"Vsaj po mojem mnenju ni dvoma, da gre za duplikat podpisa, ki je bil lepljen na neki falsifikat," zatrjuje Ivan Gale. Podpis na dokumentu se namreč sklada s podpisom iz dokumenta zavoda za blagovne rezerve, na katerem so podpisi zaposlenih, namenjeni elektronskemu podpisovanju dokumentov. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

"Danes sem izročil 6000 evrov v gotovini, preostanek po zaključku posla; potrditev prejema: Gale" – to je zapisano na dokumentu, s katerim portal Požareport dokazuje, da je Ivan Gale 15. aprila lani prejel podkupnino. Denar naj bi mu lani izročil slovaški državljan.

Gale o Požaru: Izprijen, naiven ali oboje?

"G. Požar, imate pa to smolo, da sem na zavodu ves čas zaposlitve skeniral praktično vse dokumente, ki sem jih kadarkoli podpisal," je v svojem odzivu na Facebooku zapisal Ivan Gale. Pojasnil je, da se je po objavi dokumenta takoj lotil brskanja po arhivu, saj je podpis na prvi pogled videti avtentično. Kot trdi, je hitro našel izvor originalnega podpisa. Ta naj bi izviral iz zbirke podpisov zaposlenih zavoda, ki so bili namenjeni elektronskemu podpisovanju.

"V ta namen nam je ponudnik poslal predloge za navedbo imena zaposlenih in prazne okvirčke, kamor se je moral vsak zaposleni lastnoročno podpisati. To pa je bilo v mesecu juliju 2020 in je nemogoče, da bi se identični podpis pojavil na dokumentu 15. aprila 2020," je zapisal Gale in dodal, da je podpise na sedežu zavoda nabirala poslovna sekretarka, originalni dokument pa je verjetno še v mapi zadeve, ki je ostala na zavodu. "Za to preverbo dajem pooblastilo komurkoli, da to v mojem imenu preveri," je dodal.

Podpis je pristen, priznava Gale, ki je prepričan, da ga je nekdo skopiral iz dokumenta zavoda za blagovne rezerve, na katerem so podpisi zaposlenih, namenjeni elektronskemu podpisovanju dokumentov. "Vsaj po mojem mnenju ni dvoma, da gre za duplikat podpisa, ki je bil lepljen na neki falsifikat," je povedal v pogovoru za Televizijo Slovenija. Dodal je, da je najverjetnejši vir kakšen od obstoječih ali nekdanjih zaposlenih na zavodu.

Portal še navaja, da naj bi Gale vzel šest tisoč evrov gotovine od predvidenih 10 tisoč – šlo naj bi za podpis posla zavoda za blagovne rezerve z družbo SLA Marketing. Tudi elektronska sporočila, poslana z njegovega službenega naslova, ki naj bi to dokazovala, so osnovnošolski ponaredek, zatrjuje Gale. "Niso prišla od mene. Dopuščam možnost, da je bil kak vdor v informacijski sistem, ampak v moji e-bazi teh sporočil ni. Gotovo pa mislim, da ne tudi v bazi na zavodu ali na NPU-ju," zatrjuje.

Njegov nekdanji delodajalec, zavod za blagovne rezerve, na medijske objave odgovarja: "Vsak nosilec javnih funkcij in pooblastil mora prevzeti odgovornost za svoja dejanja in odločitve, saj se bo le tako povrnilo zaupanje v pravno državo." Gale se ob tem sprašuje, zakaj bi kdor koli podpisal, da je prejel podkupnino, in zaradi članka že napoveduje iskanje pravice na sodišču.

Obtožbe Ivana Galeta