Bajuk je v slovensko politiko stopil pred dobrim desetletjem. Foto: BoBo
Bajuk je v slovensko politiko stopil pred dobrim desetletjem. Foto: BoBo
Andrej Bajuk
Leta 2000 je za pol leta prevzel vodenje slovenske vlade. Foto: BoBo
Bajuk z ženo
Andrej Bajuk je bil prvi predsednik stranke Nova Slovenija. Foto: BoBo
Portret Andreja Bajuka in odzivi na njegovo smrt

Andrej Bajuk je v slovensko politiko uradno vstopil leta 1999 kot podpredsednik SLS + SKD Slovenske ljudske stranke, kar ga je leta 2000 pripeljalo na mesto premierja.

Doktoriral je iz ekonomije
Rodil se je 18. oktobra 1943 v Ljubljani. Njegova družina se je po koncu 2. svetovne vojne izselila in tri leta živela po avstrijskih taboriščih. Leta 1948 so se preselili v Argentino. Diplomiral je iz ekonomije v Mendozi, leta 1965 pa je opravil magisterij iz ekonomije na univerzi Universidad Nacional de Cuyo in University of Chicago (ZDA). Na University of California, Berkeley (ZDA), je leta 1974 tudi doktoriral.

Bil je profesor ekonomije na Universidad Nacional de Cuyo, pomočnik direktorja za Južno Ameriko pri Svetovni banki, nato je opravljal več različnih nalog v Medameriški razvojni banki.

Vzpon na premiersko funkcijo
Ko sta se aprila 2000 stranki SKD in SLS združili v SLS + SKD Slovenska ljudska stranka, se je Bajuk prvič odmevneje pojavil v slovenskem političnem in medijskem prostoru. Bil je izvoljen za podpredsednika združene stranke. Po združitvi so ministri prejšnjega SLS-a odstopili s svojih položajev, kar je povzročilo padec tedanje vlade Janeza Drnovška. Kot novi mandatar je bil predlagan Bajuk in v tretjem glasovanju, 3. maja 2000, so ga poslanci izvolili za predsednika vlade. Vlado je vodil sedem mesecev.

Razkol v SKD-ju vodil v NSi
Med vodenjem vlade je avgusta 2000 zaradi nestrinjanja s predlogom spremembe volilnega sistema izstopil iz SKD + SLS. Strinjal se je s prvakom SDS-a Janezom Janšo, da Slovenija potrebuje večinski volilni sistem, medtem ko je njegova stranka tokrat podprla levico in tako uzakonila proporcionalni volilni sistem. Bajuk je menil, da je s tem poteptana ljudska volja, izražena na referendumu. Zato je prestopil v novoustanovljeno stranko Nova Slovenija in postal njen predsednik. Državnozborske volitve, ki so bile oktobra 2000, so mu prinesle izvolitev za poslanca v državnem zboru, postal pa je tudi vodja poslanske skupine NSi-ja.

Na naslednjih volitvah, oktobra 2004, je bil v volilnem okraju Ajdovščina/Vipava znova izvoljen za poslanca. Ko je NSi vstopil v vladno koalicijo, je Bajuku v novi vladi premierja Janeza Janše pripadlo mesto ministra za finance. Revija The Banker ga je leto pozneje razglasila za finančnega ministra leta v Evropski uniji. V času njegovega ministrovanja smo v Sloveniji prevzeli evro.

Zadnja leta politično ni bil dejaven
Na naslednjih parlamentarnih volitvah leta 2008 njegova stranka NSi ni prestopila volilnega praga, zato je še isti večer odstopil z mesta predsednika stranke. V zadnjih letih se ni več pojavil v političnem življenju.

Portret Andreja Bajuka in odzivi na njegovo smrt