Predlog novega družinskega zakonika istospolno skupnost izenačuje z zakonsko zvezo, ki je po novem določena kot življenjska skupnost dveh oseb (istega ali različnega spola). Foto: MMC RTV SLO
Predlog novega družinskega zakonika istospolno skupnost izenačuje z zakonsko zvezo, ki je po novem določena kot življenjska skupnost dveh oseb (istega ali različnega spola). Foto: MMC RTV SLO

Žalosten sem, ker se je treba za to sploh boriti. To je katastrofa duha. Katastrofa tiste osnovne človeške drže in zaradi tega sem žalosten. Ker pa vem, da je to manjšina, močna, glasna, ampak še vedno manjšina, sem po drugi strani vesel, ker vem, da je zelo veliko ljudi, ki ohranjajo temeljne vrednote, zaradi katerih človek ostaja človek in kot takšen nedotakljiv, otrok ostaja dar in ne pravica nekoga, in tega sem vesel. Iskreno vesel."

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore o tem, koliko iniciativ in posameznikov se bori za pravice otrok in družine
Aleš Primc
Nasprotniki sprememb družinskega zakonika, ki jih znova vodi Aleš Primc, bodo imeli prvi shod v torek popoldne pred DZ-jem. Foto: BoBo
Predvidene spremembe členov družinskega zakonika. Foto: MMC RTV SLO

Poslanci DZ-ja bodo prihodnji teden ob koncu februarske redne seje predvidoma glasovali o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki jo je sredi decembra lani v parlamentarno proceduro vložila Združena levica. "Izhajamo iz preproste zahteve po nujni izenačitvi raznospolnih in istospolnih parov v njihovih pravnih, ekonomskih in socialnih pravicah," navajajo v ZL-ju, predlog zakona pa po njihovih navedbah odpravlja tiste določbe, ki zakonsko in zunajzakonsko zvezo določajo kot skupnost dveh oseb nasprotnega spola. "Predlog zakona istospolno skupnost namreč v vseh elementih, tudi v vseh iz nje izhajajočih pravnih, socialnih in ekonomskih pravic, izenačuje z zakonsko zvezo, ki je po novem določena kot življenjska skupnost dveh oseb (istega ali različnega spola)," še razlagajo v ZL-ju.

Podporo zakonu je napovedala tudi največja parlamentarna stranka SMC, ki meni, da ZL-jev zakonski predlog ustrezno ureja položaj skupnosti dveh oseb istega spola, ki to skupnost konstituirata s sklenitvijo zakonske zveze in jima na ta način omogoča medsebojne pravice in dolžnosti.

"Enakost vseh državljanov je zapisana v Ustavi RS, ki ne dopušča različnega obravnavanja istospolne partnerske skupnosti. Ustavodajalec se je zavedal pomembnosti oziroma je prepoznal okoliščino spolne usmerjenosti in se je do tega vprašanja posebej opredelil, in sicer je spolna oziroma istospolna usmerjenost ena izmed okoliščin iz 14. člena Ustave RS, glede katerih predvsem država ne sme dopuščati diskriminacije oziroma se mora celo zavzemati za vzpostavljanje enakosti. Ustavno-sodna presoja Ustavnega sodišča RS od leta 2003 vse bolj in bolj usmerja pravno ureditev Republike Slovenije v smer popolne izenačitve istospolnih partnerskih skupnosti z zakonsko zvezo in zunajzakonsko skupnostjo," so poudarili v SMC-ju.

"Rešitev, ki jo ponuja Združena levica, je preprosta. V ZZZDR bi namesto zdaj veljavnega besedila, da je zakonska zveza življenjska skupnost moža in žene, zapisali, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb. Medtem ko predlog zakona heteroseksualnim parom in njihovim družinam še naprej zagotavlja vse pravice, ki jih že imajo, predlog zakona le podeljuje pravice tistim, ki jih do zdaj niso imeli," pa se z zakonskim predlogom strinjajo v ZaAB-u.

Podporo noveli zakona je napovedala tudi poslanska skupina SD-ja, v DeSUS-u pa pravijo, da v njihovi poslanski skupini nimajo enotnega stališča, zato bodo poslanke in poslanci glasovali po svoji vesti in prepričanju.

SDS in NSi na drugem bregu
Poslanska skupina SDS-a je na drugi strani prejšnji teden zahtevala sklic komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti, saj menijo, da bi "novela omenjenega zakona razvrednotila zakonsko zvezo kot posebno skupnost moža in žene, kot temeljno razvojno in civilizacijsko celico družbe in kot edino skupnost, ki ji slovenska zakonodaja priznava pomen zasnovanja družine". "Poslanke in poslanci ugotavljajo, da se z omenjeno novelo iz slovenske zakonodaje črta edina definicija moža in žene, ki je bila v slovenskem kulturnem in civilizacijskem prostoru prisotna od nekdaj," so zapisali v SDS-u. V NSi-ju pa nasprotujejo "izenačitvi istospolne partnerske skupnosti z zakonsko zvezo med možem in ženo, ker bistveno spreminja razumevanje družine oziroma zakonske zveze".

