Ivan Gale je bil z Zavoda RS za blagovne rezerve odpuščen oktobra. Foto: BoBo
Ivan Gale je bil z Zavoda RS za blagovne rezerve odpuščen oktobra. Foto: BoBo

Na delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani je potekal narok v tožbi Ivana Galeta zoper zavod za blagovne rezerve, v kateri mu očita nezakonito odpoved delovnega razmerja. Zavod je Galeta odpustil oktobra lani, in sicer po tistem, ko je v javnosti spregovoril o domnevnih nepravilnostih zavoda pri nabavah zaščitne opreme v času prvega vala epidemije covida-19.

Ivan Gale bo prejel 54.146 evrov bruto, od tega bo moral Zavod RS za blagovne rezerve obračunati vse pripadajoče davke in prispevke ter Galetu nakazati preostali neto znesek. Obe strani bosta nosili svoje stroške postopka, s sodno poravnavo pa sta se tudi zavezali, da se odpovedujeta morebitnim drugim zahtevkom iz delovnega razmerja.

Ta denar bom zdaj dobil iz davkoplačevalskih sredstev za nič dela, če malo karikiram. To seveda ni v redu in gre za evidentno oškodovanje javnih financ. Mislim, da mora tudi zavod oziroma direktor zavoda Toni Rumpf pozneje za to odgovarjati in kriti iz svojega žepa," je po poravnavi za Televizijo Slovenija dejal Gale. "Naj bo to v poduk vsem podobnim primerom, da mora vsak posameznik na vodilni funkciji nositi svoj del odgovornosti, ne pa tega prelagati na pravno osebo, ki jo vodi," je poudaril.

Umik klavzule, ki je preprečevala javno govorjenje o poravnavi

Blizu sklenitvi sodne poravnave sta bili strani sicer že aprila, a je tedaj zavod po Galetovih navedbah v poravnavo želel vnesti dodatne zahteve, ki pa zanj niso bile sprejemljive. Zavod je namreč predlagal klavzulo, po kateri bi se Gale odpovedal vsem morebitnim zahtevkom, povezanim s prenehanjem delovnega razmerja, prav tako javno ne bi smel govoriti o poravnavi, strani pa bi se zavezali h korektni in spoštljivi komunikaciji.

V sklenjeni poravnavi takšne klavzule ni več, saj zavod, kot je po končani obravnavi v izjavi novinarjem pojasnil Gale, pri njej ni več vztrajal, s tem pa so po njegovih besedah odpadle vsebinske ovire za podpis. Znesek, za katerega so se dogovorili v prejšnjem poskusu, pa ostaja enak, torej 54.146 evrov bruto. Gale je izhodiščno v pogajanjih za poravnavo sicer predlagal znesek v vrednosti 24 mesečnih plač oziroma 70 tisoč evrov, v kar pri zavodu niso privolili.

Gale napovedal tudi kazensko ovadbo Rumpfa

Gale ima odprtih še nekaj postopkov, povezanih z odpovedjo delovnega razmerja. Denimo glede dostopa do informacij javnega značaja, saj mu zavod ne omogoči vpogleda v lastne osebne podatke. Pri tem gre po njegovih besedah "absolutno za šikaniranje in povračilne ukrepe, ki se še nadaljujejo po izredni odpovedi".

Zoper direktorja zavoda Tonija Rumpfa je Gale poleg tega do zdaj podal dve kazenski ovadbi, in sicer zaradi kaznivih dejanj šikaniranja ter kršitve temeljnih pravic delavcev. Napovedal je, da bo v kratkem vložil še kazensko ovadbo zoper Rumpfa zaradi krive ovadbe. Direktor zavoda je namreč Galeta ovadil zaradi podpisa domnevno sporne naročilnice, zaradi katere je Gale tudi izgubil službo. Po Galetovih besedah se je Rumpf zavedal, da pri tem ne gre za kaznivo dejanje, ker je takšne naročilnice tudi sam podpisoval.

Zavod je namreč Galetu izredno odpoved izročil, ker je sklenil naročilnico za že dobavljeno blago, je spomnila Galetova zagovornica Maja Koršič Potočnik. Po njenih besedah pa je nato Rumpf pozneje izdal enake naročilnice, torej za že dobavljeno blago. "Naredil je popolnoma identično stvar, zaradi katere je Gale dobil izredno odpoved," je poudarila.

A teh naročilnic, ki jih je podpisal Rumpf, v zavodu niso želeli razkriti, so jih pa pridobili po drugi poti. Na današnjem naroku so tako predstavili že drugo takšno naročilnico, kar je po mnenju Maje Koršič Potočnik pri toženi stranki verjetno "vzbudilo željo po tem, da se zadeva konča". Sploh zato, ker je sodnica danes sprejela sklep, da je zavod dolžan predložiti tudi vso preostalo dokumentacijo. "To pomeni, da bi ven popadalo še marsikaj drugega, kar verjetno ni bilo nikomur v interesu," o razlogih, da so se na zavodu odločili za poravnavo, meni Galetova zagovornica.

Ivan Gale z nekdanjim delodajalcem sklenil poravnavo

"Gale očitno želi še naprej blatiti zavod in njegovega direktorja"

Zastopnik zavoda Aleš Avbreht po drugi strani zatrjuje, da je Gale ves čas spreminjal svoje navedbe in si "stalno premišljal glede poravnave". Kot je dejal, je bil očitno pravi trenutek, da Gale podpiše poravnavo, "naslednji trenutek pa že ne več". Medtem pa je bil zavod po njegovih besedah ves čas konsistenten, prav tako so želeli, da bi obe strani komunicirali korektno.

To klavzulo so sicer po njegovih besedah zdaj izključili iz poravnave, "ker želi Gale očitno še naprej blatiti zavod in njegovega direktorja". Galetu je očital še, da je "tik pred zdajci poskušal še z nekimi dokazi", da pa je nato "dojel, da je ta trenutek vseeno bolje, da podpiše poravnavo". Glede morebitnih odškodninskih tožb, ki bi jih lahko sprožil Gale, pa je Avbreht prepričan, da z njimi ne bo uspel.

Direktor zavoda Rumpf, ki se je prav tako udeležil današnjega naroka, izjave ni želel dati.