Premierka Bratuškova bo političnim prvakom predstavila učinke fiskalnega pravila. Foto: BoBo
Premierka Bratuškova bo političnim prvakom predstavila učinke fiskalnega pravila. Foto: BoBo
Karl Erjavec
Erjavec meni, da predsednik SDS Janez Janša vztraja na uveljavitvi fiskalnega pravila leta 2015, ker bi to pomenilo reze, ki jih je nemogoče prenesti, zato bi povzročili nemire in demonstracije. Foto: BoBo
Politični odzivi na prodajo obveznic

Sestanek s predsedniki parlamentarnih strank, vodji poslanskih skupin in poslancema narodnostnih skupnosti je predsednica vlade sklicala že 25. aprila, vendar je bil pozneje odpovedan, ker ni bilo mogoče zagotoviti polne udeležbe predstavnikov strank. Predsednik SDS-a Janez Janša je namreč odpovedal udeležbo na sestanku zaradi predkongresnih dejavnosti.

Politični vrh pa naj bi to nedeljo tudi iskal soglasje o času uveljavitve pravila, saj obstajata dve možnosti, uveljavitev leta 2015 ali 2017. Vnos fiskalnega pravila v ustavo je sicer predviden za 7. maja, a morda bo DZ o tem glasoval dan pozneje.

Opozicija bo vztrajala pri letnici 2015
Opozicijske stranke so že pred simulacijo finančnih učinkov napovedale, da bodo vztrajale pri vnosu fiskalnega pravila v ustavo in pri njegovi uveljavitvi leta 2015.

Predsednik SLS-a Franc Bogovič je povedal, da je njegova stranka vladi poslala zahtevo za preložitev ponedeljkove izredne seje DZ-ja o ustavnih spremembah referendumske ureditve in da se na torkovi izredni seji DZ-ja glasuje o zapisu fiskalnega pravila v ustavo z letnico 2015.

V SLS-u od vlade še zahtevajo, da pripravi konkreten nacionalni reformni program in program stabilnosti 2013. Ker še niso bili sprejeti konkretni ukrepi, to po njihovem mnenju vpliva na strmoglavljanje bonitetnih ocen države, kar pa pomeni "pregrešno drago zadolževanje, kot ga je izpeljal finančni minister Uroš Čufer z zadnjo izdajo dolarskih obveznic".

V NSi-ju podpirajo dogovorjene spremembe referendumske ureditve, a se jim prav tako zdi prioritetno odločanje o fiskalnem pravilu. Podpredsednik NSi-ja Aleš Hojs je tudi poudaril, da bodo vztrajali pri uveljavitvi fiskalnega pravila leta 2015.

Po Hojsovem prepričanju je treba fiskalno pravilo sprejeti takoj, ob čemer je spomnil, da ne gre le za državni proračun, temveč proračune številnih občin. Prenos predloga fiskalnega pravila v ustavo iz tretje faze parlamentarnega postopka na ustavno komisijo, kot to namerava narediti koalicija, pa je po njegovem mnenju glede na obstoječe zakonske norme škandal.

Erjavec: Uveljavitev fiskalnega pravila leta 2015 bi bila samomorilska
Predsednik DeSUS-a Karel Erjavec meni, da mora Slovenija ne glede na izdajo obveznic izvesti reforme, tudi vpis fiskalnega pravila. Opozarja pa, da naj za njegovo uveljavitev v ustavo navedejo realen rok. Po njegovem mnenju bi bil zapis uveljavitve fiskalnega pravila leta 2015 samomorilsko dejanje.

Opozicijsko vztrajanje pri uveljavitvi fiskalnega pravila leta 2015 pa je po Erjavčevem mnenju bolj destruktivna kot konstruktivna opozicija. Erjavec je tudi razložil, da predsednik SDS-a Janez Janša pri tem vztraja zato, ker bi uveljavitev fiskalnega pravila leta 2015 pomenila reze, ki jih je nemogoče prenesti, zato bi povzročili nemir, demonstracije.

Namestnica vodje poslanske skupine DL-ja Katarina Hočevar pa je pojasnila, da je prestavitev letnice uveljavitve fiskalnega pravila za DL sprejemljiva zato, ker si želijo dogovora glede te ustavne spremembe. Če pa za fiskalno pravilo ne bo potrebnih 60 glasov poslancev, pri odločanju o njem nima smisla vztrajati, saj bi zavrnitev imela veliko hujše posledice kot odlog odločanja.

Glede uveljavitve fiskalnega pravila Hočevarjeva še opozarja: "To je tako kot z bolnim zobom. Pozneje ko ga boste začeli zdraviti, bolj boleče bo zdravljenje." Zadolževanje v nedogled je po njenem mnenju treba ustaviti. Rezi v javne finance bodo po njenih besedah boleči, vendar ob tem opozarja, da "imamo v Sloveniji skandinavsko javno porabo in balkansko produktivnost".

Politični odzivi na prodajo obveznic