva sta pripomogla k temu, da smo bili kos vsem izzivom," je dejal.

Zadovoljen je, da zdaj vendarle tudi država spreminja odnos do vrednotenja policijskega poklica in prispevka policije za zagotavljanje varnosti. "Na nas pa je, ali bomo to znali prepoznati in z optimizmom gledati v prihodnje, za kar mislim, da imamo v tem trenutku vse pogoje," je dejal Fank.

Med govorci direktor Europola
Današnjega praznika slovenske policije sta se udeležila tudi predsednik republike Borut Pahor in direktor Europola Rob Wainwright. Slednji je v nagovoru poudaril, da je slovenska policija med varnostnimi organi zelo cenjena. Pomembno prispeva k Europolovemu sistemu, sodelovanje pa se krepi iz leta v leto.

Z več kot 9000 sporočili prek Europolovega varnostnega komunikacijskega sistema je Slovenija vodilna med članicami. Igra ključno vlogo pri razbijanju kriminalnih združb, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem drog in orožja. Prispeva tudi informacije v Europolove baze glede teroristov. Ob migracijski krizi pa evropske varnostne organizacije v prihodnosti čaka še več proaktivnosti in sodelovanja, je pojasnil Wainwright.

25 let slovenske policije
Praznujemo dan policije