Koliko varčevanja še premore zdravstvo? Zdravstveni minister Tomaž Gantar. Foto: BoBo
Koliko varčevanja še premore zdravstvo? Zdravstveni minister Tomaž Gantar. Foto: BoBo

Pojasnil je, da zadnji popravljeni predlog zakona uživa podporo PS-ja, SD-ja in DeSUS-a, še vedno pa ni povsem zadovoljen DL. Po Gantarjevih besedah je usklajevanje "na meji, prek katere je težko iti".

Kot je v izjavi za medije dejal Gantar, je ministrstvo v predlogu za ponovno usklajevanje upoštevalo pripombe koalicijskih partneric iz prejšnjega kroga usklajevanja. Po njegovih besedah je večina z zadnjim predlogom zadovoljna, "še vedno pa ima pripombe DL glede obremenjevanja posameznih skupin".

Gantar je opozoril, da je v tem trenutku težko najti drugo in boljšo rešitev. Po njegovih besedah je namreč v igri le intervencijski zakon, in ne sistemske spremembe zakonodaje na več področjih: "Vsi se morajo zavedati, da govorimo o intervencijskem zakonu zato, ker so potrebni nujni in takojšnji ukrepi zaradi problema zmanjševanja prispevkov v blagajno."

Zakon bo sprejet ali ...
Ob tem je minister poudaril, da "veliko alternativ ni". Kot je dejal, "bo zakon sprejet ali pa se bomo morali začeti pogovarjati o zmanjševanju pravic dostopnosti do zdravstvenih storitev".

"V popuščanje smo šli, ker nismo želeli po eni strani ogroziti intervencijskega zakona, na drugi strani pa so nas z nekaterimi argumenti tudi prepričali," je dodal Gantar. Po njegovih besedah bi vendarle lahko sledile tudi neupravičene obremenitve nekaterih skupin.

Ministrstvo si je zato po Gantarjevih besedah vzelo nekaj časa za pripravo končnih predlogov za sistemsko zakonodajo. Kot je pojasnil, zadnji predlog intervencijskega zakona prinaša nekoliko manjše obremenitve samostojnih podjetnikov, predvsem tistih z najnižjimi prihodki.

Po Gantarjevih besedah so metodologijo skušali približati metodologiji, ki jo pozna Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, usklajevanje pa je potekalo tudi z ministrstvom za zdravje. Kot je dejal, kljub popuščanju v primeru samostojnih podjetnikov pripombe iz vrst DL-ja ostajajo.

Nadaljevanje usklajevanja
"Zdaj govorimo že o meji, prek katere je težko iti," je še opozoril minister. Po njegovih besedah se bo usklajevanje med koalicijskimi partnericami nadaljevalo prihodnji teden.

Gantar je že pred časom pojasnil, da je intervencijski zakon posledica tega, da je sredstev v zdravstvu začelo primanjkovati, hkrati pa tega, da se pri plačevanju prispevkov za zdravstvo pojavljajo neenakosti, zato želi ministrstvo omenjeno plačevanje urediti pravičneje.

DL: Šteje delo, ne pa vsak dohodek
Poslanka DL-ja Kristina Valenčič pa je povedala, da DL pri določitvi prispevkov za zdravstvo "vztraja pri načelu vsako delo šteje, ne pa vsak dohodek". Po njenih besedah DL še vedno nasprotuje predlogu, da je treba prispevke plačevati tudi od najemnin in dividend.

"To so dohodki iz kapitala, in ne iz dela," je poudarila Valenčičeva. Kot je dejala, DL moti tudi izključitev višjih prispevkov za kmete iz predloga in da ni prispevkov za študentsko delo kot tudi to, da so iz sprememb izvzeti upokojenci. V DL-ju pa so po njenih besedah zadovoljni, da se je minister Gantar približal strankinemu opozorilu, da je treba pri prispevkih upoštevati dejanske prihodke samostojnih podjetnikov.

Valenčičeva je še dodala, da je bilo med današnjim usklajevanjem predloga intervencijskega zakona vendarle slišati pripombe tudi od drugih koalicijskih partneric, ne le od DL-ja.