Proračunski primanjkljaja je že v prvih štirih mesecih letošnjega leta znašal 962 milijonov evrov, kar pomeni, da je letna raven milijarde evrov že skoraj dosežena. Foto: BoBo
Proračunski primanjkljaja je že v prvih štirih mesecih letošnjega leta znašal 962 milijonov evrov, kar pomeni, da je letna raven milijarde evrov že skoraj dosežena. Foto: BoBo
Denar
Vlada varčuje tudi z rezi v sredstva na ministrstvih. Foto: MMC RTV SLO
Rebalans: Kdo bo rezal največ?

redvideva globoke reze v sredstva ministrstev, zaradi česar sta se že oglasila ministra za zunanje zadeve in izobraževanje.

Vlada je potrdila izhodiščni razrez odhodkov proračuna države po predlagateljih finančnih načrtov in po virih sredstev (integralna sredstva, namenska sredstva, namenska sredstva EU-ja in slovenska udeležba) ter za cilj določila 1,5 milijarde evrov primanjkljaja v proračunu države.

Do uveljavitve rebalansa je vlada tudi začasno zadržala izvrševanje državnega proračuna na integralnih postavkah državnega proračuna, s katerim se ustavi prevzemanje obveznosti v letošnjem letu. Obenem je vlada predlagateljem finančnih načrtov naložila, naj predloge finančnih rezov v sodelovanju s finančnim ministrstvom pripravijo najpozneje do 6. junija.

30 odstotkov manj denarja za MZZ?
Ponekod bodo rezi očitno občutni. Karl Erjavec je tako že potožil, da lahko Slovenija zunanje ministrstvo "kar zapre", saj rebalans za ministrstvo za zunanje zadeve predvideva 20-odstotni rez v sredstva. "Moramo se odločiti, ali zapremo vrata in nimamo več ministrstva za zunanje zadeve ali pa bomo našli kompromisno rešitev," je bil oster Erjavec.

Erjavec je dodal, da se sicer zaveda, da je treba varčevati, a da je treba varčevati tam, kjer je to mogoče. Ministrstvo za zunanje zadeve ima zelo majhen proračun, z rebalansom pa bi se s 84 milijonov evrov znižal na 66 milijonov evrov, kar je po Erjavčevih besedah premalo za delovanje ministrstva.

Minister je še dodal, da verjame, da številka ne bo obveljala, saj bodo o tem razpravljali na seji vlade, dogovorjeno znižanje pa da bo nižje. V imenu svoje stranke pa je še dodal, da DeSUS ne bo privolil v nižanje pokojnin in da se stranka o tem sploh ne namerava pogovarjati.

Veliki rezi v šolstvo, nezadovoljen Pikalo
Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je posvaril, da če bo obveljal predlog, ki ga je ministrstvo prejelo v sredo zvečer, brez posegov v standarde in normative, kar je sicer popolnoma nesprejemljivo za sindikate, ne bo šlo. Takšni posegi pa bi bili izjemno slabo sporočilo otrokom in vsem, "ki želimo razvojni in raziskovalni preboj države", je bil minister oster pred sejo vlade.

Čeprav o konkretnih številkah ni želel govoriti, pa je dejal, da je predlog "zelo slab za kakovost bodočega dela", in pritrdil, da levji delež iskanja prihrankov v rebalansu proračuna odpade prav na šolstvo. "Izjemno slabo bi bilo, da v tem času, ko najbolj potrebujemo kakovost, to znižujemo v osnovnem, srednjem in visokem šolstvu," je še dejal Pikalo.

Sviz: Posegi bi vodili v oster konflikt s sindikati
Odzvali so se tudi v Svizu, kjer so znova opozorili na nedopustnost posegov v standarde in normative. Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je spomnil na dogovorjeno znižanje plač v javnem sektorju in dodal, da je to vse, kar jim lahko vzamejo do konca leta 2014. Vse drugo bi pomenilo "oster konflikt s sindikati, kršitev dogovorov in na neki način nadaljevanje istega z drugačnimi sredstvi, kot je to počela prejšnja vlada", je še dejal Štrukelj.

Že zdaj skoraj pri milijardi minusa
Vlada je na prejšnji seji sklenila, da najpozneje do sredine julija sprejme rebalans proračuna, do takrat pa omeji sprejemanje obveznosti v breme proračuna na ministrstvih. Med varčevalnimi ukrepi, ki naj bi v državno blagajno prinesli nekaj več sredstev, je tudi znižanje plač 155 tisoč javnim uslužbencem, katerih dohodek se bo znižal za od pol do pet odstotkov. Pred vrati pa je tudi zvišanje DDV-ja, kar bodo občutili vsi državljani.

Proračunski primanjkljaj je že v prvih štirih mesecih letošnjega leta znašal 962 milijonov evrov, kar pomeni, da je letna raven milijarde evrov že skoraj dosežena.

Rebalans: Kdo bo rezal največ?