Osrednji del vaje je potekal v Ladjedelnici Izola, kjer so v vodo spustili čolne. Foto: Jan Novak
Osrednji del vaje je potekal v Ladjedelnici Izola, kjer so v vodo spustili čolne. Foto: Jan Novak
Reševalna vaja na morju
Ekipe so se urile tudi v postopkih reševanja na vodi in iz vode ter v podvodnem reševanju. Foto: Jan Novak

Glavni namen vaje z delovnim naslovom Cooperate 2016 - Voda, obala je bilo krepitev čezmejnega sodelovanja med slovenskimi in avstrijskimi organi ter silami za zaščito, reševanje in pomoč na področju pripravljenosti, medsebojnega obveščanja in interoperabilnosti pri reševanju na vodi in iz vode, zato so se vaji pridružili tudi avstrijski reševalci.

Vaja je potekala na podlagi predpostavke, da je Slovenija za pomoč pri reševanju na morju zaprosila Avstrijo, ki je na pomoč napotila reševalne enote dežele Koroške. Te vstopijo v Slovenijo na območju Gorenjske, se združijo s tamkajšnjimi enotami za reševanje na vodi in iz vode ter se v skupnem konvoju odpeljejo na pomoč Obali.

Osrednji del vaje je potekal v soboto
V petek, torej na prvi dan vaje, so postavili skupno bazo, kjer so bile nastanjene enote, drugi in tretji dan pa so izvajali reševalne aktivnosti, med drugim označevanje območja urjenja oziroma delovišč na morju, varovanje, iskanje ponesrečencev v vodi in reševanje, vključno z elementi orientacije na kopnem in na vodi.

Osrednji del vaje, v kateri je sodelovalo 75 reševalcev in podpornih članov iz Slovenije in avstrijske Koroške, je potekal v soboto, ko so v Ladjedelnici Izola v vodo spustili čolne ter se urili v vkrcavanju in izkrcavanju, iskanju in reševanju pod vodo ter postopkih ob reševanju z ladje.

Uprava RS-ja za zaščito in reševanje Kranj vidi skupno vajo kot nadaljevanje dobrega čezmejnega sodelovanja, ki se je vzpostavilo skozi projekt evropskega teritorialnega sodelovanja Goal.