Okoli 40 protestnikov je na ulicah Ljubljane zahtevalo izpustitev protestnikov v Mariboru Foto: MMC RTV SLO
Okoli 40 protestnikov je na ulicah Ljubljane zahtevalo izpustitev protestnikov v Mariboru Foto: MMC RTV SLO

Okoli 40 protestnikov se je zbralo, da bi, kot so sami dejali, pokazali nasprotovanje policijskemu nasilju na protestih v Ljubljani in Mariboru. Protestniki so pred ministrstvom za notranje zadeve (MNZ) prebrali izjavo, s katero so izrekli podporo družinam in prijateljem priprtih v Mariboru. Zahtevali so njihovo izpustitev, opustitev vseh obtožb in odškodnine zanje.

Protestniki so se pred tem ustavili tudi pred stavbo sodišča na Miklošičevi ulici in oblasti hkrati sporočali, da so "gotovi". Med drugim so vzklikali: "Barabe so v palačah, ne v zaporih", "Gorenak je bedak", "Policija ima ščitnike, oni resnico", "Pazi, Vinko, jaz imam krinko", "Branite lopove", "Mi ne diskriminiramo, vsi ste gotovi" ... Pred stavbo MNZ-ja jih je pričakalo tudi okoli 40 policistov, protest pa je ves čas potekal mirno.
"Prišel sem iz solidarnosti z vsemi zaprtimi. Pomembno je, da se ljudje angažirajo. Najpomembnejše pa mi je, da gre vsa politična elita, naprej pa se bomo zmenili sami, v neposredni demokraciji," je za MMC dejal eden izmed protestnikov, ki so se nato odpravili proti Kongresnemu trgu, kjer se je protest tudi končal.
Na ulicah znova še Jeseničani
Znova so se zbrali tudi na Jesenicah, kjer so se protestniki zbrali na pobudo skupine na Facebooku Gorenjska vstaja, in sicer že tretjič v zadnjih treh tednih. Protest je potekal mirno, spremljalo pa ga je večje število policistov v civilu in v uniformah. Z ograjami so tudi zaščitili območje okoli občinske stavbe in tako protestnikom preprečili dostop do nje. Okoli deset protestnikov se je že kmalu po začetku shoda odpravilo tudi na pohod do hokejske dvorane Podmežakla.