Na protestnem shodu pred DZ-jem se je zbrala nekajtisočglava množica. Foto: BoBo
Na protestnem shodu pred DZ-jem se je zbrala nekajtisočglava množica. Foto: BoBo
Zbrano množico je pozdravil tudi predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša. Foto: BoBo

Pred državnim zborom je potekal javni shod pod geslom Dan ljubezni, s katerim je koalicija Za otroke gre poslance DZ-ja še pred glasovanjem o novele družinskega zakona pozvala, naj zavrnejo napovedane spremembe zakonske zveze.

Na javnem shodu, poimenovanem Dan ljubezni, se je zbrala nekajtisočglava množica, ki so jo nagovorili aktivisti civilnodružbene koalicije Za otroke gre.

Poslanska brezčutnost
"Očitam jim brezčutnost in nespoštovanje vzgojnega poslanstva starih staršev in naše nemajhne vloge za stabilnost slovenske družbe. Zakon pa po njenem mnenju zanika, da stare starše in vnuke veže dolga, nevidna popkovina ljubezni in družinskih vezi, ki se prenašajo iz roda v rod," je poslancem, ki podpirajo zakonske spremembe, očitala Metka Zevnik, ena od dveh vodij civilnodružbene koalicije Za otroke gre.

Prisotnim je tudi razodela, da je država v zadnjih dvanajstih letih organizacijam LGTB namenila skoraj 10 milijonov evrov, družinskim organizacijam pa le drobiž, 200.000 evrov, in iz množice izvlekla glasne vzdihe neodobravanja.

Obhajalcem Dneva ljubezni je med drugim tudi razložila, da gre pri novem družinskem zakoniku za uveljavitev dolgoletnih ciljev skupnosti LGTB za razvrednotenje materinstva, očetovstva in družine kot tudi za inženiring otroških duš z uvajanjem homoseksualne vzgoje v šolske programe. "Za nas starše je boleče in kruto, da ne moremo posvojiti svojih vnukov, da pa jih homoseksualni pari lahko," je še dejala Metka Zevnik.

Kri, garanje, znoj ...
Sovoditelj koalicije Za otroke gre Aleš Primc pa je Dan ljubezni označil za največji shod za človekove pravice otrok, staršev in starih staršev v zgodovini Slovenije. "Kaj nas čaka? Nekaj zelo podobnega, kot je rekel Winston Churchill: kri, garanje, solze in znoj. Ne bo lahko, je pa častna naloga in cilj, ki je pred nami, najvišji, ki si ga lahko starši zamislimo: tj. dobro naših otrok," je podučil svoje podpornike in jim še dejal, da bo prva naloga po sprejetju novele družinskega zakona zbiranje 40.000 podpisov za referendumsko pobudo.

Tretji govorec, predsednik društva Družinska pobuda Tomaž Merše, pa je med drugim omenil, da bodo otroci deležni homoseksualne prevzgoje v šolah, da bo prišlo do diskriminacije drugače mislečih, ki ne podpirajo idej homoseksualnih aktivistov, kar naj bi se dogajalo že na ljubljanski občini. In da bodo z novim zakonom otroci, ki ostanejo brez staršev, pogosto dani v posvojitev homoseksualnim parom.

"Take Slovenije si ne želimo, zato vas prosim in vabim, da za zavarovanje otrok prav vsak naredi vse, kar zmore, da ta zakon ne bo začel veljati. V nekaterih državah že imamo zglede dobre prakse. Tako so Hrvati, Slovaki, Litovci in še nekateri drugi narodi v svojih ustavah zavarovali zakonsko zvezo kot zvezo med možem in ženo," je poudaril Merše.

Dan ljubezni sta s prepevanjem popestrili tudi nekdanji pevki ansambla Bratov Avsenik Joži Kališnik in Jožica Svete. Pred državnim zborom pa se je zbralo tudi okoli deset podpornikov novele iz vrst istospolnih aktivistov.

Utrinki z Dneva ljubezni Foto: Bobo