Umik Jakopina z aktualnega položaja je po mnenju Foruma za demokracijo
Umik Jakopina z aktualnega položaja je po mnenju Foruma za demokracijo "edino ustrezno dejanje ustavljanja legitimacije vulgarnega mačističnega jezika, ki v Sloveniji skupaj z drugimi elementi primitivnega političnega jezika z neverjetno hitrostjo pridobiva domovinsko pravico". Foto: Pixabay
Sorodna novica Nedopusten tvit uslužbenca notranjega ministrstva na račun delavcev CSD-ja

Borut Jakopin, zaposlen na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) kot pooblaščenec za varstvo osebnih podatkov, je namreč pred dnevi ravnanje delavcev na centrih za socialno delo (CSD) ob utopitvi 10-letnega dečka v Soči na Twitterju pospremil z žaljivim zapisom. Ta je dodatno pozornost vzbudil tudi zato, ker ga je na svojem računu sprva poobjavil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak, ki je svojo poobjavo pozneje umaknil. Notranje ministrstvo je z Jakopinom opravilo razgovor, a se za uvedbo disciplinskega postopka niso odločili.

V Forumu za demokracijo so spomnili, da je javnosti že dobro znano, da je Jakopin s svojimi nedopustnimi izjavami, češ da so slovenski centri za socialno delo "leglo feministk, ne*****anih zafrustriranih žensk in poženščenih beta fantkov", vulgarno napadel zaposlene v centrih za socialno delo, za kar se nikoli ni opravičil, ravno tako pa kot uslužbenec MNZ-ja ni prejel nobene kazni.

Na MNZ-ju so z Jakopinom opravili razgovor, a se niso odločili za kakršno koli sankcijo. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Na MNZ-ju so z Jakopinom opravili razgovor, a se niso odločili za kakršno koli sankcijo. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Kot poudarjajo, se ne strinjajo z govorico, ki napada ustavno pravico do osebnega dostojanstva, in z odzivom notranjega ministrstva na ravnanje zaposlenega. Ob nižanju minimalnih standardov politične kulture in govorice sovraštva, katerega del je tudi seksistični govor, zahtevajo, sploh "ker ne želi obžalovati svojega zapisa", odstop Jakopina z aktualnega položaja.

Umik Jakopina vidijo kot "edino ustrezno dejanje ustavljanja legitimacije vulgarnega mačističnega jezika, ki v Sloveniji skupaj z drugimi elementi primitivnega političnega jezika z neverjetno hitrostjo pridobiva domovinsko pravico".

Podpisi vidnih oseb iz javnega življenja

Pod javno pismo se je podpisalo 15 akademikov, znanstvenikov in drugih oseb iz javnega življenja, in sicer Boris A. Novak, Rudi Rizman, Spomenka Hribar, Božo Repe, Vlado Miheljak, Dušan Keber, Božidar Flajšman, Darko Štrajn, Niko Toš, Božidar Slapšak, Svetlana Slapšak, Boris Vezjak, Rado Riha, Mitja Sardoč in Vinko Möderndorfer.

Že pretekli teden je Jakopinov zapis ostro obsodila tudi ljubljanska fakulteta za socialno delo. V izjavi za javnost so opozorili, da zaposleni na centrih za socialno delo opravljajo zahtevno delo in prispevajo k reševanju kompleksnih psihosocialnih težav ljudi, ki so v zahtevnih življenjskih okoliščinah. "Najmanj, kar pričakujemo, je javno opravičilo vseh odgovornih zaposlenim na centrih za socialno delo in umik spornega zapisa," so sporočili.