Spomenik bodo odprli predvidoma konec meseca. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Spomenik bodo odprli predvidoma konec meseca. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Za postavitev so se odločili februarja letos na skupnem slovensko-ruskem odboru, ki se ga je udeležila ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak. Vlada je izhodišča za spomenik potrdila 11. februarja, je poročal STA.


Pobuda iz leta 2011

Podpora izgradnji spomenika padlim ruskim vojakom je bila sicer izražena že marca 2011 na najvišji politični ravni, ko sta se srečala takratni predsednik vlade Borut Pahor in takratni predsednik ruske vlade Vladimir Putin ob njegovem uradnem obisku v Sloveniji.
Zadevo je prevzela mešana meddržavna komisija, ki je bila ustanovljena na podlagi sporazuma med vladama Slovenije in Rusije o vojnih grobiščih. Prva skupna seja projektne skupine za postavitev spomenika padlim ruskim vojakom je potekala maja 2015 v Ljubljani. Po intenzivnih pogovorih in strokovnih usklajevanjih je bila konec januarja letos kot najprimernejša lokacija za postavitev spomenika izbrana lokacija na ljubljanskih Žalah, znotraj območja pokopališča.

Spomenik v celoti financira Rusija
Ruska stran je v začetku februarja izrazila soglasje s predlagano lokacijo. Odkritje spomenika, ki ga bo v celoti financirala ruska stran, je predvidena konec julija.

V Sloveniji že stojita dva spomenika, posvečena padlim ruskim vojakom - spomenik zmage v Murski Soboti v čast zmagovalcev druge svetovne vojne, sovjetskim vojakom in jugoslovanskim partizanom, ter Ruska kapelica v spomin na ruske vojne ujetnike, ki jih je med gradnjo ceste čez Vršič zasul snežni plaz.