V primeru hiše na Tomšičevi je po ugotovitvah inšpektorata sporna notranja rekonstrukcija, v primeru hiše na Resslovi pa zunanji prizidek. Investitor je bil v obeh primerih nekdanji državni sekretar in predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič. Foto: BoBo
V primeru hiše na Tomšičevi je po ugotovitvah inšpektorata sporna notranja rekonstrukcija, v primeru hiše na Resslovi pa zunanji prizidek. Investitor je bil v obeh primerih nekdanji državni sekretar in predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič. Foto: BoBo
Piran
Sporne Mišičeve gradnje v Piranu so potekale v mestnem jedru, torej v območju urbanističnega spomenika. Gašpar Mišič je tam večkrat dograjeval, prenavljal in povečeval svoje nepremičnine brez soglasja zavoda za varstvo kulturne dediščine ali v neskladju z njim. Foto: BoBo

Gre za gradbena posega na Tomšičevi in Resslovi ulici, investitor pa je bil v obeh primerih nekdanji državni sekretar in predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič, piše časnik Delo, ki je že lani poročal, da Gašparja Gašparja Mišiča oziroma njegovo podjetje Gasspar Invest bremeni vsaj sedem prijav piranskega zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKD), ki mu očita, da je namesto prenovitvenih del izvajal rekonstrukcijske posege.

Gradbeni inšpektorat je v dveh primerih že končal ugotovitvene postopke in potrdil nedovoljeno gradnjo - v primeru hiše na Tomšičevi je po njihovih ugotovitvah sporna notranja rekonstrukcija, v primeru hiše na Resslovi pa zunanji prizidek.

Mišič je lani ob razkritju vloženih prijav ZVKD-ja zagotavljal, da je vedno gradil po predpisih in skladno s soglasji. Zadevo je pripisal zaroti proti njemu, ki da se vedno pojavi v času volitev. Odločb inšpektorata o nelegalni gradnji pa po navedbah Dela tokrat ni hotel komentirati.

Namesto lesenega stopnišča betonsko
Lani je časnik razkril tudi, da se koprski inšpektorat kar 15 let ni odzval, saj je prvo prijavo proti Gašparju Mišiču dobil leta 1998. ZVKD je namreč že takrat inšpektorat v zvezi z Resslovo opozoril, da investitor izvaja nedovoljene posege na objektu, pri čemer je pri zavodu pridobil le soglasje za izvedbo prenovitveno-vzdrževalnih del. Strokovnjaki zavoda so pri ogledu objekta ugotovili, da je bila odstranjena lesena medetažna konstrukcija in da je bil na novi armiranobetonski stropni konstrukciji izveden opaž.

Inšpektorat je 16 let pozneje ugotovil, da je Gasspar Invest odstranil vse lesene stropne konstrukcije objekta in na njihovih mestih izvedel nove montažno-betonske, leseno stopnišče pa je bilo zamenjano z betonskim, za poseg pa ni bilo izdano gradbeno dovoljenje, po poročanju Dela navaja inšpektorat v odločbi o črni gradnji. "Zavezanec mora zato do 27. decembra 2015 odstraniti notranje stopnišče betonske konstrukcije," je zapisano v odločbi, izdani novembra lani, na katero pa se je Gašpar Mišič uspešno pritožil in je zadeva zdaj vrnjena v ponovno odločanje.

Prizidek zgrajen brez gradbenega in uporabnega dovoljenja
Za nepremičnino na Tomšičevi je Gašpar Mišič pridobil soglasje za izvedbo prenovitveno-vzdrževalnih del v prostorih objekta, a je zavod pozneje koprskemu inšpektoratu poslal prijavo, da investitor ni izvajal prenovitveno-vzdrževalnih del, pač pa konstrukcijske posege, za kar niso izdali soglasja. ZVKD je tako sumil, da bo prišlo do spremembe namembnosti objekta, torej da bo nastalo več stanovanjskih enot. To se je res zgodilo, saj je Gašpar Mišič prodal poslovni prostor, garsonjeri in stanovanje. Inšpektorat pa je šele pred kratkim izdal odločbo, da je bil ob stavbi prizidek za gostinski lokal zgrajen nelegalno, piše Delo. Prizidek bi moral inšpekcijski zavezanec odstraniti do 1. maja, a bo zaradi njegove pritožbe inšpektorat stanje ugotavljal še enkrat.

Druge prijave domnevno nelegalnih gradenj so v postopku oziroma še čakajo na obravnavo, še piše časnik.