Z dogovorom se odpira pot tudi za nadaljevanje pogajanj o kolektivni pogodbi za dejavnost poklicnega gasilstva. Foto: BoBo
Z dogovorom se odpira pot tudi za nadaljevanje pogajanj o kolektivni pogodbi za dejavnost poklicnega gasilstva. Foto: BoBo

Pogajalci so sklenili spremeniti kolektivno pogodbo za javni sektor, ki z manjšim popravkom za en plačni razred izboljšuje uvrstitev delovnega mesta vodje gasilske izmene I v 33. plačni razred. S tem naj ne bi porušili razmerij znotraj gasilske organizacije, niti v primerjavi z drugimi uniformiranimi poklici javnega sektorja.

A ker gre za krovno kolektivno pogodbo za javni sektor, je za vsako spremembo potrebno soglasje vsaj polovice sindikatov javnega sektorja. Predstavniki vlade in obeh pogajalskih skupin sindikatov so že parafirali besedilo, za uveljavitev pa ga mora torej podpisati vsaj 22 reprezentativnih sindikatov.

Dogovore predstavili poslancem
Zahteve indikata poklicnega gasilstva Slovenije je podprl tudi odbor za obrambo in pozval vlado, naj njihove zahteve v celoti sprejme. Gasilci pričakujejo dvig za tri plačne razrede za dve delovni mesti znotraj njihovega poklica, ponedeljkov dogovor pa za sindikat predstavlja osnovo za nadaljnja pogajanja, je pojasnil sekretar sindikata David Švarc.

Vlada je na drugi strani za delovni mesti vodje gasilske skupine in vodje gasilske izmene II predlagala dvig plač za dva plačna razreda, s preimenovanjem delovnih mest pa bi odprli možnost tudi za izplačilo položajnega dodatka, je povedala ministrica za obrambo Andreja Katič. Zaveda se, da ne gre za sistemsko rešitev, je pa vlada po njenih besedah iskala rešitev, ki ne bi povzročila domino učinka pri ostalih sindikatih.

Se pa ministrica nadeja, da bo to tveganje odpravljeno, če bo v ponedeljek parafirani aneks h kolektivni pogodbi tudi podpisan. S tem se je strinjal Branko Vidič z ministrstva za javno upravo, ki je potrdil, da pri zahtevah gasilcev v prvi vrsti ne gre za problem javnih financ. To je izpostavil tudi predsednik sindikata Aleksander Ogrizek, se njihove zahteve od vladnih predlogov razlikujejo za 150.000 evrov, zato se domino učinka ne boji.

57. nujna seja Odbora za obrambo
57. nujna seja Odbora za obrambo