Filli je pojasnil, da rebalans ne gre v škodo radijskih in televizijskih programov. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek
Filli je pojasnil, da rebalans ne gre v škodo radijskih in televizijskih programov. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek

Prihodnje leto bo zaradi velikih organizacijskih in vsebinskih premikov na področju radijskih in televizijskih programov v marsičem prelomno, je ob predstavitvi programskih izhodišč opozoril Filli. Poudaril je, da se bo Radiotelevizija Slovenija (RTVS) v letu 2016 zagotovo soočala z negotovimi finančnimi okoliščinami in ga bo težko uspešno zaprla.

Po njegovi napovedi bodo potrebni veliki premiki tudi zaradi pravne ureditve statusa honorarnih sodelavcev in posledic rezultatov pogajanj sindikatov javnega sektorja in vlade. Dejal je, da je vodstvo zavoda v nadaljnji obravnavi odprto za prilagoditve in spremembe vsebine programsko-poslovnega načrta (PPN) za leto 2016. Osnutek PPN-ja bo predvidoma pripravljen septembra.

Pri tem je Filli obvestil programski svet, da je RTVS 1. julija dobil štiri nove odgovorne urednike s polnim mandatom: Andreja Stoparja (prvi radijski program), Andreja Šavka (koprski regionalni radijski program), Jadranko Rebernik (informativni program televizije) in Miho Žibrata (športni program televizije).

Več digitalnih storitev na radiu in več žive televizije
Direktor Radia Slovenija (RAS) Miha Lampreht je napovedal, da bodo tudi v prihodnjem letu vztrajali pri razlikovanju od konkurenčne komercialne radijske ponudbe ter pri notranjem razlikovanju in konsolidaciji programov RAS. Napovedal je tudi tehnične izboljšave, nadaljnji razvoj digitalnih storitev in uvajanje ponudbe DAB+.

Direktorica Televizije Slovenija (TVS) Ljerka Bizilj je na seznam ciljev za leto 2016 uvrstila tudi več žive televizije v programih, profiliranje treh televizijskih programov in ureditev sporedov, pogostejše vključevanje dogajanja iz celotne države, povečanje prisotnost Slovencev zunaj državnih meja v programih in natančnejše definiranje oddaj regionalnih centrov.

V sprejetih sklepih je programski svet izrazil pričakovanje, da bo vodstvo upoštevalo svetniške pripombe in za nadaljnjo obravnavo PPN-ja pripravilo gradivo, ki bo čim bolj jedrnato in osredotočeno na bistvo. Gradivo naj bi vsebovalo tudi podatke o stroških posameznih oddaj in programov.

Programski svet se je pozitivno izrekel o predlogu vodstva in nadzornega sveta, naj se del denarja za izvedbo sodne poravnave med RTVS in Sazasom za obdobje maj 2007-december 2014 v znesku nekaj več kot 2,4 milijona evrov zagotovi z rebalansom finančnega načrta za leto 2015. Preostali del v znesku 2,3 milijona evrov je namreč načrt že predvidel.

Sazas zahteval skoraj 40 milijonov evrov
Filli je pojasnil, da rebalans ne gre v škodo radijskih in televizijskih programov, saj bo vodstvo potreben denar zagotovilo s prodajo Eutelsatovih delnic, ker je ocenilo, da bi bil najem posojila manj ugodna rešitev. Spomnil je, da je Sazas vložil več tožb zoper RTVS, s katerimi je za avtorske in sorodne pravice terjal skupaj 37,5 milijona evrov.

Dogovor med RTVS in Sazasom je tarifo določil tudi za naprej, vključno z letom 2018. Filli je opozoril, da je zavod že do zdaj kljub izostanku dogovora Sazasu plačeval mesečno akontacijo. Čeprav se je vodstvo v tem primeru odločilo za prodajo delnic, jih ostaja dovolj tudi za reševanje drugih strateških zadev, je dodal.

Programski svet je na tokratni seji tudi pozval vodstvo, naj ga vselej nemudoma seznani z morebitnimi spremembami zakonodaje, ki bi zadevale RTVS in medije.