Četrta mariborska vstaja. Foto: BoBo
Četrta mariborska vstaja. Foto: BoBo
Protest v Trebnjem
Druga prekmurska vstaja v Murski Soboti

Na mariborskih ulicah se je zbralo nekaj tisoč protestnikov, ki so se odpravili na miren pohod po mestu. Mariborčani poleg župana želijo zamenjati tudi "njegovo podaljšano roko", s čimer ciljajo na mestni svet in politično nastavljene kadre.

Županu in mestnim svetnikom so postavili tudi ultimat, da morajo odstopiti 20. decembra, saj bodo v nasprotnem primeru ljudje znova množično prišli na ulice dan pozneje, ko je že napovedana vseslovenska ljudska vstaja.

Protest je minil mirno, brez izgredov in škode. So se pa protestniki ustavili tudi pred mariborskim zaporom, kjer ostaja priprtih 25 domnevnih nasilnežev in zahtevali izpustitev priprtih.

Protesti tudi v drugih slovenskih krajih
Protesti so potekali tudi v Kranju, kjer je 50 protestnikov zahtevalo odstop lokalnih oblasti in političnih elit.

Protestniki pa so se zbrali tudi v Murski Soboti, Lendavi in Trebnjem, kjer so zahtevali odstop vseh županov v kazenskih postopkih, s tem pa tudi odstop trebanjskega župana Alojzija Kastelica, ki je pravnomočno obsojen na pogojno kazen.

V Ajdovščini se je v mrazu in ledenem dežju zbralo vsega skupaj 25 protestnikov. Po dobre pol ure mirnega vzklikanja proti skorumpirani državni eliti so se protestniki preselili v dvorano Prve slovenske vlade, kjer jih je čakal ajdovski župan Marjan Poljšak. V dvorani se je zbralo malo več Ajdovcev – med županom in nekaterimi občinskimi svetniki je prišlo do besednih dvobojev, vendar so se najbolj razgreti kmalu umirili, je za MMC poročala Mojca Dumančič.

Protest v Trebnjem
Druga prekmurska vstaja v Murski Soboti