Predsednik se je v govoru med drugim dotaknil tudi problematike mladih, saj moramo po njegovih besedah gledati v prihodnost, ne v preteklost. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik se je v govoru med drugim dotaknil tudi problematike mladih, saj moramo po njegovih besedah gledati v prihodnost, ne v preteklost. Foto: MMC RTV SLO
Oder
Oder na Trgu republike v posebni postavitvi. Foto: MMC RTV SLO
Vojaki
Vsako leto 25. junija je na Trgu republike slovesno. Foto: MMC RTV SLO
DZ
V parlamentu je bilo slovesno. Foto: MMC RTV SLO

Gre za enega najpomembnejših dogodkov v naši zgodovini. Če gledamo nanj samo z državno- pravnega vidika, tedaj ta akt gotovo pomeni kulminacijo v stoletnih prizadevanjih slovenskega naroda, da si ustvari svoj dom. Vendar s tem ni ne konec ne začetek zgodovine. Pomeni pa tisto prelomno točko v našem narodnem življenju, ko smo prišli v položaj, da lahko samostojno odločamo o svoji lastni usodi.

France Bučar, 25. 6. 1991, ob sprejetju osamosvojitvenih aktov
Osrednja slovesnost ob dnevu državnosti
Ti dnevi pred 18 leti

To velja tako za čase oblikovanja ideje o zedinjeni Sloveniji, narodnoosvobodilnega boja med drugo svetovno vojno kot tudi za osamosvojitveno vojno pred osemnajstimi leti, je poudaril. "Vam, ki ste v boju tvegali največ, in tistim, ki ste v bojih izgubili najdražje, gre danes, ob polnoletnosti države, največja zahvala," je dodal.

Pred osemnajstimi leti je tako Slovenija stopila na pot suverenosti in neodvisnosti. "Danes, po osemnajstih letih, smo na koncu pomembnega dela te poti. V človeškem življenju je osemnajsti rojstni dan tudi čas polnoletnosti," je dejal predsednik in dodal, da čas polnoletnosti prinaša nove odgovornosti in zahteva pravo mero zrelosti.

Težaven začetek poti mlade države
Začetek poti je bil težaven, saj smo bili soočeni z agresijo jugoslovanske vojske in dvomi glede osamosvojitve, ki so prevladovali v mednarodni skupnosti. Kljub temu pa smo po Türkovih besedah državnost uspešno in hitro izbojevali na bojnem polju in za pogajalsko mizo. "S svojo hrabrostjo in preudarnostjo v boju ste neprecenljivo prispevali k naši državnosti in k našim uspehom v miru. Hvaležni smo vam in ponosni smo na vas," se je predsednik zahvalil vsem, ki so pomagali izboriti neodvisnost.

Dosežki številni, brez napak ni šlo
V času od osamosvojitve je Slovenija dosegla številne zastavljene cilje, med drugim vključitev v evropsko povezavo in Nato, predsedovali pa smo tudi mednarodnim organizacijam. Zagotovili smo visoko raven socialne varnosti, skrbeli za kulturo in jezik. Kljub temu pa brez napak ni šlo, je poudaril predsednik. Sem po njegovih besedah sodi premalo premišljena denacionalizacija in koncentracija lastništva v procesih privatizacije. "Premalo smo storili za tehnološko posodabljanje industrije. Premalo smo vlagali v raziskave in razvoj," je opozoril. Prav tako bi po Türku lahko bila boljša kakovost visokega šolstva in spodbujanje ustvarjalnosti.
Poleg tega gospodarsko še nismo na ravni razvitih sosedov, izboljšati moramo javne službe in več skrbi nameniti okolju, meni predsednik Danilo Türk.

S politično uporabo naših bolečin v preteklosti je treba nehati, še meni predsednik. Po njegovih besedah je treba kaznovati zločine in ohraniti pieteto do žrtev, odkrivanje zgodovinskih resnic pa je stvar zgodovinarjev.

