Na zboru so izbrali novi 29-članski svet. Foto: MMC RTV SLO
Na zboru so izbrali novi 29-članski svet. Foto: MMC RTV SLO

Novi svet, ki so ga na seji zbora na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potrdili soglasno, šteje 29 članov. Med člani zbora je kar nekaj javnosti znanih imen, kot so Barbara Brezigar, Marjeta Cotman, Niko Grafenauer, Stane Granda, Peter Jambrek, Janez Janša, Ljudmila Novak, Matej Makarovič, Dimitrij Rupel, Žiga Turk, Ivan Štuhec, Aleksander Zorn, Milan Zver ter Franc Kangler.
Poleg tega so podprli tudi predlog, da se zbor v bližnji prihodnosti preoblikuje v društvo, uvodoma pa je nekdanji zunanji minister in član Zbora za republiko Dimitrij Rupel napovedal, da bo za predsednika združenja predlagal Lovra Šturma. Spomnimo, po odhodu Gregorja Viranta je to mesto namreč ostalo prazno.

V svojem govoru je pravnik Peter Jambrek poudaril, da bi državo morali razlastiti, saj je največji kapitalist v državi, hkrati pa bodo potrebne velike spremembe, ki jih bo mogoče izvesti le s sodelovanjem.

Nobena stranka na volitvah namreč ne bo dobila zadostnega mandata za spremembe, je prepričan Jambrek, zato bo sodelovanje nujno. Glavne politične skupine bi zato morale skleniti pogodbo za končanje trenutnega tranzicijskega sistema in za določitev konkretnih ukrepov. Ti pa bi morali temeljiti na jasni viziji svobodne in sproščene Slovenije, je dejal.
Štuhec: Tisti, ki so se umazali, hočejo umazati tudi druge
Teolog Ivan Štuhec je opozoril, da namesto da bi demokracijo varovali kot punčico svojega očesa, neprestano destabiliziramo politične stranke, ki so zagotovilo demokracije. "Prihajamo tudi v čas, ko se posameznim osebam poskuša prilepiti moralni madež. Tisti, ki nosijo breme politične umazanije, želijo umazati tudi druge in jih narediti sebi enake," je dodal.
Granda: Ozrimo se k lastni tradiciji
Akademik Stane Granda je izpostavil, da se v programih strank vse preveč podreja bančnemu kapitalu. "Najprej bi razpustil GZS, ker ne razumem, da gospodarstveniki hočejo eno milijardo evrov, potem pa pravijo, da države ne potrebujejo." Opozoril je tudi, da imamo sami bogato tradicijo in se moramo obračati k njej in ne k npr. skandinavski, saj gre za drugo kulturo.