Lažni vpisi na študij kot vstopnica za pot na Zahod niso redkost. Foto: Pixabay
Lažni vpisi na študij kot vstopnica za pot na Zahod niso redkost. Foto: Pixabay
Izreden nadzor zaradi navideznih vpisov na študij

Potem ko je bilo razkrito, da se je na študij pri nas iz tako imenovanih rizičnih držav prijavilo kar 900 mladih iz Indije, Nepala in Bangladeša, za vsaj 150 pa lahko rečemo, da njihov namen ni bil študij, pač pa pot na Zahod, so se odgovorni očitno le zganili.

Višjo šolo Academia iz Maribora bo pregledala šolska inšpekcija, visoko šolo za poslovne vede pa naj bi agencija za kakovost v visokem šolstvu, ker inšpekcije za fakultete nimamo. Poleg tega ni nujno, da izreden nadzor sploh bo. "Svet agencije odloči, če so argumenti dovolj dobri, da uvede izredno evalvacijo," je pojasnil Ivan Leban z Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis).

A z inšpekcijskimi pregledi zlorab študija najbrž ne bomo odpravili. Da so se že srečali s fiktivnimi študenti, nam potrdijo tudi v podjetju, ki tujcem pomaga pri vpisu na slovenske fakultete. "K nam so se že obrnili kandidati, pri katerih je bilo jasno, da se želijo le fiktivno vpisati, da pridobijo dostop do šengenskega območja. Ko pride vprašanje, kaj želite študirati in je odgovor karkoli, se zahvalimo za sodelovanje in prekinemo," je navedel David Osmak iz 2TM izobraževanja v Sloveniji.

Treba bo najti sistemsko rešitev za preprečevanje zlorab študija. Za zdaj se pristojni bolj ali manj zgolj otepajo odgovornosti. V Nakvisu pravijo, da le skrbijo za kakovost, za nadzor pa da je zadolženo ministrstvo, to pa prelaga odgovornost na fakultete, ki naj bi same skrbele za izbor in vpis študentov, saj pogoje za vpis določijo v študijskem programu. Šole pa pravijo, da je zakonodaja nedorečena.

"Tukaj govorimo predvsem o vrednotenju srednjega izobraževanja v Sloveniji, ker ponekod v rizičnih državah je mogoče srednjo šolo opraviti že s 35 odstotki," je pojasnil Žan Dapčevič z Academie.

Zlorabe so tudi pri dokazovanju finančnih virov, marsikdo nima denarja, pri vpisu pa je dovolj le pisna izjava staršev, da bodo zagotovili denar za preživljanje študenta. Dovoljenja za prebivanje sicer izdajajo upravne enote. Ljubljanska nam je sporočila, da postopek za izdajo dovoljenj za devetsto morebitnih študentov še ni končan.

G. K. Tadeja Anžlovar, TV Slovenija


Odgovor in prikaz drugih oziroma nasprotnih dejstev na prispevek z naslovom: Fiktivni vpisi na študij z namenom poti na Zahod Kaj bo razkril izredni nadzor?

Dne 6.10.2017, ob 19.31 je bil na Portalu RTV, na povezavi https://www.rtvslo.sislovenija/fiktivni-vpisi-na-studij-z-namenom-poti-na-zahod-kaj-bo-razkril-izredni-nadzor/434500, objavljen prispevek z naslovom »Fiktivni vpisi na študij z namenom poti na Zahod: Kaj bo razkril izredni nadzor?«

Academia poudarja, da nikoli v preteklosti ni bilo poročano o domnevno fiktivnih vpisih pri njej. Noben od 900 potencialnih študentov iz Indije, Nepala in Bangladeša, ki so se prijavili za študij v študijskem letu 2017/2018 v Sloveniji do začetka julija 2017, ni bil prijavljen na Academio. Na Academio je bilo šele 25.9.2017 prijavljenih in sprejetih le 9 kandidatov iz Južne Azije. Tudi ti še niso vpisani na šolo, saj postopek izdaje dovoljenja za začasno prebivanje še ni končan. Izredni inšpekcijski nadzor do dne vložitve te zahteve ni bil izveden, tudi ni jasno, zakaj naj bi bila izrednega inšpekcijskega nadzora deležna Academia. Prav ta je namreč v letu in pol na pristojno ministrstvo (MIZš) naslovila številne pobude za sistemsko in preglednejšo ureditev vpisov mednarodnih študentov.

Academia d.o.o
zanjo po pooblastilu Odvetniška družba Pirc Musar & partnerji, o p., d.o.o.

Izreden nadzor zaradi navideznih vpisov na študij