Predsednik opozoril na probleme mladih
Sedaj morajo biti naše misli usmerjene v prihodnost, zlasti k problemom mlade generacije, je dodal Türk. "Vse preveč imamo mladih, ki nimajo stalne zaposlitve, ki so odvisni od kratkoročnih pogodb. Delež naših mladih, ki so le začasno zaposleni, je eden najvišjih v Evropski uniji. Vse preveč imamo mladih, ki izgubljajo delo, ki ne morejo najemati kreditov in si le stežka ustvarjajo materialne podlage za družino," kar mora po besedah predsednika skrbeti tudi državo.

Po besedah Türka nas čakajo velike naloge, ki zahtevajo, da z državo ravnamo pametno. Vendar pa naš razvoj in vsakdan nista odvisna le od države, temveč tudi od solidarnosti in občutka za skupnost, je še opozoril predsednik in državljane pozval, naj praznujejo samozavestno in z dobrimi občutki.

Klavora: zreli po letih ali nasploh?
Že pred tem v parlamentu potekala slavnostna seja, na kateri je podpredsednik DZ-ja Vasja Klavora opozoril na ključne dogodke pred osemnajstimi leti. 25. junija 1991 je skupščina Republike Slovenije sprejela Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, ustavni zakon za njeno izvedbo in Deklaracijo o neodvisnosti.

Ob tem pa se lahko vprašamo, ali je naša država od tedaj resnično dosegla zrelost, je dodal Klavora.

Preteklost: Predmet politične rabe
"Pogostokrat sta bila zrelost države in državljanov, in to se še vedno dogaja, postavljena na preizkušnjo zaradi ukrepov sedanjega trenutka, mnogokrat tudi zaradi odnosa do bližnje in bolj oddaljene preteklosti," meni podpredsednik državnega zbora, ki je opozoril na nepotrebno uporabo zgodovinskih tem v politične namene.

Še več, neprestano spominjanje preteklosti po besedah Klavore ne vodi k spravi, temveč proč od nje: "V odnosu do preteklosti so popustila mnoga merila, ki ne služijo niti sožitju različnih sodb, še manj k taki spravi, ki jo z besedami oznanjajo tisti, ki hkrati obsojajo eno od temnih plati minulih dni in iščejo le zaradi sprave ljudi, ki naj bi krivice in zločine zagrešili." Kot je še dejal, zgodovine ni moč obravnavati z merili in spozanji našega časa.

Zrelost ob spoštovanju različnosti
Obenem pa so minulih osemnajst let zaznamovali številni dosežki na vseh področjih, je dejal Klavora, vse, kar smo storili, pa je seveda zgrajeno tudi na izkušnjah in rezultatih preteklih desetletij.

"Slovenci imamo le eno domovino, nas je nedavno, kot že velikokrat pred tem, opozoril pisatelj Boris Pahor. Zavedajmo se tega vsi in vselej in ne le v tem času, spominjajoč se dni, ko je osamosvojitev Slovenije po pripravljenem obdobju postala stvarnost," je še povedal Klavora in pri tem opozoril tudi na pomen strpnosti in spoštovanja različnosti. Le to namreč po njegovih besedah priča o zrelosti.

Spodaj si lahko ogledate dele predsednikovega nagovora in fotoutrinke s proslave.

Nagovor predsednika države - uvod

Türk o dosežkih in napakah

Predsednik: Postanimo najboljši!

Predsednik opozarja na težave mladih

Nagovor predsednika države - zaključek

Gre za enega najpomembnejših dogodkov v naši zgodovini. Če gledamo nanj samo z državno- pravnega vidika, tedaj ta akt gotovo pomeni kulminacijo v stoletnih prizadevanjih slovenskega naroda, da si ustvari svoj dom. Vendar s tem ni ne konec ne začetek zgodovine. Pomeni pa tisto prelomno točko v našem narodnem življenju, ko smo prišli v položaj, da lahko samostojno odločamo o svoji lastni usodi.

France Bučar, 25. 6. 1991, ob sprejetju osamosvojitvenih aktov
Osrednja slovesnost ob dnevu državnosti
Ti dnevi pred 18 leti