Slovesnost v Kopru je sicer minila v odsotnosti predstavnikov vlade. Foto: BoBo
Slovesnost v Kopru je sicer minila v odsotnosti predstavnikov vlade. Foto: BoBo
Državni praznik vrnitve Primorske k matični domovini 2012
Osrednja proslava ob državnem prazniku vrnitve Primorske k matični domovini je v Kopru. Foto: BoBo

Za vse to vam gre danes dvakratni hvala, vrli Primorci! Vaš boj je bil epohalnega pomena za slovenski narod, za slovensko državo in za mednarodni mir. S samoodločbo in s pravično zmago pridobljeni mir je dvojno trden!

Predsednik dr. Danilo Türk ob prazniku Primorske
Državni praznik vrnitve Primorske k matični domovini 2012
Predsednik dr. Danilo Türk se je v svojem govoru dotaknil tudi aktualnih razmer Foto: BoBo
Kako je minil praznični dan v Kopru
Praznik Primorske
Proslava ob obletnici vrnitve Primorske matični domovini

Predsednik Türk je bil slavnostni govornik na osrednji proslavi ob 65. obletnici vrnitve Primorske matični domovini v Kopru, v svojem govoru pa se je ozrl na zgodovinski potek dogodkov in poudaril, da so primorski Slovenci svojo avtohtonost dokazovali že s svojim večstoletnim obstojem in razvojem lastne identitete, in to ne glede na pritisk gospodarsko in kulturno vzvišenih ter politično dominantnih zahodnih sosedov.

Opozoril je, da so bili prve žrtve fašizma, spomnil je na požig Narodnega doma v Trstu julija 1920 in na leta, ki so sledila. "Protifašistični boj se je nadaljeval še več kot deset let po smrti bazoviških žrtev in je dosegel svoj vrh in nazadnje zmago - pod vodstvom Osvobodilne fronte slovenskega naroda med drugo svetovno vojno. Ta boj je bil naš, slovenski prispevek k zgodovinskemu boju zaveznikov proti fašizmu in nacizmu, za ohranitev civilizacije in za boljši svet. Ta boj je bil zmagovit, dal nam je uspešno samoodločbo in trden mir, ki ga uživamo danes. Zavedajmo se tega in bodimo ponosni na narodnoosvobodilni boj slovenskega naroda!" je poudaril.

In dodal: "Za vse to vam gre danes dvakratni hvala, vrli Primorci! Vaš boj je bil epohalnega pomena za slovenski narod, za slovensko državo in za mednarodni mir. S samoodločbo in s pravično zmago pridobljeni mir je dvojno trden!"

"Treba je upoštevati zaporedje dogodkov"
Nato pa opozoril: "Danes razumemo našo zgodovino, morebiti bolje kot nekoč, v vsej njeni tragičnosti in kompleksnosti, v vseh vidikih njene veličastnosti in njenih številnih žrtev. Bolje kot nekoč se danes zavedamo tudi tragične usode pripadnikov italijanskega naroda, optantov in beguncev iz Istre in Dalmacije, ki so zapustili svoje domove v težkih razmerah po drugi svetovni vojni. Zavedamo se številnih bolečih spominov in spoštujemo pravico, ki jo ima vsakdo do svojih spominov. Zavedamo se, da vsi ti spomini terjajo pieteto. Razumemo pa tudi, da mora spoštljiv spomin na vse žrtve zgodovine pošteno in pravično upoštevati časovno in vzročno zaporedje njenih tragičnih dogodkov."

Od pogajalcev pričakuje resničen dialog
Dotaknil pa se je tudi aktualnih razmer in zatrdil, da imamo državljanke in državljani Republike Slovenije pravico do kompetentne vlade, do odgovornega socialnega dialoga in do zrelega parlamentarnega odločanja: "To troje potrebujemo za uspešno premagovanje krize in za dober razvojni model za naprej. Vse to potrebujemo, da bi dosegli tiste ravni blaginje in civiliziranosti, za katero smo se z našo suvereno izraženo voljo izrekli ob vstopu v Evropsko unijo."

In dodal: "Današnji pogum od nas ne zahteva, da bi izpostavljali tveganjem bodisi našo suverenost ali naša življenja. Zahteva pa veliko mero ustvarjalnosti in sposobnosti stopiti korak naprej, sporazumno in z dobrim občutkom za našo prihodnost. To mora biti temeljno vodilo pogajalcem, ki bodo v prihodnjih tednih in mesecih pripravljali nujne reforme na področju pokojninskega sistema in delovnih razmerij in rešitve za sanacijo bank. Ta pogajanja bodo priložnost za dokazovanje strokovne premišljenosti in politične modrosti. Od pogajalcev pričakujem, da bodo poslušali drug drugega in pokazali sposobnost za resničen dialog in dober sporazum."

Slovenske vlade ni bilo, Janša čestital prek spleta
Slovesnost je minila v odsotnosti predstavnikov vlade, premier Janez Janša pa je čestitko Primorkam in Primorcem ob prazniku posredoval prek vladne spletne strani.

Ob tem je spomnil, da je vlada maja 2005, v času, ko jo je prav tako vodil sam, DZ predlagala sprejetje novele zakona o praznikih in dela prostih dnevih v RS, s katero je 15. september postal praznik vrnitve Primorske k matični domovini.

"Primorska je v svoji zgodovini, ko jo je vodil klic k svobodi, z dvignjeno glavo zakorakala v nov čas in našla svoj pravi obraz. Vrednote in odločenost, ki so se oblikovale skozi težke preizkušnje, so nam še vedno zelo blizu in so nam danes vsem lahko v navdih," je ob čestitki zapisal Janša.

Od predstavnikov parlamentarnih strank sta se je udeležila prvaka opozicijskih PS Zoran Jankovič in SD Igor Lukšič, predsednik Desusa Karl Erjavec pa je udeležbo po navedbah organizatorjev opravičil.

Predsednik pokrajinskega odbora Zveze združenj borcev za vrednote NOB za južno Primorsko Jerko Čehovin je dejal, da je zadovoljen z udeležbo in pozitivno energijo na proslavi, ne pa z dejstvom, da v Koper ni bilo nikogar od predstavnikov vlade. "S tem so ponovno pokazali, da ne znajo združevati, ampak deliti," je dejal.

Slovesnost tudi v znamenju dobrodelnosti
Praznovanje v Kopru je pospremil nastop pevcev, pihalnega orkestra Koper, vlačilcev na morju in akrobatskih letalcev v zraku, nadaljevalo se z dobrodelnim tekom za nakup defibrilatorjev, ki se ga je udeležilo blizu 3.000 tekačev. Popoldan bo na Stadionu Bonifika tudi dobrodelna nogometna tekma primorskih gospodarstvenikov, politikov in kulturnikov, slavnostni večer pa se bo zaključil s koncertom.

V priložneih fotografijah si lahko ogledate tudi nekaj utrinkov iz Kopra!

Za vse to vam gre danes dvakratni hvala, vrli Primorci! Vaš boj je bil epohalnega pomena za slovenski narod, za slovensko državo in za mednarodni mir. S samoodločbo in s pravično zmago pridobljeni mir je dvojno trden!

Predsednik dr. Danilo Türk ob prazniku Primorske
Kako je minil praznični dan v Kopru
Praznik Primorske
Proslava ob obletnici vrnitve Primorske matični domovini