Obvezna oprema. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Obvezna oprema. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
SDS, Majer
Shod v trenirkah je potekal na Prešernovem trgu v znamenje protesta proti zapisom Tomaža Majerja na spletni strani stranke SDS. Foto: MMC RTV SLO
Kje je meja svobode govora?
V središču Ljubljane shod proti sovražnosti

Najverjetnejši mandatar Zoran Janković, ki na Prešernov trg ni prišel v trenirki, je dejal, da je žalostno, da SDS še ni dojel, da so volitve končane, ter da je zapis na njihovi strani žalitev za državo in državljane. Dejal je, da ima ta zapis elemente rasizma in fašizma.
Dodal, da je predsednik SDS-a ves čas pred volitvami zagovarjal sodelovanje in čimprejšnje oblikovanje vlade. "Kaj pa zdaj sporoča Evropi? Da volitve niso končane, ker Janez Janša ni zmagal na volitvah," je poudaril za POP TV in izrazil hvaležnost vsem, ki so prišli na shod, saj s tem po njegovih besedah zagovarjajo demokracijo.


Zbralo se je več kot 200 protestnikov v trenirkah
Protestnikom nenaklonjeno vreme ni pregnalo okoli 200 "trenirkarjev", ki so se jim pridružili tudi nekateri znani Slovenci, med njimi vidni član Pozitivne Slovenije Roman Jakič, komentator in psiholog Vlado Miheljak, sindikalist Branimir Štrukelj, predsednik stranke TRS Matjaž Hanžek ter igralka Tanja Ribič. Več v fotogaleriji.

"Zdi se mi povsem nesprejemljivo, da se ljudi karakterizira po tem, kako se oblačijo, da se jih ima za neumne, da si pišejo številke na dlani, do tega, da jih bomo prepoznavali po nizkem čelu, kar se nam je v zgodovini že dogajalo. Povsem nedopustno je tudi to, da etablirani politiki to označijo kot pravico do svobode govora. Skrbeti nas mora in ukrepati moramo takoj, da ne bo prepozno," je poudaril Štrukelj, ki na shod sicer ni prišel v trenirki.
Jakič: Ne moreš biti strpen do nestrpnosti
V imenu Pozitivne Slovenije je Roman Jakič dejal, da so "zgroženi nad dejstvom, da je stranka SDS kaj takega sploh pustila na spletni strani". Prav tako so veseli, da je informacijska pooblaščenka vložila ovadbo zoper sovražni govor in da so se na to odzvali tudi številni drugi. "Vsaka nestrpnost ima neko mejo. Ne moreš biti strpen do nestrpnosti," je sklenil.

Vsem protestnikom je bilo torej skupno obsojanje sovražnega govora, ki se je po Sloveniji začelo širiti z objavo spornega sestavka. Ena izmed protestnic je dejala, da je prišla izrazit nestrinjanje z objavo, saj se ji zdi žaljiva. "Šla sem volit v trenirki, šla sem v skupini, roke imam skoraj vedno popisane, pa vendar me ni nihče podkupil in nihče me ni prosil, naj volim Jankovića."

Kdo so "novi" državljani?
Sestavek, ki je bil objavljen na spletni strani stranke Janeza Janše, je v javnosti dvignil veliko prahu. Avtor Tomaž Majer v njem trdi, da je Zoran Janković na volitvah zmagal zaradi glasov t. i. "novih državljanov, ki so jih prepričevali, naj volijo Jankovića, saj bodo, če zmaga Janša, izgubili državljanstvo". "Novega" državljana oz. volivca Pozitivne Slovenije po mnenju Majerja med drugim lahko prepoznamo po "športnih oblačilih (trenirkah)".

Kritika predsednika in varuhinje človekovih pravic
Do zapisov na spletni strani SDS-a sta kritična in zaskrbljena tudi predsednik države Danilo Türk in varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, ki jo predvsem skrbi ozračje, ki se ustvarja v Sloveniji.

Poziv skupine z imenom "Trenirka dan - dan novih državljanov", ki so ga zapisali na družabnem omrežju Facebook, lahko preberete tukaj.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je med drugim glede zapisa dejala, da je v njem poleg moralne neprimernosti in nezrelosti najti tudi znake kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Odzivi uporabnikov družabnega omrežja Twitter
@KatarinaKresal
Kdor ločuje med "starimi" in "novimi" državljani, ne priznava instituta državljanstva nikomur. #trenirka
@kricac
Eni imajo pomladne revolucije, drugi Facebook upore, spet tretji 99-odstotne ... Mi pa #trenirka ...
@Hribar13
na dolenjskem podeželju se ne nosijo več trenirke. tudi v štalo s kravato ali v kostimu #trenirka
@IvoFridolin
Zaradi tega Z JJ, je sedaj mene sram, da sem Slovenec.
@andrejkaroli
A če nas bo več kot 5, moramo prijavit shod al se lahko izgovorimo na Minute za rekreacijo in tam malo poskakujemo?
@Zokus
Mogoče bomo pa še hvaležni za ta gnus, spodbuja kreativnost
@katarinacas
trenirka is getting used and abused...let's move on!
@IEBergant
BTW. Lahko bi imeli referendum. Katere blagovne znamke #trenirka so vendarle "neoporečno" državotvorne. Domnevam, da za mnoge Yassa ni...
@ZanPaPic
Prodajem volilni glas ak ni že rok več mimo. Čakam na prešercu prepoznaš me po #trenirka.

... in Facebook
Gal Kirn: From gay pride to trenirka pride. Jz jo furam vsak dan, oridzinal adidas zgori, spodi pa bl nek fejk. itaq
Blaž Pokeršnik: Podarim rabljeno adidas trenirko! Je dobro ohranjena. Ponudba pod geslom: Trenirka za Janšo:)
Ivan Visekruna: wooow kaj nas bo:) na prešercu čefursko olimpiski zbor:p
Jakob Straus: Tale izhod iz krize bo pa športno obarvan ;)

Kje je meja svobode govora?
V središču Ljubljane shod proti sovražnosti