Virant je poročen s hčerko vidnega člana SDS-a Mihe Brejca, hkrati pa je bratranec žene Zorana Jankovića.
Virant je poročen s hčerko vidnega člana SDS-a Mihe Brejca, hkrati pa je bratranec žene Zorana Jankovića. "S tastom se odlično razumeva in zelo velikokrat se srečujeva. Z g. Jankovićem se po tej družinski liniji skoraj nikoli ne srečamo. Je pa ta način razmišljanja, da je vedno zadaj neka zarota, da je zmenjeno z enim ali drugim, meni tuj, to ni moj miselni svet," pravi na namigovanja, da gre pri njegovi kandidaturi za nekakšno zaroto. Foto: BoBo
Gregor Virant
Virant ustanavlja lastno listo, ki se bo, kot je povedal v Odmevih, verjetno imenovala Lista Gregorja Viranta. Foto: BoBo
Gregor Virant in Janez Janša
Virant je dejal, da je z Janšo dobro sodeloval in se je z njim pripravljen usesti za skupno mizo. Foto: BoBo
Virant – nov tekmec za volilno zmago?

Za oddajo Odmevi na TV Slovenija je Virant povedal, da je v Zboru za republiko do različnih gledanj prihajalo že prej. "Nekateri so Zbor za republiko želeli razumeti kot instrument, kot podaljšano roko neke politične stranke. Sam tega nikoli nisem želel, sem ga razumel kot širjenje političnega prostora, kot civilno-politični prostor za razpravo. Nekateri so želeli uveljavljati radikalna stališča prek Zbora, jaz pa tega nisem hotel, sem zmeren človek, nisem radikalec, in sem v nekem trenutku rekel preprosto, da če je pa tako, pa mene ni zraven. Moram pa reči, da je pa veliko število članov predsedstva Zbora pravzaprav razmišlja podobno kot jaz, zato bom na Zbor še vedno z veseljem hodil, ker so tam čudoviti ljudje, nekateri res krasni, nekateri pa preveč radikalni," je povedal Virant.

Za njegovo razrešitev se je zavzemal Rupel
Virant je že marca povedal, da zapušča mesto predsednika Zbora. Članom je po elektronski pošti poslal odstopno izjavo, v kateri je sporočil, da se je znašel na mestu, ki mu ni kos, ti pa odstopa niso sprejeli. V Reporterju so objavili razloge, ki jih je navedel za svojo odločitev, in sicer, da je "za tisto, kar člani sveta in seveda tudi širše članstvo pričakuje od mene, res preveč naiven, skeptičen in nepremočrten. Vsem, ki sem vas razočaral, se opravičujem. Opravičujem se tudi za to, ker sem hotel krojiti Zbor preveč po svoji podobi, namesto da bi služil članstvu." Virant pojasnjuje, da je v Zboru za republiko pred časom prišlo do določenih razhajanj in da je aktivnost zbora počasi zelo upadla, tako da kot predsednik ni več skliceval sestankov. Pojasnil je, da se je za njegovo razrešitev zavzemal predvsem Dimitrij Rupel.

Po tem ko je Virant napovedal, da se bo na decembrske predčasne državnozborske volitve odpravil z lastno listo in bil zato deležen ostrih očitkov SDS-a, med drugim, da gre za zahrbtno potezo.

Kandidatura (prekmalu) pricurljala v javnost
"Prvič, meni ni treba nikogar spraševati, niti gospoda Janše niti koga drugega, če želim iti na svoje in ponuditi neko dodatno ponudbo volivcem, ki je nimajo. Drugič, ideja je bila v zraku že zelo dolgo časa in je dejansko dozorela šele to nedeljo. Res je, da bi bilo korektno, če bi to najprej sporočil Janši in sem to nameraval v torek, ampak že v ponedeljek, ko sem začel govoriti z drugimi kandidati, ko sem začel zbirati interes za kandidature, je stvar pricurljal v javnost, preden sem si jaz to želel. In je tudi Janša zvedel preko medijev, kar ni prav. Zato sem se mu tudi opravičil, poslal sem mu, da se mu opravičujem, da si želim, da se dobiva na sestanku, vendar na to nisem dobil nobenega odziva. Z moje strani ni nobene zamere, jaz v politiko ne grem, da bi se prepiral, nočem te negativne energije, ampak grem, da bi skupaj sodelovali in nekaj dobrega naredili za Slovenijo," je v Odmevih povedal nekdanji minister za javno upravo v vladi Janeza Janše.