Nasprotniki zakona se že pripravljajo na referendum
"Če danes dovolimo poroko med dvema istospolnima človekoma, jo bomo morali jutri med tremi ljudmi. Uzakonili bomo poligamijo – v tem primeru bodo kratko potegnile ženske. Dovoliti bomo morali poroko med človekom in živaljo. Kajti tudi takšen način "sobivanja" je v naši družbi že prisoten. Homoseksualci si želijo, da bi njihov način življenja postal življenjski slog vseh ljudi," je v svojem razvpitem komentarju tedna, ki je bil objavljen na spletni strani NSi-ja, zapisala Irena Vadnjal, predsednica strokovnega odbora NSi-ja za kulturo.

NSi je razmišljanja Vadnjalove, ki so bila opremljena s citati iz Svetega pisma, o tem, zakaj je homoseksualnost grešna in nemoralna ("Če kdo leži z moškim, kakor se leži z žensko, sta oba storila gnusobo; naj bosta usmrčena; njuna kri pade nanju. (3Mz 20, 13)"), ter o zarotah homoseksualnih lobijev zaradi ogorčenih odzivov javnosti umaknil s svoje spletne strani in "v izogib dilemam" pojasnil, "da gre v komentarju za osebna stališča piscev".

Komentar Vadnjalove, ki so ga najprej umaknili z naslovnice spletne strani NSi-ja, nato pa še s spletne strani, se zdi nekakšen neuraden začetek kampanje proti zakonskim spremembam družinskega zakona, ki predvidevajo le izenačitev raznospolnih in istospolnih parov v njihovih pravnih, ekonomskih in socialnih pravicah.

V zadnjih februarskih dneh je bila ustanovljena tudi koalicija s pomenljivim imenom Za otroke gre!, katere "namen je povezati starše, stare starše in vse, ki se ne strinjajo s popolno izenačitvijo zakonske zveze z istospolno skupnostjo, vključno s posvojitvijo otrok". Na vodstvena položaja pa so imenovali Metko Zevnik iz Združenja starih staršev Slovenije in Aleša Primca iz Civilne iniciative za družino in pravice otrok. V torek popoldne se bo koalicija predstavila tudi širši javnosti, saj bo pred državnim zborom organiziran vseslovenski shod, poimenovan Dan Ljubezni, udeležence pa pozivajo: "Prinesite zastave, harmonike in dobro voljo."

Proti zakonskim spremembam tudi Katoliška cerkev
Več kot le moralno podporo nasprotnikom novele družinskega zakona je ponudila tudi slovenska Katoliška cerkev in tako od 23. februarja do 3. marca v slovenskih cerkvah poteka molitvena devetdnevnica "v čast Svetemu Duhu za ohranitev vrednote družine".

"Žalosten sem, ker se je treba za to sploh boriti. To je katastrofa duha. Katastrofa tiste osnovne človeške drže in zaradi tega sem žalosten. Ker pa vem, da je to manjšina, močna, glasna, ampak še vedno manjšina, sem po drugi strani vesel, ker vem, da je zelo veliko ljudi, ki ohranjajo temeljne vrednote, zaradi katerih človek ostaja človek in kot takšen nedotakljiv, otrok ostaja dar in ne pravica nekoga, in tega sem vesel. Iskreno vesel," je dejal ljubljanski nadškof Stanislav Zore na posvetu Komisije Pravičnost in mir, katerega tema je bil predlog sprememb družinskega zakona.

Proti mora glasovati najmanj 340.000 volivcev
Nasprotniki novele družinskega zakona svoje podpornike že pozivajo, naj se pripravijo na oddajo podpisa pobude za začetek zbiranja podpisov za referendum, če bo sprejet za njih sporni zakon. Toda na morebitnem referendumu bodo morali nasprotniki zakona aktivirati precej več svojih somišljenikov, kot jim jih je uspelo na referendumu marca 2012, saj nova referendumska zakonodaja zahteva, da mora zakon na referendumu zavrniti najmanj petina vseh volivcev.

Na referendumu, kjer je bila zavrnjena tedanja novela družinskega zakona, je bila volilna udeležba zgolj 30,31-odstotna, proti zakonu pa je glasovalo 54,55 odstotka oziroma 279.937 volivcev. Pozneje je bila spremenjena referendumska zakonodaja, ki zdaj predvideva, da je "zakon na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivcev". Glede na to, da ima v Sloveniji volilno pravico nekaj več kot 1,7 milijona volivcev, mora za zavrnitev zakona glasovati najmanj 340.000 udeležencev referenduma. Ali okoli 60.000 več, kot jih je za zavrnitev prejšnje novele družinskega zakona glasovalo na referendumu.

Žalosten sem, ker se je treba za to sploh boriti. To je katastrofa duha. Katastrofa tiste osnovne človeške drže in zaradi tega sem žalosten. Ker pa vem, da je to manjšina, močna, glasna, ampak še vedno manjšina, sem po drugi strani vesel, ker vem, da je zelo veliko ljudi, ki ohranjajo temeljne vrednote, zaradi katerih človek ostaja človek in kot takšen nedotakljiv, otrok ostaja dar in ne pravica nekoga, in tega sem vesel. Iskreno vesel."

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore o tem, koliko iniciativ in posameznikov se bori za pravice otrok in družine