Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Stavka je preklicana, javni zdravstveni sistem bo v sredo normalno deloval," je zvečer potrdil podpredsednik Fidesa Gregor Zemljič. Po njegovih besedah je glavni stavkovni odbor sindikata odobril in podpisal popoldne parafirani sporazum, v četrtek pa naj bi sledila še obravnava sporazuma in podpis vlade. Sporazum naj bi tako predvidoma začel veljati v začetku prihodnjega tedna.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan sklenitve sporazuma danes ni komentiral, premier Robert Golob pa je po poročanju portala N1 dejal, da ne pozna vsebine dogovora, a je "zadovoljen, da je razum prevladal celo pri zdravnikih".

Nov plačni steber za zdravstvo?

Kot je še dejal Zemljič, bodo šele po podpisu vlade v sindikatu natančno predstavili vsebino sporazuma. Je pa nakazal, da bodo stavkovne razmere, ki jih naslavlja sporazum, očitno vendarle upoštevane v novem plačnem stebru za zdravstvo.

Gregor Zemljič, Fides. Foto: BoBo
Gregor Zemljič, Fides. Foto: BoBo

Med zahtevami, ki jih bo uredil sporazum, je naštel določitev jasne karierne poti zdravnikov, prenos napredovanj specializantov, dosledno upoštevanje standardov in normativov ter zagotovitev dodatnih sredstev oziroma pravnih podlag za nagrajevanje zdravnikov, ki presegajo standarde in normative. "To je tisto bistveno, kar se nam zdi, da je pomembno za zdravništvo in javni zdravstveni sistem srednje- in dolgoročno," je poudaril.

"V potankosti samega sporazuma ne morem komentirati, v četrtek bo o parafiranem sporazumu odločala vlada, ko ga bo podpisala. V tem trenutku lahko povem, da je plačni steber v zdravstvu, ki je imel samo ime, prvič dobil tudi vsebino, velik del naših stavkovnih zahtev se bo prenesel v novi plačni steber, kar za nas pomeni velik korak k uresničitvi naših pričakovanj," je nato Zemljič dejal še v Odmevih.

Glede zahteve Fidesa po vključenosti zdravnikov v reformo zdravstva ter zahteve po javni in jasni opredelitvi vlade, da za nevzdržne razmere niso krivi zdravniki, pa je dejal: "Mislim, da smo pri tej točki imeli celo najmanj težav, vlada nas je sprejela kot sotvorca prihodnosti tako zdravstva kot plačnega stebra. Jasno se je opredelila, da za trenutne razmere zdravniki nikakor ne moremo biti krivi," je povedal Zemljič.

Kaj je prineslo preobrat? "V ozadju sta bila dva momenta, eden je odlično odigrana vloga mediatorja profesorja Komadine, predstavnika zdravniškega društva, in pa seveda razum, ki je prevladal na obeh straneh, na našo srečo oziroma v zadovoljstvo vseh bolnic in bolnikov," je sklenil Zemljič.

Stavke zdravnikov in zobozdravnikov v sredo ne bo

Uspeh mediacije

Predtem je Radko Komadina, predsednik Slovenskega zdravniškega društva, sporočil, da je bila njegova mediacija med Fidesom in ministrstvom za zdravje uspešna."Sporazum med obema pogajalskima skupinama je bil dosežen, parafiran. S tem smo v Slovenskem zdravniškem društvu svojo misijo opravili, ocenjujemo jo kot uspešno. Seveda pa morata zdaj glavni stavkovni odbor na eni strani in vlada na drugi strani parafirani sporazum izpeljati," je dejal.

Komadina je med drugim povedal, da je bilo stavkovnih zahtev pet in da je obema stranema uspelo zbližati stališča toliko, da sta lahko parafirali sporazum. Ker spornih različnih stališč ni več, tudi ni več razlogov za nadaljnje stavkovne dejavnosti, je še dodal.

Možnost mediacije Slovenskega zdravniškega društva med sindikatom in ministrstvom je sicer predvidevala kolektivna pogodba za zdravnike in zobozdravnike. Za mediacijo sta se strani dogovorili na sestanku v ponedeljek popoldne.

Zdravniška zbornica pozdravlja dogovor

Zdravniška zbornica Slovenije pozdravlja, da je bil v postopku mediacije med Fidesom in ministrstvom za zdravje dosežen sporazum. "Veseli nas, da posledično jutri zdravniške stavke ne bo," so sporočili z zbornice. Obenem pričakujejo, da bodo odločevalci skupaj z zdravniško stroko takoj nadaljevali dialog in pripravo vseh potrebnih sprememb.

V Zdravniški zbornici Slovenije pozdravljajo dogovor. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
V Zdravniški zbornici Slovenije pozdravljajo dogovor. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Po njihovih besedah je treba izboljšati dostopnost do zdravstvenih storitev, poskrbeti za ohranitev in krepitev javnega zdravstvenega sistema ter poskrbeti, da bodo zdravniki in zobozdravniki imeli pogoje za kakovostno in varno obravnavo bolnikov.

"Zdravnike je treba razbremeniti nepotrebnih administrativnih obremenitev, da bodo imeli dovolj časa za paciente, prav tako morajo biti za svoje delo ustrezno in pravično nagrajeni," so še navedli.

"Današnji dogovor je prvi spodbudni korak, bodo pa za ureditev razmer potrebne resne in odločne spremembe. Zbornica bo pri tem še naprej konstruktivno sodelovala, predlagala rešitve in opozarjala na morebitne s stališča stroke neustrezne rešitve," so še sporočili z zbornice.

Bešič Loredan stavki nasprotoval

Fides je enodnevno opozorilno stavko zdravnikov in zobozdravnikov napovedal decembra, med drugim zaradi nezadovoljstva z napovedanim dvigom zdravniških plač – ta naj bi plačna nesorazmerja še poglabljal – pa tudi zaradi odnosa zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana do zdravnikov.

Loredan je večkrat poudaril, da ravnanje Fidesa pomeni zlorabo pravice do stavke. Fides je po njegovem z napovedano stavko kršil sporazum o začasni prekinitvi stavkovnih dejavnosti, podpisan lanskega oktobra. Stavkajoči na dan stavke zato ne bi bili plačani, so pojasnili na ministrstvu.

Fides in ministrstvo za zdravje dosegla dogovor