Protestniki so se točno opoldne zbrali pred kliničnim centrom. Foto: MMC RTV SLO
Protestniki so se točno opoldne zbrali pred kliničnim centrom. Foto: MMC RTV SLO

Točno opoldne so se najprej zbrali na ploščadi pred ljubljanskim kliničnim centrom (UKC), nato pa se odpravili pred upravno stavbo UKC-ja. Tam so prebrali svoje zahteve, med katerimi so tudi fokus na pacienta, kvalitetno javno zdravstvo za vse, pozivali so, naj se denar javnega zdravstva ne kopiči v zasebnih žepih in podobno.

"Denar iz javnega zdravstva naj se ne kopiči v privatnih žepih. Zdravstvo je naše, zato zahtevamo transparentno in skrbno porabo javnega denarja v naše dobro. Politika izdala in prodala javno zdravje na račun interesov kapitala. V javno zdravstvo je vpeljala prerazporejanje našega denarja v roke posrednikov in korporacij, ki so zdravstvo ugrabili za ustvarjanje kapitalskih dobičkov koncesionarjev in privatnih zdravnikov. Slovensko zdravstvo je prepredeno s sistemsko korpucijo," so očitali.

"Na naš račun ne smejo bogateti farmacevtski lobiji"
Zahtevali so tudi objavo sklenjenih pogodb in aneksov v zadnjih 20 letih, predvsem tistih, ki se tičejo gradnje Onkološkega inštituta in urgentnega bloka UKC-ja Ljubljana, pa tudi temeljito revizijo nakupov opreme in zdravil. Izrazili so ogorčenje nad dolgimo čakalnimi vrstami in poudarili: "Zahtevamo socialno, transparentno in strokovno zdravstvo, pravično plačevanje prispevkov za zdravstvo, ukinitev zdravstvenega zavarovanja, zdravstvo mora biti neprofitno, na naš račun ne smejo bogateti privatne zavarovalnice in farmacevtski lobiji".

Ostro nad gradnjo avtocestnega križa
Nato so se odpravili še pred Družbo za razvoj investicij (DRI) na Kotnikovi ulici, kjer so opozorili na nujnost strožjega nadzora nad upravljanjem velikih državnih projektov in opomnili na korupcijo pri gradnji slovenskega avtocestnega križa.

"Danes imamo zgrajene avtoceste, imamo pa tudi ogromen dolg, ki ga bodo odplačevali še naši vnuki," so dejali in spomnili na razloge, zakaj se je Slovenija sploh odločila za gradnjo avtocestnega križa - zagotoviti boljše cestne povezave znotraj države in s širšim evropskim prostorom, spodbuditi gospodarski razvoj, zmanjšati negativne prometne vplive na okolje, izboljšati prometno varnost. "S tem smo se državljeni strinjali ter za gradnjo naših avtocest prispevali z plačevanjem cestnin in bencinskega tolarja. Vendar pa so politiki in gradbena podjetja na seznam ciljev očitno skrivoma pripisali še svoje lastne interese. Slaba zakonodaja o privatizaciji je nekaterim nepoštenim ljudem omogočila, da se grdo okoristijo z našim denarjem," so očitali.

"Zahtevamo odgovornejše ravnanje z našim denarjem, potreben je strog nadzor na upravljanjem in financiranjem velikih državnih projektov," so bili odločni.

"Niti pomislite ne na prodajo SŽ!"
Nazadnje so se med skandiranjem: "Z vlakom do morja v eni uri!", odpravili še na železniško postajo, kjer so opozorili na politično kadrovanje v SŽ-ju in zahtevali temeljito revizijo zaposlovanja v družbi. "Vodilni kadri se menjajo kot po tekočem traku, samo v zadnjem letu so imele Slovenske železnice tri generalne direktorje, da o zamenjavah drugih nadzornikov niti ne govorimo. Politika drži SŽ v krču, da se ne morejo razvijati," so povedali.

Poudarili so potrebo po politično neobremenjenem kadrovanju in jasno sporočili: "Politiki, levi in desni, niti ne pomislite na prodajo Slovenskih železnic! Infrastruktura mora pod vsakim pogojem ostati v državni lasti!" Zahtevali so tudi, da se končno zgradi 2. tir do Luke Koper, boljše železniške povezave s tujino in hitro mobilnost po državi za ugodbo ceno. Protest so sklenili s pesmijo Vozi me vlak v daljave in sporočilom: "Vidimo se naslednjo soboto!"

Prva v nizu vstajniških akcij
Že pred protestom so organizatorji napovedali, da je to prva v nizu petih vstajniških akcij gibanja Vseslovenska ljudska vstaja, ki bodo potekale po vsej državi in s katerimi bodo nenehno pritiskali na aktualne politike, da bi se ti končno začeli obnašati odgovorno do drugih državljanov. Akcije bodo potekale vse do 27. aprila, ko bo 5. vseslovenska vstaja.