Gregor Zemljič. Foto: BoBo
Gregor Zemljič. Foto: BoBo

V torek zjutraj se bodo predstavniki ministrstva za zdravje in Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides sešli na mediaciji, na kateri bodo poskušali skleniti stavkovni sporazum. Časa za dogovor bo do 18. ure.

Po besedah predsednika Slovenskega zdravniškega društva Radka Komadine se lahko mediacija zaključi tako, da se za sredo napovedana stavka zdravnikov in zobozdravnikov odpove, ali pa ne.

Kot je povedal, so vsi sodelujoči v mediaciji zavezani k molčečnosti, zato pred novinarje po koncu popoldanskega sestanka nista stopila niti minister za zdravje Danijel Bešič Loredan niti podpredsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides in vodja pogajalske skupine Gregor Zemljič.

"Mediator spoštuje stališča ene in druge strani, ne sme biti pristranski, ne sme vplivati," je poudaril Komadina. Obe strani po njegovih besedah sicer kažeta na to, da je dogovor med njima možen. Mediacija bo v torek potekala v prostorih Slovenskega zdravniškega društva. Možnost mediacije društva med sindikatom in ministrstvom sicer predvideva kolektivna pogodba za zdravnike in zobozdravnike.

Mnenje o zdravniški stavki je sicer na popoldanski novinarski konferenci izrazil premier Robert Golob in jo označil za interesni boj, za katerega v vladi ne najdejo zakonskih podlag. "Na eni strani imamo interesno skupino, na drugi strani pa bolnike, ki tudi zaradi nepotrebnih prepirov, na koncu trpijo. Sam bom izrazil podporo bolnikom," je dejal, medtem ko je napovedal, da se bo udeležil torkovega shoda pacientov brez osebnega zdravnika.

Podpredsednik Fidesa Gregor Zemljič je pred sestankom z ministrom za zdravje povedal, da so v sindikatu pripravili stavkovni sporazum, ki temelji na stavkovnih zahtevah, ki ostajajo enake.

Med zahtevami so ob doslednem upoštevanju standardov in normativov ter odpravi plačnih nesorazmerij v zdravstvenih timih – enak dvig za vsa zdravniška in zobozdravniška delovna mesta pričakujejo do 1. aprila – tudi javna in jasna opredelitev vlade, da za nevzdržne razmere niso odgovorni zdravniki.

Med drugim od vlade zahtevajo še, da ostro obsodi kakršno koli obliko nasilja nad zdravniki in preostalim zdravstvenim osebjem ter da zdravnike kot nosilce zdravstvene dejavnosti vključi v oblikovanje reforme zdravstvenega sistema.

Lahko vlada najde skupni jezik s Fidesom?

Zmeda pri vabilu na sestanek

Minister je za pred sredino napovedano stavkov zdravnikov in zobozdravnikov z javnim vabilom na sestanek povabil vodjo pogajalske skupine sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides Gregorja Zemljiča. Iz Fidesa pa so dopoldne sporočili, da uradnega vabila z vladne strani niso prejeli, niti na pogajanja niti na od ministra javno napovedano mediacijo. "Sprašujemo se, kakšen je namen ministrove komunikacije z zdravniškimi organizacijami prek medijev in ali ima vladna stran sploh iskreno željo poiskati rešitev, da do napovedane stavke ne bi prišlo," so še zapisali in dodali, da so pripravljeni na pogajanja, kadar koli, tudi v nočnem času. V Fidesu so po tem, ko so nekaj po 12. uri tudi uradno prejeli vabilo ministrstva, napovedali, da se bodo sestanka udeležili.

V nedeljo zvečer so namreč opozorili, da vlada "z opuščanjem ukrepov v smeri sporazumnega reševanja spora, ko ne imenuje svoje pogajalske skupine in predstavi svojih predlogov o reševanju stavkovnih zahtev," zavrača iskanje rešitev za preprečitev stavke ter da so sami "v konstruktivnem duhu pripravili osnutek vsebine sporazuma o reševanju stavkovnih zahtev".

Zdravniki so enodnevno opozorilno stavko napovedali zaradi nezadovoljstva z nedavnim dvigom zdravniških plač, ki naj bi ustvarjal dodatna nesorazmerja, in odnosom ministra. Na vladni strani medtem menijo, da Fides s stavko krši oktobra sklenjeni stavkovni sporazum. Minister ravnanje Fidesa vidi celo kot zlorabo pravice do stavke. Poudarja namreč, da so zvišanje plač že dosegli z nedavnim dogovorom za zdravstvo, vse preostalo bo urejeno z novim plačnim sistemom v stebru za zdravstvo.

Zdravniki in ministrstvo se bodo še pogajali