Če denimo ugotovite, da ste prejeli pisemsko odločbo, s katero so vam naložili denarno kazen za prekršek, ki ga niste storili. Še več ‒ določenega dne vas sploh ni bilo na kraju prekrška. Prav takšno izkušnjo nam je povedala poslušalka Patricija.

Foto: EPA
Foto: EPA

Italijanska policija je njenemu možu 24. januarja letos poslala kazen za prometni prekršek, ki naj bi ga storil v bližini Benetk.

"90 odstotkov osebnih podatkov, ki se nanašajo na mojega moža v pismu italijanske policije, drži, navedena je tudi registrska tablica našega družinskega avtomobila. Napačno pa je navedena znamka avtomobila, saj naj bi moj mož prekršek storil z mercedesom. Ob tem smo se pa res nasmejali, saj še nikoli do zdaj nismo imeli in vozili mercedesa," pripoveduje poslušalka.

Ob tem so sprva pomislili, da gre za potegavščino, neslano šalo ali goljufijo. Vendar ko so na spletni strani beneške policije vtipkali v pismu navedeno številko primera, se jim je kot dokazno gradivo pokazala slika vozila z njihovo registrsko tablico. Takrat so vedeli, da gre zares. Kaj pa zdaj?

Prispevek je povzetek prve epizode iz nove jutranje rubrike Prvega programa Radia Slovenija Kaj pa zdaj?. V njej se lotevamo vsakodnevnih življenjskih situacij, zagat in nesmislov, ki so jih doživeli naši poslušalci.

Rubrika je na sporedu vsako sredo ob 6.45 v jutranjem programu na Prvem.

Ignoranca vas lahko drago stane

Pismo s plačilnim nalogom policije iz države članice EU-ja ni enako 'nigerijski prevari', zato je v tem primeru ignoranca in metanje pisma v koš slaba rešitev.

"Če ste prekršek res storili, bo najceneje, če kazen poravnate. Če pa gre za pomoto, je treba vložiti ugovor. Včasih je že dovolj, če priložite izpisek iz registra motornih vozil, ki dokazuje, da niste lastnik navedenega modela vozila. Če to ne bo zadoščalo, svetujem najem odvetnika, najbolje lokalnega iz države, v kateri naj bi bil storjen prekršek," je prvi nasvet odvetnice Nataše Pirc Musar.

Epilog prometnega prekrška v tujini: Izvršba FURS-a

Prejemniki obvestil in plačilnih nalogov o prometnih prekrških v tujini se velikokrat obrnejo tudi na ministrstvo za pravosodje.

Da oni niso pravi naslov, pravi Igor Kovačič iz direktorata za kaznovalno pravo in človekove pravice ter podobno kot Pirc Musarjeva pojasni, da si z neodzivanjem lahko nakopljemo še večje težave.

"Prometni prekršek, storjen v tujini, lahko pride v priznanje in izvršitev tudi naši državi. Centralni organ za izvrševanje odločb iz tujine, s katerimi so naložene denarne kazni, je Okrajno sodišče v Celju. Če sodišče odločbe tujega prekrškovnega organa prizna, pozove storilca, da kazen plača. Če se ta na poziv za plačilo ne odzove, Finančna uprava RS opravi izvršbo, enako kot v primeru prekrška, storjenega na območju Republike Slovenije," pojasni Kovačič.

Ne računajte na zastaranje

Prekrški, storjeni v tujih deželah, so tako daleč in hkrati tako blizu, saj od leta 2015 velja Direktiva EU-ja o lažji čezmejni izmenjavi informacij o prometnih prekrških, povezanih z varnostjo v cestnem prometu.

Vendar si države podatke izmenjujejo samo za prekrške, za katere je zagrožena kazen, višja od 70 evrov. A to še ne pomeni, da vam bodo prekršek izbrisali. Če boste v državo, kjer ste storili prekršek, vstopili še pred njegovim zastaranjem, vas bodo zelo verjetno oglobili.

Kaj pa zdaj?: Prometna kazen iz tujine