Franc Žnidaršič, nekoč član DeSUS-a, je ustanovil svojo stranko. Foto: MMC RTV SLO
Franc Žnidaršič, nekoč član DeSUS-a, je ustanovil svojo stranko. Foto: MMC RTV SLO
Volitve
Žnidaršič pravi, da bo stranka sodelovala že na lokalnih volitvah, ki bodo oktobra. Foto: MMC RTV SLO

Kot je še pojasnil Žnidaršič, ustanovitve in današnjega kongresa niso želeli obešati na veliki zvon, dokler stranka ne bo uradno registrirana, je pa vseeno potrdil, da se je danes v Trebnjem zbrala okoli polovica potrebnih ustanoviteljev stranke, torej okoli 100 (za ustanovitev stranke je namreč potrebnih 200 podpisov polnoletnih državljank in državljanov). Izvolili so tudi začasno vodstvo stranke.

"Dokler stranka ni registrirana, ni mogoče niti registrirati članov stranke in pobirati članarine ali česa podobnega," je še razložil Žnidaršič in dodal, da bodo poskušali s postopki pohiteti, da bodo lahko sodelovali že na lokalnih volitvah, ki bodo 10. oktobra.

Osnova delo in solidarnost
Glavni iztočnici strankinega programa, je za MMC še dejal Žnidaršič, bosta delo in solidarnost. Prepričan je namreč, da je v takšnem kapitalističnem sistemu, kot ga imamo v Sloveniji, delo degradirano, delavci so zanj slabo plačani. "Mi želimo, da se vrednota dela dvigne na višjo raven," pravi Žnidaršič in dodaja, da na delu sloni tudi solidarnost.

Stranka bo namenjena vsem in bo zastavljena zelo široko, saj se bo posvečala vsem težavam civilne družbe, je še povedal nekdanji član Demokratične stranke upokojencev. "Upokojenci so seveda pomembni, a najprej je treba razmišljati o delavcih. Le ti lahko namreč upokojencem omogočijo življenje, od njih so upokojenci odvisni," pojasnjuje Žnidaršič. Ob tem dodaja še, da tu pride v ospredje solidarnost.

Skupaj z Žnidaršičem je decembra lani iz poslanske skupine DeSUS-a izstopil tudi Vili Rezman, zato nas je zanimalo, ali bo tudi on član stranke. "Nisem ga vabil v stranko, ker vem, da je svobodnjak, to je bil tudi že prej. Upam pa, da bo sodeloval pri usmeritvah in delovanju stranke," pravi Trebanjec.

Sodu izbil dno Gjerkeš
Spomnimo: Trenja, ki so pripeljala do njunega odhoda iz poslanske skupine DeSUS-a, so se začela kmalu po volitvah v DZ leta 2008, resneje pa so izbruhnila s postopkom imenovanja novega ministra za lokalno samoupravo Henrika Gjerkeša. Predvsem Rezman je tedaj prvaku stranke Karlu Erjavcu očital, da je Gjerkeša kot kandidata za ministra najprej predstavil predsedniku vlade Borutu Pahorju in predsednikom koalicijskih strank, šele nato pa stranki. Prav tako je poslanca in župana Ruš motilo, da je stranka o njegovi kandidaturi odločala le navidezno. Podobnega mnenja je bil tudi Žnidaršič, ki je trdil, da so bili postopki nedemokratični.

1. decembra sta nato oba izstopila iz poslanske skupine, 22. julija pa je Žnidaršič izstopil še iz stranke.