Znano je, kdo je zmagal na natečaju za gradnjo džamije. Foto: BoBo
Znano je, kdo je zmagal na natečaju za gradnjo džamije. Foto: BoBo
džamija
Predstavitve se je udeležil tudi pravni zastopnik Miro Senica. Foto: BoBo
Načrt za islamski center

Islamska skupnost v Sloveniji je v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana predstavila najboljšo rešitev Mednarodnega anonimnega arhitekturnega natečaja za idejno projektno rešitev za Islamski verski in kulturni center v Ljubljani. Kot je pojasnil predsednik ocenjevalne komisije in ljubljanski podžupan Janez Koželj, gre za "zgodovinski dan".

Koželj je pojasnil, da je na natečaju sodelovalo 44 projektov, in sicer 16 tujih in 28 domačih. Odziv je bil po njegovih besedah pričakovan, vsi projekti pa so bili "na visoki ravni". Vendar pa je projekt, ki "kaže, kakšna naj bo sodobna islamska arhitektura in kako zadostiti tako pričakovanjem islamske skupnosti na eni strani in neislamske na drugi", projekt, ki so ga pripravili Bevk Perović arhitekti.

"Projekt, ki je zmagal, je upošteval vsa navodila, žirija ni imela veliko dela in se je soglasno odločila ter ima lahko vest," je dodal Koželj, ki sicer napoveduje, da bodo nagrajeni projekti na ogled na razstavi, zmagovalni pa je "še odprt za izboljšave".

Mufti: Ljubljana bo najlepše mesto, ko bo zgrajena džamija
Kot je povedal mufti Nedžad Grabus, gre za projekt, ki je dokaz, da je sinteza med Vzhodom in Zahodom mogoča. "Kot evropski muslimani smo ponosni na ta projekt," je dejal in dodal še, da je srečen, da se je ta trenutek zgodil. "Ljubljana bo najlepše mesto, ko bo zgrajena džamija," je sklenil mufti.

Janković: Projekt lahko primerjamo s Stožicami
"Gre za projekt, ki ga lahko primerjamo s Stožicami," pa je dodal ljubljanski župan Zoran Janković. Sam je sicer dejal, da je ateist, vendar podpira, da imajo verske skupnosti svoje prostore, kjer lahko opravljajo obrede. "Vedno mi je bilo hudo, ko so morali iti v športne dvorane," je dejal župan in dodal, da je prav, da se "umaknejo vse ovire, da kdo ne sodi v našo državo ali mesto".

Načrt za islamski center