Foto:
Foto:

Potrebujemo človeka, ki nima žiro računov nekje po svetu. Ekipo, ki je ne briga, kdo je leta 1945 zmagal - rdeči, beli ali črni - temveč, ali bomo jutri lačni ali siti.

Ivo Boscarol, podjetnik
Virantova stranka
Navzočih je bilo 213 kongresnikov. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Kar koli se bo že z nami zgodilo, lahko boste rekli, da ste bili zraven.

Virant navzočim ob koncu kongresa
Ivo Boscarol
Podprl jih bo tudi Boscarol, a le z nasveti svetu stranke. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Praktično vse ankete, ki smo jih videli do zdaj, so nas postavile med prve tri, kar pomeni, da pričakujemo eno od medalj. Če je ne bo, bomo razočarani oziroma bo to pomenilo, da smo naredili v nadaljevanju kampanje nekaj narobe.

Janez Šušteršič
Virant že ima stranko

Lista Gregorja Viranta - ki je pravnoformalno stranka - gre skozi še zadnje formalnosti na poti do sodelovanja na predčasnih parlamentarnih volitvah 4. decembra. Predsedstvo kongresa je ob zadostnem kvorumu ugotovilo, da je stranka ustanovljena, in sprejelo strankin statut.

231 navzočih je soglasno izvolilo Viranta za predsednika stranke in Janeza Šušteršiča za podpredsednika. Izvršni odbor poleg Viranta in Šušteršiča sestavlja še Jani Soršak.

V svet stranke so bili izvoljeni: Aleksandra Markovič Predan, Katarina Hočevar, Marko Pavliha, Janko Jenko, Fidel Krupič, Tina Zajec in Tomaž Štih.

Virant: Prinašamo nekaj drugačnega
"Čutim velikanske količine pozitivne energije, ki se sproščajo, ne samo na današnjem ustanovnem kongresu, ampak v Sloveniji nasploh. Z današnjim dnem smo dali državljankam in državljanom neko novo ponudbo na političnem prizorišču. Prinašamo nekaj drugačnega, zlasti zaradi tega, ker se nočemo deliti na leve in desne in ker ne gremo v politiko zato, da bi se prepirali, ampak zato, da bi delali in da bi naredili rezultate," so bile prve Virantove besede po koncu kongresa.

Stranka ima po Virantovih besedah približno en teden časa, da pripravi listo kandidatov za poslance. Zaradi kratkega časa se, kot pravi Virant, lahko zgodi tudi kakšna napaka, zato bo vso svojo energijo vložil v izbor najboljših kandidatov za poslanke in poslance.

"Vsi smo se že javno udejstvovali, vemo, da ni nihče naredil nič slabega, zato se ničesar ne bojimo. Če bo prišlo do negativne kampanje, do nizkih udarcev, do blatenja, bomo preprosto to vrgli čez ramo in se s tem ne bomo ukvarjali," je še izpostavil.

"Imam občutek, da delamo nekaj zgodovinskega, pa ne zato, da bi prišli v zgodovino, ampak da bi si ljudje zapomnili, da je prišlo do prelomnice, ko je politika postala prijazna," je dejal Pavliha.

Pojasnil je, da je bil do zdaj član le stranke LDS, nikoli pa SD-ja, pač pa je bil če član poslanske skupine te stranke. "Če me danes vprašate, je bila to moja največja politična napaka. Že takrat, ko je LDS takorekoč razpadel, in ko smo natanko 17. marca 2007 z večimi kolegi in bivšim predsednikom vlade izstopili iz stranke in se pridružili SD-ju, bi moral ravnati bolj etično in postati neodvisen," se spominja Pavliha.

Trije stebri programa
Program stranke sloni na treh stebrih, je med kongresom pojasnil Virant. Prvi je vzpostavljanje pravične in pravne države, drugi je zmanjševanje javne porabe in pogojev za podjetništvo, tretji pa je debirokratizacija. Program so pred kratkim obširneje predstavili na tiskovni konferenci. Med drugim se bodo zavzemali za zmanjšanje števila ministrstev in agencij ter za povečanje učinkovitosti sodišč; pa tudi ukinitev državnega sveta in obveznega članstva v zbornicah.

