Je bil pakt Karla Erjavca z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem napaka? Foto: BoBo
Je bil pakt Karla Erjavca z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem napaka? Foto: BoBo

Če bi dobili več kot sedem poslancev, bi nam Janković nekaj prinesel, če pa manj kot sedem, pa nam je Janković nekaj odnesel. Žal se je zgodilo zadnje.

O vplivu Jankovića na izid stranke
Franc Jurša je dejal, da bi na Erjavčevem mestu ponudil odstop. Foto: BoBo

Predvolilna koalicija, ki jo je z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem sklenil predsednik DeSUS-a Karl Erjavec, je bila napaka, je prepričan vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša, ki odgovornost za vse skupaj deloma pripisuje prav predsedniku stranke. Za TV Slovenija je pojasnil, da z nedeljskim volilnim izidom stranke ni zadovoljen. Kot je povedal, je pričakoval, da bo stranka na volitvah osvojila najmanj sedem poslanskih mandatov. Predsednik DeSUS-a Erjavec za pojasnila ni bil dosegljiv.

V stranki so si po navedbah Jurše obetali, da bodo s prisotnostjo Jankovića v Ljubljani verjetno dosegli boljši izid. V prestolnici je DeSUS vedno imel razmeroma nizek rezultat, a tudi s podporo ljubljanskega župana se zadeve niso spremenile, je opozoril Jurša. "Če bi dobili več kot sedem poslancev, bi nam Janković nekaj prinesel, če pa manj kot sedem, pa nam je Janković nekaj odnesel. Žal se je zgodilo zadnje," je dejal. Jurša naj sicer ne bi nasprotoval odločitvi večine, da gre DeSUS v koalicijo z Jankovićem.

"Vodstvo in predsednik stranke se morata sama pri sebi odločiti, kako bodo ravnali. Ker sega zahodna demokracija tudi v Slovenijo, bi kazalo, da predsednik organom stranke ponudi odstop, ti pa naj se odločijo. V vsakem primeru moramo začeti obnovo in ureditev stranke," je še povedal Jurša.

Jurša: Na Erjavčevem mestu bi ponudil odstop
Na vprašanje, ali bi se na Erjavčevem mestu odločil za odstop z vrha stranke, je odgovoril pritrdilno. "V vsakem primeru bi ponudil odstop," je poudaril. Iz stranke DeSUS so sicer sporočili, da bodo analizo volitev v prihodnjih dneh opravili tudi organi stranke.

DeSUS je na nedeljskih volitvah osvojil 4,91 odstotka glasov in s tem dobil pet poslanskih sedežev v novem sklicu DZ-ja. Letošnji volilni izid stranke je bistveno slabši kot na volitvah leta 2014, ko je stranka osvojila 10,14 odstotka glasov in 11 poslanskih stolčkov.

Erjavec se je sicer v petek že sešel z vodjo stranke LMŠ Marjanom Šarcem glede sestave morebitne koalicije. Šarec je srečanje z Erjavcem, kot so pojasnili v njegovi stranki, označil za konstruktiven pogovor o možnosti sestave vlade.

Če bi dobili več kot sedem poslancev, bi nam Janković nekaj prinesel, če pa manj kot sedem, pa nam je Janković nekaj odnesel. Žal se je zgodilo zadnje.

O vplivu Jankovića na izid stranke