Udeleženci so zahtevali enakopravnost in solidarnost. Foto: BoBo
Udeleženci so zahtevali enakopravnost in solidarnost. Foto: BoBo
Po ulicah Ljubljane je krenila parada ponosa
Začela se je tradicionalna parada ponosa


Udeleženci parade so zahtevali solidarnost in enakopravnost ter izrazili željo po svetu, kjer bo spoštovana drugačnost, še posebej če ne škodi nikomur. Po oceni organizatorja se je parade udeležilo okoli 500 udeležencev.

Ti so se ob 17. uri najprej zbrali v Metelkovi mestu, povorka pa je nato krenila po Masarykovi, Slovenski in Rimski cesti do Trga francoske revolucije, kjer je potekal tudi osrednji program z govori in koncertom.

Program na Trgu francoske revolucije pa je sklenila še sklepna zabava v ljubljanskih klubih ob koncu tedna Parade ponosa, ki je letos potekal pod geslom Ja, in?. Udeležence današnje parade je pozdravil tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Razen njega organizatorji politikov letos niso vabili na parado, je pred začetkom tedna Parade ponosa dejala predsednica Društva parada ponosa Nina Hudej.

Po njenih besedah je nenaslavljanje političnih akterjev posledica razočaranja nad politiko, ki po padcu družinskega zakonika na področju sistemske diskriminacije LGBT-oseb (lezbijk, gejev, bi- in transseksualnih) ni naredila nič. Letošnje sporočilo Parade ponosa po besedah Hudejeve sporoča, da so lezbijke, geji, bi- in transseksualci tukaj, da se ne umikajo, da jih je vedno več, da za svobodo ne potrebujejo dovoljenja, zahtevajo pa enakost za vse.

Foto: BoBo in Enej Česnik (MMC RTV SLO)

Po ulicah Ljubljane je krenila parada ponosa
Začela se je tradicionalna parada ponosa