Šušteršič je poudaril, da se bodo zavzemali tudi za umik države iz gospodarstva, zato, kot pravi, v njihovem programu ne bo mogoče najti obljub o velikih gospodarskih projektih. Virant je dodal, da si bodo za debirokratizacijo prizadevali tudi na področju zdravstva, saj je "dovolj tega, da hodimo okoli zdravnikov kot poštarji".
Virant je pojasnil, da ob naraščajoči priljubljenosti stranke narašča tudi število ljudi, ki bodo želeli zajahati val in izkoristiti uspeh. Stranka bo sicer dovolila včlanitev tudi tistim, ki so že bili člani kakšne druge stranke, si pa bo pridržala pravico, da iz kakršnih koli etičnih ali moralnih razlogov kogar koli zavrne.
Na splošno si bodo v javni upravi po Virantovih besedah prizadevali na pameten, inteligenten način zniževati stroške, brez radikalnih potez in stališč, kot na primer, da so javni uslužbenci nesposobni in da jih je za polovico preveč - ker to ni res. Zavzel se je tudi za premišljen socialni dialog, saj pretekle izkušnje kažejo, da rešitve "na silo" sprožijo referendumske blokade. Pri referendumih bi v stranki sicer ukinili možnost, da ga predlaga 30 poslancev, bi pa ohranili pobudo s podpisi 40.000 volivcev.

Boscarol: Ne razočarajte me
Navzoč je bil tudi uspešen podjetnik iz Ajdovščine Ivo Boscarol, ki se v stranko sicer ne bo vključil, a vanjo verjame in jo bo podpiral kot svetovalec izvršnega odbora stranke. Zbranim je dejal, da če bodo razočarali, ne bo razočaran le on, temveč večji del države.

Kot je Boscarol povedal v uvodnem nagovoru, bo do stranke ves čas držal kritično distanco in bo njihova slaba vest, če bodo zavili s poti tistega, kar sam pojmuje kot korist Slovenije. Viranta podpira zato, ker ga pozna že iz časov skupnega članstva v strateškem svetu vlade Janeza Janše. Stranko pa podpira zato, ker verjame, da Virantove ekipe ne zanima, kdo je zmagal leta 1945 - beli, rdeči ali črni - temveč, ali bomo jutri lačni ali siti.

Podal je še svoj pogled na to, kaj je v tem trenutku najpomembnejše. Ob opazki, da je danes prebral dva nova strankarska programa, ki vključujeta zmanjševanje davkov, je dejal, da davki sploh niso osrednja težava. Ti so pri nas normalni. Težava so mnogoteri priveski, je pojasnil - delodajalca delavec stane ogromno, sam delavec pa od tega dobi bore malo. Glavne ovire za gospodarstvo so po njegovem mnenju administrativne in ravno na tem področju vidi Virantovo največjo prednost.

"Nobenega dogovora ni bilo z Jankovićem ali Janšo. Smo absolutno iskreni," je pred časom še zagotovil Virant in ob tem dodal, da bo stranka, ki jo ustanavlja, stranka tistih, ki jim je dovolj delitve na leve in desne.

Potrebujemo človeka, ki nima žiro računov nekje po svetu. Ekipo, ki je ne briga, kdo je leta 1945 zmagal - rdeči, beli ali črni - temveč, ali bomo jutri lačni ali siti.

Ivo Boscarol, podjetnik

Kar koli se bo že z nami zgodilo, lahko boste rekli, da ste bili zraven.

Virant navzočim ob koncu kongresa

Praktično vse ankete, ki smo jih videli do zdaj, so nas postavile med prve tri, kar pomeni, da pričakujemo eno od medalj. Če je ne bo, bomo razočarani oziroma bo to pomenilo, da smo naredili v nadaljevanju kampanje nekaj narobe.

Janez Šušteršič
Virant že ima stranko