Pikalo je napovedal začetek boja proti fiktivnim vpisom. Foto: BoBo
Pikalo je napovedal začetek boja proti fiktivnim vpisom. Foto: BoBo
Univerzam manjka denar za 5. letnik študija


Pikalo je na novinarski konferenci poudaril, da se s predlagano novelo zakona začenja proces omejevanja fiktivnih vpisov. "Ti so velik problem, ker se že ob tako omejenih davkoplačevalskih sredstvih ti neprimerno in nenamensko trošijo," je dejal minister. Zato je prepričan, da morajo "vse, kar se dogaja s fiktivnimi vpisi, zajeziti".

Spremembe naj bi tako prinesle manjše možnosti zlorabe pravic, povezane s študentskim statusom, tako da se pravica do rednega višješolskega študija omejuje za študente, ki so bili že tri leta vpisani v visokošolskem izobraževanju, je pojasnil.

Izpostavil je tudi eVŠ (enotna evidenca študentov), ki letos po Pikalovih besedah prvič zares dobro deluje. V boju proti fiktivnim vpisom je omenil še spremembe srednješolske zakonodaje, ki so še v fazi načrtovanja. Sedanja zakonodaja namreč omogoča, da se je mogoče tudi po končani fakulteti vpisati nazaj na srednjo šolo, kar je po mnenju Pikala popolnoma nesprejemljivo.

Visoko šolstvo na štirih finančnih stebrih
Prihajajo tudi spremembe zakona o visokem šolstvu, ki bodo šle v javno razpravo predvidoma čez en mesec. Za stabilnejše in dolgoročnejše financiranje visokega šolstva tako načrtujejo štiri stebre.

Eden je temeljni, v katerega se bo stekala večina denarja. Sledi razvojni steber (skupne razvojne naloge celotnega visokošolskega prostora) in raziskovalni steber (s ciljem, da univerze postanejo pomembne raziskovalne institucije). Četrti steber pa Pikalo imenuje kar steber inovacij, kjer bi univerze spodbujali k pridobivanju donatorskih sredstev. Dodal je še, da pri spremembah ne načrtujejo zmanjševanja števila visokošolskih zavodov in njihovih programov.

Univerzam manjka denar za 5. letnik študija