Triglav naj bi v koprsko pristanišče priplul novembra. Foto: Mors
Triglav naj bi v koprsko pristanišče priplul novembra. Foto: Mors
Ljubica Jelušič
Splavitev ladje je spremljala tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič. Foto: Mors

V posadki ladje bodo štirje častniki in 20 podčastnikov ter mornarjev. Ladja bo privezana v Luki Koper.

Triglav prvič zaplul v ruskem morju

Posadka se bo usposabljala v vodah Baltskega morja, nato pa jo bo proizvajalec po notranjih vodah prepeljal do Črnega morja, kjer jo bo prevzela Slovenija. Ladja bo od tam odplula proti Jadranskemu morju do koprskega pristanišča, kamor naj bi prispela konec novembra, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Ladja je večnamenska
Slovenija je pomorska država, ki mora za morje ustrezno skrbeti in ga varovati, je ob splavitvi ladje Triglav dejala ministrica za obrambo Ljubica Jelušič in poudarila, da si zaradi majhnosti slovenskega morja Slovenija ne more privoščiti velike flote različnih vozil, ki bi skrbela za vojaško in ekološko varnost, zato morajo biti sredstva, ki jih država vlaga v sistem zaščite, večnamenska.

Slovenska ladja Triglav:
• dolžina 49 metrov,
• širina 9,2 metra,
• ugrez 2,2 metra,
• izpodriv 375 ton,
• največja hitrost 27 vozlov.
Pogon ladje: trije motorji MTU serije 4000, vsak z 2880 kW, ki prek reduktorjev poganjajo tri propelerje, na premcu je vgrajen premični bočni propeler.
Oborožitev:
• top AK-306 (šestcevni 30 mm top),
• dva mitraljeza 14,5 mm,
• protiladijski raketni sistem šturm,
• protizračne rakete (strelsko mesto za protizračni sistem igla),
• protiraketna zaščita (protiraketne vabe PK-10).
Vir: Mors

Triglav bo tako imel tri namene, vojaškoobrambnega, zaščitno-reševalnega in pedagoško-raziskovalnega. Glavni namen ladje bo vojaški, torej obramba slovenskih voda in obale, poleg tega pa bo ladja dopolnjevala Natove zmogljivosti. Opremljena bo tudi z opremo za reševanje in iskanje ponesrečencev v vseh vremenskih razmerah, sodelovala bo pri čiščenju in zajezitvi večjih onesnaženj morja, pomagala ob morebitnih požarih na trgovskih ladjah (opremljena bo za prevoz in postavljanje baraž), na njej pa bodo prakso opravljali tudi dijaki in študenti srednje pomorske šole in fakultete za pomorstvo.

Tradicionalni krst z Zlato radgonsko penino
Ladjo je z razbitjem steklenice Zlate radgonske penine tradicionalno krstila botra ladje, Elen Twrdy, dekanja fakultete za pomorstvo in promet.

V posadki ladje bodo štirje častniki in 20 podčastnikov ter mornarjev. Ladja bo privezana v Luki Koper.

Triglav prvič zaplul v ruskem morju