"Po volitvah bomo morali sodelovati"
Eden najbolj priljubljenih ministrov Janševe vlade je dejal, da je s prvakom SDS-a vedno dobro sodeloval, da so skupaj naredili ogromno dobrih stvari, da ga je pa vedno nekaj motilo, "zaradi tega tudi nikoli nisem želel postati član SDS-a, sem pa s svojim strokovnim delom sem pomagal, sem prispeval, da smo skupaj veliko dobrega naredili. Kar se mene tiče, ni nobene zamere, z g. Janšo sem se pripravljen kadar koli usesti in stvari razčistiti, ker mislim, da bomo morali po volitvah sodelovati. Slovenija je v taki situaciji, da enostavno brez sodelovanja, če ne bo vsak prispeval tistega najboljšega, kar znamo, bo zelo slabo."

Ne levo, ne desno
Še nedolgo nazaj je zatrjeval, da se ne bo vključil v volilno tekmo, tudi ko je začel sodelovati s t. i. resetiranci. "V tej skupini z g. (Markom) Pavliho, (Radom) Pezdirjem, (Janezom) Šuštaršičem smo veliko o tem razmišljali kar nekaj časa, ideja je bila na neki način v zraku. Čutili smo ta prazen prostor, ki ne ponuja volivcem možnosti za izbiro, tistim volivcem, ki ne pristajajo na te volitve na levo in desno. Ko so se najavile predčasne volitve, smo o zgodbi ponovno začeli razmišljati. Dolgo časa sem se odločal. Čutil sem potrebo, da je treba nekaj narediti, po drugi strani sem imel velike osebne zadržke. Imam krasno službo, čudovito družino. Vem, da to v kar se spuščam, ni ravno nekaj prijetnega ne za družino, ne zame. Težko bo, zame osebno je to več škode kot koristi, vendar nekako sem začutil, da to moram narediti," je pojasnil, zakaj si je premislil.

"Ne gremo ne na levo ne na desno, smo za to, da se država dobro upravlja, da se da dober servis državljanom in podjetjem in da se ne vpleta v stvari, ki je ne tičejo, se pravi gospodarstvo, medije," pa je pojasnil, na kateri politični pol, naj bi lista sodila. Glede vprašanja družinskega zakonika je odvrnil, da se njegova lista zavzema za spoštovanje do drugačnih in drugače mislečih, da pa iz tega ne bodo delali nekega pozerstva.

Velika podpora ljudi
Novonastala lista - imenovala se bo najverjetneje Lista Gregorja Viranta - mora v treh tednih zbrati najmanj 8.000 podpisov, kar bo zelo težko, tega pa se zaveda tudi Virant. "Res gre za velikanske napore, ogromno energije gre za to, vendar nam bo uspelo. Žene nas podpora, ki jo dobivamo vsak dan. Število ljudi, ki nas podpira, je izjemno veliko. Mi smo operativno volilni štab zagnali danes, tako da stvar je začela teči," je povedal in dodal, da je neformalni vodja volilnega štaba Janez Šušteršič. O kandidatih, ki so na listi, ni želel govoriti, je pa zatrdil, da so vsi uspešni ljudje, ki so "s svojimi rokami ali pametjo nekaj naredili". Dodal je še, da so kandidati "tisto, kar si Slovenci želijo, to so pa res novi obrazi."

Virant – nov tekmec za volilno zmago?